Test: Mazda6 CD175 AT Revolution SD

Enajst let je minilo, odkar je na ceste zapeljala prva generacija Mazde6. Zdaj je tu tretja in videti je, da Mazdini inženirji niso popustili.

Test: Mazda6 CD175 AT Revolution SD (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
18. 4. 2013

Tisto, kar pri avtomobilu najprej opazimo, je seveda njegova oblika. Mazdine Šestice so bile od nekdaj med bolj očem prijetnimi primerki daljnovzhodnega avtomobilskega oblikovanja in enako velja za novo Mazdo6 limuzinske oblike karoserije. Limuzine v naših krajih sicer niso tako priljubljene kot petvratne različice in karavani, a v tem, višjem srednjem razredu se kupci zanje odločajo dovolj pogosto, da se Mazdina izbira klasične štirivratne oblike karoserije namesto recimo petvratne ne zdi ponesrečena.

Priznati pa je treba, da je oblikovalcem uspelo narisati avtomobil, ki je v celem dovolj prepoznaven in športen, hkrati pa svojih zunanjih mer ne skriva ne preveč ne premalo. Deluje skladno in kompaktno ter tudi zlahka prepoznavo – in dovolj zanimivo, da so se glave mimoidočih za avtomobilom obračale pogosteje, kot običajno opazimo (pri novih avtomobilih). In večina pogledov je izražala odobravanje, torej so oblikovalci svoje delo opravili dobro.

Motorni pokrov je dolg, blatniki so športno izbuljeni, prednja strešna stebrička pa sta blizu vozniku, zato mu prekrijeta precej veliko vidno polje, še zlasti če je višje rasti. Ker je motorni pokrov dolg, vetrobransko steklo pa bližje vozniku kot prej, je bližje vozniku tudi njegov zgornji rob, kar utegne zmotiti visokorasle.

Kaj pa notranjost? Zelo na hitro bi se lahko komu zazdela podobna notranjosti prejšnjega modela Šestice, saj so oblikovalci ohranili koncept treh merilnikov v okroglih obrobah. Seveda so ti na novo oblikovani, med njimi pa je devetcentimetrski informacijski zaslon LCD, ki je namenjen tako upravljanju nastavitev avtomobila kot navigacijski napravi. Za to je treba doplačati 500 evrov, je TomTomova in na trenutke prepočasna pri preračunavanju, včasih pa tudi pri odzivu na pritiske na zaslon. Čeprav je vse te funkcije sicer mogoče upravljati prek za dotik občutljivega zaslona, ima avtomobil še osrednji krmilnik na sredinski konzoli, ki pa je za uporabo manj praktičen kot za dotik občutljivi zaslon.

Prostor? Veliko ga je. Tako spredaj, kjer bodo udobno sedeli tudi visoki vozniki, kot na zadnjih sedežih, kjer ne bo težav s koleni. Limuzinska oblika karoserije seveda pomeni, da je prtljažnik kljub svoji velikosti manj uporaben zaradi manjše odprtine, a je prostora v avtomobilu vseeno dovolj, da se (na primer) tričlanska družina odpelje na tedensko smučanje brez strešnega prtljažnika. Dejstvo, da je tretjinsko deljiva zadnja klop narejena tako, da ima večji del na levi strani, moramo sicer pograjati – večina evropskih proizvajalcev (in marsikateri neevropski) se je že naučila, da mora biti manjši del za voznikom, a ker je pri uporabi otroškega varnostnega sedeža vseeno mogoče dokaj udobno doseči zaponko varnostnega pasu, Mazdi6 to napako skoraj odpustimo. Skratka, prostora je v avtomobilu več kot dovolj in je tudi dovolj uporaben, vključno z odlagalnimi prostori. In sedi se udobno.

Ko smo že pri udobju: Mazda6 ne spada med najtišje avtomobile v razredu. Zvok motorja in piš zraka okoli karoserije sta sicer dobro ukročena in popolnoma nemoteča, bi pa lahko bil bolje zadušen hrup, ki prihaja izpod koles. Kamenčki, vodne kapljice ali sneg, ki jih kolesa mečejo ob dno avtomobila in v notranji del blatnikov, so glasnejši kot v marsikaterem tekmecu. Hrupa sicer ni toliko, da bi resnično motil, je pa razlika opazna. Tu imajo pri Mazdi prostor za izboljšave, nekaj pa ga je tudi pri klimatizaciji, ki občasno dovoli, da se kabina hitro zarosi – na srečo se, ko voznik prepozna simptome in ročno vključi odroševanje vetrobranskega stekla, tudi hitro odrosi.

Oznaka Revolution pomeni resnično bogato opremo: pametni ključ, radarski tempomat, električno nastavljive sedeže s spominsko funkcijo, sistem ozvočenja Bose, biksenonske smerne luči s samodejnim preklopom med kratkimi in dolgimi lučmi, nadzor mrtvih kotov in nenamernega zapuščanja voznega pasu, sistem za samodejno zaviranje ...

Mazda6 z opremo Revolution je praktični prikaz vsega, česar so Mazdini inženirji sposobni – in kljub temu je cena zmerna. Poleg doplačila za navigacijo si lahko doplačilno (kot na testni šestici) omislite še belo usnje in posebno rdečo barvo – in to je to. Vse skupaj za 36 tisočakov, kar je v primerjavi s pri nas prodajno bolj uveljavljenimi konkurenti resnično nizka cena, saj je recimo od primerljivo opremljenih nemških tekmecev po ceniku nižja za vsaj pet tisočakov (seveda se stvari spremenijo, ko prodajalci začnejo ponujati popuste).

Pod motornim pokrovom se skriva močnejša različica novega 2,2-litrskega dizla. Je dovolj uglajen, predvsem pa živahen že v najnižjih vrtljajih, prožen, hkrati pa se tudi rad zavrti do rdečega polja na merilniku vrtljajev. V kombinaciji s šeststopenjsko menjalniško avtomatiko poskrbi, da je (tudi po zaslugi majhne teže, saj ima vsega 1,4 tone) taka Mazda6 lahko suvereno hitra, hkrati pa (z izjemo res redkih drobnih sunkov pri prestavljanju) tudi gosposko uglajena.

Ja, takšna pogonska kombinacija je, če si jo lahko privoščite, res dobra izbira. 8,1 litra povprečne porabe je na prvi pogled sicer zelo povprečna številka, a je treba upoštevati, da vsebuje tudi lepo število hitrih avtocestnih kilometrov. Tisti, ki so bolj zmerni, bi številko zlahka spustili za vsaj pol litra, zelo varčni tudi za liter in več. In ko smo že pri porabi: da je ta čim manjša, skrbi tudi sistem i-stop (start-stop), ki pa je (vsaj pri testni Šestici) deloval nekoliko svojeglavo, še zlasti zato, ker je bilo treba stopalko zavore pritisniti nenaravno močno, da bi se vključil.

Podvozje je kljub serijskim 19-palčnim gumam dovolj udobno, da lahko blaženje neravnin pohvalimo, hkrati pa električni servo (ki je včasih pri parkiriščnih manevrih pretrd) dovoljuje zadosten pretok povratnih informacij od koles proti vozniku.

Da ima takšna Mazda6 nekaj drobnih pomanjkljivosti (nekatere izmed njih so morda lastne le testnemu primerku), ne gre zanikati, a te niso tolikšne, da bi resno kvarile splošno sliko avtomobila. In ko to primerjamo s ceno, je končni rezultat Mazdi6 močno v plus. Toliko zmogljivosti, udobja in (tudi varnostne) opreme za tak denar boste po cenikih večine sodobnih evropskih konkurentov dolgo iskali.

Koliko stane v EUR

Dodatna oprema testnega vozila:

Kovinska barva Soul rdeča    700

Navigacijska naprava    500

Belo usnjeno oblazinjenje    150

Besedilo: Dušan Lukič

Mazda 6 CD175 AT Revolution SD

Osnovni podatki

Prodaja: MMS d.o.o.
Cena osnovnega modela: 34.660 €
Cena testnega modela: 36.010 €
Moč: 129kW (175 KM)
Pospešek (0-100 km/h): 8,8 s
Največja hitrost: 216 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 8,1l/100km
Garancija: 5 leta ali 150.000 km splošne in mobilne garancije, 3 leta garancije na lak, 12 let garancije za prerjavenje.
Sistematični pregled na 20.000 km

Stroški (do 100.000 prevoženih kilometrov oz. pet let)

Redni servisi, delo, material: 1.352 €
Gorivo: 11.429 €
Gume (1) 2.808 €
Izguba vrednosti (v 5 letih): 15.471 €
Obvezno zavarovanje: 3.505 €
KASKO ZAVAROVANJE (+B,K), AO, AO+ 8.975 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Skupaj 43.540 € (strošek na km: 0,44 €)

Tehnični podatki

Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 86 × 94,3 mm – gibna prostornina 2.191 cm³ – kompresija 14,0 : 1 – največja moč 129 kW (175 KM) pri 4.500/min – srednja hitrost bata pri največji moči 14,1 m/s – specifična moč 58,9 kW/l (80,1 KM/l) – največji navor 420 Nm pri 2.000/min – 2 odmični gredi v glavi (veriga) – po 4 ventili na valj – vbrizg goriva po sistemu skupnega voda – turbopuhalo na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.
Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 6-stopenjski samodejni menjalnik – prestavna razmerja I. 3,487; II. 1,992; III. 1,449; IV. 1,000; V. 0,707; VI. 0,600 – diferencial 3,804 – platišča 7,5 J × 19 – gume 225/45 R 19, kotalni obseg 2,07 m.
Zmogljivost: največja hitrost 216 km/h – pospešek 0–100 km/h 8,4 s – poraba goriva (ECE) 5,9/4,2/4,8 l/100 km, izpust CO2 127 g/km.
Voz in obese: limuzina – 4 vrata, 5 sedežev – samonosna karoserija – spredaj posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator – zadaj večvodilna prema, vijačne vzmeti, teleskopski blažilniki, stabilizator – zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne, ABS, mehanska ročna zavora na zadnji kolesi (ročica med sedežema) – volan z zobato letvijo, električni servo, 2,5 zasuka med skrajnima točkama.
Mase: prazno vozilo 1.495 kg – dovoljena skupna masa 2.070 kg – dovoljena masa prikolice z zavoro: 1.800 kg, brez zavore: 750 kg – dovoljena obremenitev strehe: ni podatka.
Zunanje mere: dolžina 4.870 mm – širina 1.840 mm, z ogledali 2.113 mm – višina 1.450 mm – medosna razdalja 2.830 mm – kolotek spredaj 1.595 mm – zadaj 1.585 mm – rajdni krog 11,8 m.
Notranje mere: vzdolžnica spredaj 850–1.100 mm, zadaj 670–950 mm – širina spredaj 1.520 mm, zadaj 1.500 mm – višina nad glavo spredaj 920–980 mm, zadaj 920 mm – dolžina sedalnega dela prednji sedež 500 mm, zadnji sedež 500 mm – prtljažnik 489 l – premer volanskega obroča 370 mm – posoda za gorivo 62 l.
Prtljažnik: 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 5 sedežev: 1 × letalski kovček (36 l), 1 × kovček (85,5 l), 1 x kovček (68,5 l), 1 × nahrbtnik (20 l).
Serijska oprema: voznikova in sovoznikova varnostna blazina – stranski varnostni blazini – varnostni zračni zavesi – pritrdišča ISOFIX – ABS – ESP – servo volan – klimatska naprava – električni pomik šip spredaj in zadaj – električno nastavljivi in ogrevani vzvratni ogledali – radio s CD-predvajalnikom in MP3-predvajalnikom – večopravilni volanski obroč – daljinsko upravljanje osrednje ključavnice – po višini in globini nastavljiv volanski obroč – po višini nastavljiv voznikov sedež – deljiva zadnja klop – potovalni računalnik.

Naše meritve

T = 3°C / p = 998 mbar / rel. vl. = 65 % / Gume: Bridgestone Blizzak LM-25V 225/45/R 19 V / stanje kilometrskega števca: 1.168 km
Pospešek 0-100km: 8,8s
402m z mesta: 16,5s ( 139km/h)
Največja hitrost: 216km/h (VI.)
Najmanjša poraba: 6,6l/100km
Najvišja poraba: 9,1l/100km
poraba na testu: 8,1 l/100km
Zavorna pot pri 130km/h: 72,6m
Zavorna pot pri 100km/h: 42,5m
AM meja: 39m
Trušč pri 50km/h v 3. prestavi 60dB
Trušč pri 50km/h v 4. prestavi 58dB
Trušč pri 50km/h v 5 prestavi 56dB
Trušč pri 50km/h v 6. prestavi 55dB
Trušč pri 90km/h v 4. prestavi 60dB
Trušč pri 90km/h v 5. prestavi 59dB
Trušč pri 90km/h v 6. prestavi 58dB
Trušč pri 130km/h v 4. prestavi 63dB
Trušč pri 130km/h v 5. prestavi 62dB
Trušč pri 130km/h v 6. prestavi 60dB
Trušč v prostem teku: 39dB
Ocena skupaj (351/420)
 • Pri Mazdi so dokazali, da (spet) znajo narediti avtomobil po okusu evropskega kupca. Nekaj napakic skupnega vtisa ne pokvari.

 • Zunanjost (14/15)

  Karavan je sicer bolj všečen od limuzine, a tudi zanjo se je našlo precej pohvalnih komentarjev, še zlasti kako dobro skriva veliko zunanjo dolžino.

 • Notranjost (104/140)

  Dolga medosna razdalja pomeni prostorno notranjost. Zvočna izolacija spodnjega dela avtomobila bi lahko bila boljša.

 • Motor, menjalnik (55 /40)

  Dizel z vrha ponudbe se v kombinaciji s samodejnim menjalnikom odlično izkaže.

 • Vozne lastnosti (59 /95)

  Električni servo včasih med manevriranjem na parkirišču preveč otrdi, 19-palčna platišča ne pokvarijo blaženja neravnin.

 • Zmogljivost (31/35)

  Mazda6 je povsem dovolj zmogljiva že s šibkejšo različico dizla – a zaradi dodatne moči je avtomobil še bolj suveren.

 • Varnost (41/45)

  Seznam elektronskih varnostnih pomagal je kljub zmerni ceni dolg, zamerimo malce slabšo preglednost zaradi voznikovega prednjega strešnega stebrička.

 • Gospodarnost (47/50)

  Poraba goriva ni rekordno majhna, je pa za tako motorizirano limuzino te velikosti vsekakor ugodna.

AM ocena: 4/5
Užitek v vožnji: 3/5
Hvalimo in grajamo
motor
prostornost
sedeži in položaj za volanom
oprema
cena
zvočna izolacija dna avtomobila
navigacijska naprava
kratke luči svetijo prekratko
predolg zamik vklopa kratkih luči pri vožnji v predor

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri