Kratek test: Ford Focus 1.0 EcoBoost (92 kW) Titanium (5 vrat)

Focus je moral na nov motor počakati leto dni od tedaj, ko so predstavili tretji rod. S trivaljnikom, ki spada v njihovo že znano prenovo bencinskega motornega programa EcoBoost, pa bo tej znamki menda zares uspel veliki met.

Kratek test: Ford Focus 1.0 EcoBoost (92 kW) Titanium (5 vrat) (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
29. 10. 2012

Trivaljnik z 92 kilovati naj bi namreč postal osnovni Fordov motor za več njihovih manjših modelov. Pravkar so enega že predstavili, B-Maxa. Pri nekaterih kupcih bo najbrž najprej naletel na nekaj pomislekov: zgolj liter prostornine, zgolj trije valji, bo zmogel premikati 1.200 kilogramov mase avtomobila? S prvim preizkusom za volanom jih hitro pozabimo. Motor preseneti in vsakršni pomisleki zbledijo zaradi dobrih zmogljivosti in predvsem zaradi številnih lastnosti, ki se zdijo podobne tistim pri sodobnih turbodizlih, čeprav ta novi trivaljnik uporablja bencin.

V običajni uporabi česa posebnega pri tem motorju sploh ne opazimo. Celo zvok (ali hrup motorja, kakor hočete) se ne zdi tako zelo drugačen, čeprav ob skrbnejšem prisluhu ugotovimo, da gre za trivaljnik. Novi 1.0 EcoBoost je namenjen predvsem varčnejši vožnji in tako je prva sprememba v primerjavi z dosedanjimi običajnimi Fordi v tem, da motor ob ustavljanju pred semaforskimi rdečimi lučmi ugasne (ob prestavitvi v prosti tek in če z nogo ne stiskamo na stopalko sklopke, kar je navsezadnje tisto, kar izdelovalci vedno priporočajo kot pravilno).

Sistem start-stop sicer deluje zanesljivo in voznika ne spravi v slabo voljo s prehitrim ugašanjem. Res pa je, da vsaj na začetku občutljiva ušesa zmoti zaustavljanje trivaljnika, ki tedaj še najbolj opozori na svojo konstrukcijo.

A takšne malenkosti ne morejo preprečiti, da se preizkus tega Focusa ne bi končal s pohvalo. Novi motor namreč res lahko dobro služi namenu, manjši porabi. A je tudi tu 'vrag' skrit v podrobnostih. Trivaljnik se z manjšimi količinami goriva zadovoljuje le, če ga uporabljamo tako kot dizla, če torej čim prej poiščemo naslednjo višjo prestavo. Vseh 200 Nm navora je namreč pri motorju na voljo že pri 1.400 vrtljajih v minuti in tako lahko v nizkih vrtljajih tudi dobro deluje in tedaj manj porabi (s čimer se bolj približamo obljubljenim številkam iz normne porabe).

Z malo vaje to kar dobro uspeva in zato tudi lahko zapišem, da se je povprečna poraba v običajnem prometu ustalila pri 6,5 litra na 100 km. A smo seveda zaznali nihanja: če ga priganjaš, si tudi trivaljnik s puhalom lahko zaželi kar veliko količino goriva, kar velja tudi za povprečje pri še dovoljeni največji hitrosti na avtocestah (9,1 l). A že če se spustimo v aerodinamično nekoliko prijaznejše območje okoli 110 km/h, se povprečje lahko zmanjša na dobrih sedem litrov goriva.

Vse je torej odvisno predvsem od načina vožnje. Če se znamo brzdati, lahko v teh časih, ko na nas državni proračun preži na blagajnah bencinskih črpalk in za radarskimi merilniki, kar občutno zmanjšamo izdatke za avtomobilsko vožnjo.

Da pa bomo to dosegli, bo vendarle treba najprej odpreti denarnico. Končna cena našega testnega Focusa ni ravno nizka. Da dosežemo ceno polnih dvajset tisočakov, vam pri Summit Motorsu, slovenskem Fordovem zastopniku, na kataloško ceno že kar v začetku priznajo 3.000 evrov popusta. Paket opreme Titanium sicer res obsega kar precej uporabnih dodatkov, na primer dvopodročno samodejno klimatsko napravo pa tudi gumb za zagon avtomobila brez ključa (ključ pa je še potreben kot daljinski upravljalnik za odpiranje vrat), če pa bi si zaželeli malo manj opreme, bi bila tudi cena nižja.

A prav tu se tudi skriva naslednji očitek cenovni politiki. Če si namreč zaželite, da bi v avtomobilu tudi telefonirali v skladu s predpisi in svoj mobilnik prek bluetootha priključili na prostoročni sistem, vas to v preizkušenem Focusu stane 1.515 evrov. Skupaj z bluetoothom moramo dokupiti še Sonyjev radio s predvajalnikom CD in MP3 ter navigacijsko napravo, pri kateri pa je na voljo zgolj navigacijska karta zahodne Evrope, no, tudi vtičnica USB je za povrhu.

Če že omenjam dodatne izdatke: vsakemu kupcu priporočam nakup ščitnikov iz umetne mase, ki se ob odpiranju vrat sprožijo iz ležišča v reži med vrati in karoserijo in onemogočijo, da bi z vratnim robom zadeli predmete, ki običajno poškodujejo lošč. Za slabega stotaka dobimo zaščito, ki bo omogočila dlje časa nepoškodovan in lep videz avtomobilskega lošča.

Focus je torej v splošnem zelo sprejemljiva avtomobilska izbira, navsezadnje je tudi aktualni slovenski avto leta. Predvsem vedno znova preseneti pri uporabi na bolj zavitih in ovinkastih cestah, kjer ga le redkokateri tekmec lahko dohaja, saj je lega na cesti res odlična. Nekaj manj pohvale si je – vsaj pri podpisanem – zaslužil zaradi nekoliko drugačnih koles. Nizkopresečne gume sicer res zagotavljajo že nekaj desetink hitrejši 'napad' ovinkastih cest, a nato plačujete davek v obliki neudobja gum, ki slabše blažijo pogoste luknje na slabih slovenskih cestah.

 

Tekst: Tomaž Porekar

Ford Focus 1.0 EcoBoost (92 kW) Titanium (5 vrat)

Osnovni podatki

Prodaja: Summit motors Ljubljana
Cena osnovnega modela: 19.580 €
Cena testnega modela: 20.080 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbobencinski – gibna prostornina 999 cm3 – največja moč 92 kW (125 KM) pri 6.000/min – največji navor 200 Nm pri 1.400/min.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 6-stopenjski ročni menjalnik – gume 215/50 R 17 W (Bridgestone Turanza ER300).
Zmogljivost: največja hitrost 193 km/h – pospešek 0–100 km/h 11,3 s – poraba goriva (ECE) 6,3/4,2/5,0 l/100 km, izpust CO2 114 g/km.
Mase: prazno vozilo 1.200 kg – dovoljena skupna masa 1.825 kg.
Zunanje mere: dolžina 4.360 mm – širina 1.825 mm – višina 1.485 mm – medosna razdalja 2.650 mm –prtljažnik 365–1.150 l – posoda za gorivo 55 l.

Naše meritve

T = 20 °C / p = 1.120 mbar / rel. vl. = 38 % / stanje kilometrskega števca: 3.906 km
Pospešek 0-100km: 11,3s
402m z mesta: 17,9s ( 128km/h)
Prožnost 50-90km/h: 8,9/15,3s (IV./V.)
Prožnost 80-120km/h: 12,0/16,7s (V./VI.)
Največja hitrost: 193km/h (VI.)
poraba na testu: 6,5 l/100km
Zavorna pot pri 100km/h: 36,7m
AM meja: 40m
Ocena
  • Focus je odličen nakup v nižjem srednjem razredu, čeprav ga marsikateri tekmec premaga s ceno. A le redkokateri z avtomobilskimi lastnostmi.

Hvalimo in grajamo
bogata oprema različice Titanium
prožen in zmogljiv motor
natančen menjalnik
odlična vozna dinamika
ščitniki pri odpiranju vrat
cenovna politika doplačil
udobje med vožnjo