Primerjalni test: Peugeot 2008, 3008 in 5008

Športni terenci veljajo za spreten kompromis med uporabnostjo limuzinskih kombijev, udobjem limuzin in plezalnimi sposobnostmi terencev, a razen v posebnih različicah jim ne pripisujemo posebne prestižnosti. Posebna serija Peugeotevih športnih terencev iz serije GT Line, ki smo jih postavili vštric, pa dokazuje, da to ne velja in da športni terenci lahko izkažejo tudi solidno mero prestiža.

Primerjalni test: Peugeot 2008, 3008 in 5008 (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
13. 6. 2018

Pri Peugeotu imajo v ponudbi trenutno tri križance (ali, kot jim pravijo sami, SUV-e). Postavili smo jih vštric in poskušali ugotoviti, po čem se (razen velikosti) razlikujejo in ali so njihovi značaji, čeprav so vsi trije križanci, različni. Ker smo si ob tem zaželeli več udobja in varnosti, smo posegli po različicah z oznako GT Line.

Peugeot je opremo GT Line namenil prav vsem križancem v svojem prodajnem programu, torej modelom 2008, 3008 in 5008, ki nastopajo vsak na svoj način, saj ne gre ravno za povsem enake avtomobile – ne po obliki, ne po značaju, ne po namenu – čeprav gre načeloma pri vseh modelih za športne terence.

Peugeot 2008

Peugeot 2008 je najmanjši član druščine in hkrati tudi najstarejši, saj je Peugeot z njim leta 2013 pravzaprav predstavil svoj prvi križanec. Sprememba je pomenila precej prednosti, saj je avtomobil ob tem, da je ohranil dodatno prostornost in uporabnost klasičnega avtomobila s karavanskim zadkom, z višjim položajem sedenja vozniku in potnikom omogočil lažje vstopanje in izstopanje ter lažje ravnanje z otroškimi sedeži, če se seveda v avtomobilu vozi družina z majhnimi otroki.

Ker so konstruktorji nekoliko zvišali podvozje in s tem oddaljenost dna od tal, se je povečala uporabnost avtomobila na blagem terenu, predvsem v kombinaciji s sistemom Grip Control, ki z nadzorom nad trakcijo sprednjih koles olajša vožnjo v slabih razmerah. Kljub temu tu ne govorimo o pravem terencu, ampak o avtomobilu, ki lastniku olajša vožnjo do počitniške hišice na podeželju s slabše urejenimi cestami, najbolje pa se še vedno znajde v urbanem okolju, kjer do izraza pride varnostna oprema, ki je sploh v kombinaciji z opremo GT Line zelo izčrpna (kar velja za Peugeota 3008 in 5008). A vseeno: ko 2008 postavimo vštric z mnogo novejšimi konkurenti, hitro postane jasno, da se na področju vozne dinamike in prostornosti lahko zlahka kosa z najboljšimi – to smo nekaj številk nazaj ugotovili v našem mednarodnem primerjalnem testu. Zlahka lahko zapišemo, da gre še vedno za enega od najbolj 'vozniških' križancev na trgu, posledično pa je tu tudi tisti med trojico Peugeotevih križancev, ki bi ga izbrali, če bi na prvo mesto pri zahtevanih lastnostih avtomobila postavili vozne lastnosti.

Peugeot 3008

Večjemu bratu z oznako 3008 se pozna, da je nasajen nekoliko višje in da je njegov trebuh malo bolj oddaljen od tal. Njegova lega na cesti je nekoliko manj dinamična kot pri 2008, kar je seveda posledica tega, da inženirji niso hoteli škoditi udobju na račun dinamike, zato podvozje ni tako čvrsto nastavljeno, kot bi bilo, če bi si želeli bolj športne lege na cesti.

Še korak naprej gre pri tem 5008, kar je glede na njegov namen seveda tudi razumljivo. Sedemsedežnik ni in noče biti športnik, temveč predvsem avto, ki bo udoben tudi na dolgih poteh po slabih cestah, in to nalogo opravlja odlično.

Za notranjost Peugeota 2008 z opremo GT Line so značilne črne površine, ki jih poživljajo rdeči šivi in drugi dodatki. Vse skupaj je dovolj prestižno in živahno hkrati, da avtomobil deluje precej mladostno, sploh v kombinaciji z voznikovim okoljem i-Cockpit, ki ga je Peugeot 2008 (skupaj s Peugeotom 208) tudi uvedel. V tem primeru gre za različico prve generacije, ki ima glavne merilnike analogne, za digitalno podajanje informacij pa skrbita zaslon med obema analognima merilnikoma in osrednji zaslon, ki je v i-Cockpitu prve generacije prevzel vse funkcije upravljanja z izjemo klimatske naprave.

Skupna lastnost prve in druge generacije i-Cockpita je seveda manjši volan, ki omogoča, da voznik na merilnike gleda čez njega. Marsikateremu članu redakcije sta se na začetku namestitev in velikost zdela nenavadni, a je treba priznati, da se voznik koncepta navadi zelo hitro, posledica pa je lahko tudi to, da sčasoma dobi občutek, da so volani v klasičnih avtomobilih preveliki.

Pri i-Cockpitu druge generacije, ki ga je lani spomladi uvedel Peugeot 3008, so se razvijalci odločili, da voznikom ponudijo kombinacijo upravljanja, pri katerem med različnimi funkcijami sistema, ki se prikažejo na osrednjem zaslonu, preklapljajo s pomočjo stikal pod zaslonom, ki nekoliko spominjajo na tipke glasbenih inštrumentov.

Z novo generacijo i-Cockpita so seveda prišle tudi najsodobnejše pridobitve infozabavne tehnike, od povezljivosti pametnih telefonov s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto (kjer oziroma ko bo Google omogočil njegovo uporabo) do digitalnih merilnikov, ki so v Peugeotu 3008 serijski v vseh različicah. S tem se je 3008 ob svojem prihodu na trg pravzaprav v hipu povzpel v sam vrh avtomobilskega sveta na tem področju. Kaj digitalni merilniki prinašajo? Možnost prilagoditve prikaza po želji voznika, ki je lahko povsem klasični, z digitalno na LCD izrisanima klasičnima merilnikoma hitrosti in vrtljajev motorja, minimalni, ko na zaslonu vidimo le hitrost vožnje, ali pa takšen, ki prikazuje podatke o avtomobilu. Možen je tudi zelo uporaben prikaz napotkov navigacije vključno z digitalnim zemljevidom, zaradi katerega vozniku ni treba obračati pogleda na osrednji zaslon infozabavnega sistema na vrhu armaturne plošče, imenitno pa deluje v kombinaciji s projekcijskim zaslonom, ki izpostavi najnujnejše podatke o vožnji – s tem mislimo predvsem hitrost vožnje. Ker so LCD-zasloni oziroma digitalni merilniki vse cenejši, je jasno, da je to tudi (zelo dobrodošla) prihodnost merilnikov v Peugeotevih avtomobilih.

Peugeot 3008 je na voljo tudi v različici GT, ki je naravnana izrazito športno, kar pa ne velja za opremo GT Line, ki predvsem poudarja športni značaj 'običajnih' različic in avtomobilu marsikaj doda. Ko gre za udobje, je treba omeniti z opremo GT Line serijski paket i-Cockpit Amplify. V praksi to pomeni ambientalno osvetlitev z možnostjo spreminjanja barvne kombinacije zaslonov v skladu s tem, ali si želite bolj športnega ali sproščenega razpoloženja, nastavitve prostorskega zvoka in reprodukcije glasbe, masažne sedeže in osvežilec zraka s tremi dišavami, ki so nastale v sodelovanju z izdelovalcem dišav Scentys in oblikovalcem dišav Antoinom Lieem. Razlika med njimi ni le papirnata, temveč kar opazna.

Peugeot 5008

Ko govorimo o opremi, se Peugeot 5008 skoraj v ničemer ne loči od Peugeota 3008 (tudi pri izvedbi i-Cockpita), kar je vsekakor dobro, a v enačbo vnaša predvsem prostornost. Če je 3008 po duši in videzu (posledično pa tudi pri notranjosti) namenjen bolj tistim, ki ob besedici križanci najprej pomislijo na klasične športne terence, je 5008 križanec, ki v enačbo vnese predvsem poudarke v notranji prostornosti in prilagodljivosti. Ker je 5008 (lahko) sedemsedežnik (kot je bil naš testni), je seveda jasno, da njegova zunanja oblika odseva to, da je notranjost daljša in prostornejša kot pri 3008. Zato je nekoliko manj nabit, bolj razpotegnjen, a še posebej spredaj še vedno dovolj 'terenski', da njegova oblika hitro zleze pod kožo.

Razlike

Seveda razlika v zunanji velikosti in obliki prinaša tudi nekaj razlik, ko govorimo o udobju in prostornosti potniške kabine. V 2008 se sede najnižje (a še vedno dovolj visoko, da bodo tisti, ki križanca iščejo tudi zato, ker si želijo lažjega sedanja in vstajanja s sedežev), in če je spredaj prostora skoraj primerljivo z večjima bratoma, je na zadnjih sedežih oziroma klopi (ta je, kot v 3008, deljiva v razmerju 1/3 proti 2/3, medtem ko ima 5008 tri čisto ločene sedeže) seveda najmanj prostora. Jasno, 2008 je namenjen predvsem parom (mlajšim ali starejšim) ali družinam z res majhnimi otroki, za tiste, ki mislijo na zadnje sedeže posaditi potnike bolj 'odraslih' velikosti, pa bosta 3008 in 5008 boljša izbira. V drugi sedežni vrsti med njimi niti ni veliko razlike, ko govorimo po prostorskih centimetrih (v obeh je prostora dovolj), je pa res, da so trije ločeni sedeži v 5008 veliko bolj prilagodljivi. Če ima 5008 še dva sedeža v dnu prtljažnika (ta nista čisto zasilne narave, a se seveda ne moreta primerjati s tistimi v drugi vrsti), zložena sedeža zasedeta prostor, ki bi bil sicer (pod dvojnim dnom) namenjen prtljagi (a je prtljažne prostornine še vedno povsem dovolj za družinsko uporabo), če pa se odločite za petsedežno različico, se 5008 vpiše med razredne prtljažne rekorderje. Mimogrede: Peugeotev sistem namestitve zadnjih dveh sedežev omogoča tudi, da jih dokupite naknadno (tudi če na primer kupite rabljeni petsedežni 5008), saj so vsi 5008 pripravljeni na namestitev šestega in sedmega sedeža) oziroma jih lahko iz sedemsedežnega odstranite.

Ker je bil naš 5008 sedemsedežnik, je med testno trojico zaradi tega prostora pod dvojnim dnom pozitivno odstopal 3008, saj je bilo pod dnom prtljažnika dovolj prostora za kopico krame, od tiste, ki se ponavadi valja po prtljažnikih družinskih avtomobilov, do kakšne torbe za prenosni računalnik.

Če smo zapisali, da je 2008 vendarle bolj namenjen tistim, ki bodo zadnjo klop uporabljali bolj občasno (ali pa bodo na njej prevažali le otroke), sta 3008 in 5008 tu bolj uporabna. 3008 je, kar se tiče počutja potnikov zadaj, bolj klasičen križanec, saj zadnji sedeži niso ločeni (in ločeno vzdolžno pomični), medtem ko je 5008 kljub zunanji obliki križanca zadaj prvi enoprostorec, kakršnih smo vajeni iz najpriljubljenejših dni tega zdaj izumirajočega avtomobilskega razreda. Ločeni sedeži, mizice za potnike, rolo senčniki za zadnja bočna stekla – če 3008 daje vtis, da je bil narejen predvsem z mislijo na voznika, je 5008 bližje avtu, za katerega bi zapisali, da so ga naredili za potnike zadaj.

Kombinacije z vsemi motorji

Kot smo že zapisali, so vsi trije modeli v kombinaciji z opremo GT Line na voljo v kombinacijah s celotno motorno ponudbo. Peugeot 2008 se je na test pripeljal z 1,2-litrskim turbobencinskim trivaljnikom, ki razvije največjo moč 110 'konjev' in deluje v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Gre za motor, ki se uvršča v sredino bencinske ponudbe in povsem solidno opravi z zahtevami vsakdanjih prevozov. Podobno velja tudi za 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik z močjo 165 'konjev', ki je v testnem Peugeotu 3008 deloval v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, in prav tako 1,6-litrski turbodizelski štirivaljnik z močjo 120 'konjev', ki se je v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom izkazal za ravno še dovolj zmogljivega za osnovno družinsko uporabo v nekoliko večjem in težjem Peugeotu 5008. Poraba je bila ugodna, je pa res, da se (še posebej, če je polno naložen) ta na avtocesti dvigne, 5008 pa se s to motorizacijo ne more pohvaliti s prav odločnimi pospeševanji pri avtocestnih hitrostih. Ker nas je kombinacija bencinskega motorja in samodejnega menjalnika v 3008 med preizkušeno trojico najbolj navdušila, bi jo lahko mirno priporočili tudi za večjega 5008. Je namreč dovolj zmogljiv, prav tako pa dovolj varčen – hkrati pa za tiste, ki si želijo samodejni menjalnik, edina logična izbira, saj je zmogljivejši, 150-'konjski' dizel, ki bi bil sicer odlična izbira, na voljo le z ročnim menjalnikom. In verjemite, avtomatika se 5008 (pa tudi 3008) odlično poda.

Ko h kombinaciji dovolj zmogljivega motorja in samodejnega menjalnika dodamo še sistem Grip Control, ki ga imajo vsi trije in ki ukazuje sistemu za nadzor zdrsa koles (in stabilnostnemu sistemu) ter vozniku omogoča, da izbere med nastavitvami za asfalt, sneg, makadam (pesek) ali blato, ali pa sistem izklopi (a le do hitrosti 50 kilometrov na uro), lahko priznamo tudi, da vsi trije upravičijo bolj terensko obilko karoserij.

Prihajajo čistejši pogoni

3008 in 5008 bosta kmalu dobila še čistejše pogonske različice: že prihodnje leto bo namreč 3008 na voljo s priključnohibridno pogonsko kombinacijo, torej s pogonom, ki združuje bencinski motor, elektromotor in baterijo z dovolj veliko kapaciteto, da bo električni doseg okoli 50 kilometrov. Ker bo elektromotor nameščen ob zadnji osi, bo 3008 postal tudi električno štirikolesno gnan. 5008 bo priključnohibridno različico dobil slabo leto pozneje (vmes namreč na trg pride še priključnohibridna različica novega 508), še bolj pa bo zanimivo dogajanje pri novem 2008. Ta bo namreč dobil popolnoma električno različico (tako kot prihajajoči novi 208), ki bo na trg prišla konec leta 2019 ali na začetku 2020.

Naša mnenja

Dušan Lukič

Med trojico bi posegel po največjem, torej 5008. In to v petsedežni različici – zato, ker ima bolj prilagodljivo notranjost in ker gre vanj vendarle več športne opreme kot v 3008. Res je sicer, da mi je 3008 vizualno bolj všeč, a je v njem po višini ob vgrajenem strešnem oknu manj prostora.

Sebastjan Plevnjak

Ko gre za modne križance, ne skrivam prepričanja, da še vedno raje sedem za volan limuzine kot križanca. Ko pa gre za izbiro med primerjano trojico, bi se brez pomisleka odločil za 3008. Ne samo zato, ker je dober križanec, ampak tudi zaradi odlične notranje ureditve in, jasno, zato, ker je osvojil naziv evropski avto leta. Tudi sam sem glasoval zanj in bi še enkrat, če bi bilo treba.

Saša Kapetanovič

V vseh treh primerih gre za križance, ki s paketom GT poskušajo ovreči prepričanje, da tovrstni segment po voznih lastnostih zaostaja za klasično zasnovo. 3008 je ravno pravšnji skupek vseh lastnosti, ki jih pri avtomobilu tega segmenta iščem tudi sam, zato pri iskanju zmagovalca nisem dosti kolebal. Se pa tudi 2008 lepo ponuja kot drugi avto pri hiši.

Matija Janežič

3008 in 5008 sta sicer sodobnejša in bolj SUV-ovska, a ker ne potrebujem ne velikega avta ne veliko notranjega prostora, cenim pa dobre vozne lastnosti, bi se vseeno najverjetneje odločil za 2008. Je najbolj avtomobilski med trojico.

Preberite še:

Kratek test: Peugeot 2008 1.2 THP 130 Stop&Start Allure

Kratek test: Peugeot 2008 1.6 BlueHDi 120 StopStart Allure

Test: Peugeot 3008 1.6 BlueHDi 120 S&S EAT6

Podaljšani test: Peugeot 3008

Podaljšani test: Peugeot 3008 1.2 PureTech THP 130 EAT6 Allure

Podaljšani test: Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 BVM6

Podaljšani test: Peugeot 3008 Allure 1.2 PureTech 130 EAT

Test: Peugeot 5008 GT 2.0 BlueHDi 180 EAT6

Test: Citroen C3 Aircross, Kia Stonic, Mazda CX-3, Nissan Juke, Opel Crossland X, Peugeot 2008, Renault Captur, Seat Arona

Kratek test: Peugeot 5008 Allure 1.6 BlueHDi 120 EAT6

Peugeot 5008 GT Line 1.6 BlueHDi 120 EAT6

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 32.590 €
Cena testnega modela: 34.306 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 88kW (120 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 11,9 s
Največja hitrost: 184 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,3l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni turbobencinski, gibna prostornina (cm3): 1.560, največji navor (Nm pri 1/min): 300 pri 1.750
Prenos moči: menjalnik, pogon: S6, spredaj
Mase: 1.380 kg, največja dovoljena masa (kg): 2.190
Zunanje mere: dolžina x širina x višina (mm): 4.614 x 1.844 x 1.646, izpusti CO2 (g/km): 112, medosna razdalja (mm): 2.840
Prtljažnik: 780-2.506 l
Peugeot 3008 GT Line 1.6 THP 165 EAT6

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 31.610 €
Cena testnega modela: 33.988 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 121kW (165 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 8,9 s
Največja hitrost: 206 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 5,7l/100km

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni turbobencinski, gibna prostornina (cm3): 1.598, največji navor (Nm pri 1/min): 240 pri 1.400
Prenos moči: menjalnik, pogon: S6, spredaj
Mase: 1.487 kg, največja dovoljena masa (kg): 1.950
Zunanje mere: dolžina x širina x višina (mm): 4.447 x 1.841 x 1.624, izpusti CO2 (g/km): 129, medosna razdalja (mm): 2.675
Prtljažnik: 520-1.482 l
Peugeot 2008 GT Line 1.2 THP 110 Stop&Start EUR6

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 18.330 €
Cena testnega modela: 16.984 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Moč: 81kW (110 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 9,9 s
Največja hitrost: 191 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,4l/100km

Tehnični podatki

Motor: 3-valjni turbobencinski, gibna prostornina (cm3): 1.119, največji navor (Nm pri 1/min): 205 pri 1.750
Prenos moči: menjalnik, pogon: R5, spredaj
Mase: 1.090 kg, največja dovoljena masa (kg): 1.655
Zunanje mere: dolžina x širina x višina (mm): 4.159 x 1.739 x 1.556, izpusti CO2 (g/km): 103, medosna razdalja (mm): 2.537
Prtljažnik: 350-1.172 l