Video test: Saab 99 - Avto magazin TV

V tretji epizodi Avto magazin TV si lahko ogledate dirkaški test Saaba 99, predelanega za vztrajnostne relije.

Video test: Saab 99 - Avto magazin TV (foto: Nik Gradišnik) Nik Gradišnik
6. 10. 2021

Znamka Saab je resda žalostno končala, potem ko so jo dolga leta mrcvarili ameriški lastniki iz GM-a in jo na koncu leta 2011 dokončno položili v grob. Tam se je Saab še nekaj časa res še malce zombijevsko obračal (v kitajskih rokah), zdaj pa je vse tiho.

Ker so Skandinavci pač usekani na reli, je bil tudi Saab hitro v tem športu. Začelo se je v petdesetih letih, toda mednarodno slavo je začel v šestdesetih pobirati šele slavni Erik Carlsson z vzdevkom gospod Saab (leta 1962 in 1963 je celo zmagal na Monte Carlu), v sedemdesetih pa je žezlo Saabovih dirkačev prevzel Stig Blomqvist, in sicer že z modelom 99, naposled pa leta 1977 spet zmagal na švedskem reliju. In pazite, to je bila menda prva mednarodna zmaga avtomobila s turbinskim motorjem!

Saabovi dirkalniki niso bili znani predvsem zaradi svoje hitrosti ali izjemnih motorjev, temveč so sloveli predvsem po vzdržljivosti in trdoživosti, skoraj po neuničljivosti. Znana je anekdota, da je Carlsson prevalil svojega Saaba s ciljne rampe, s sovoznikom spet sedel vanj in – odpeljal. No, morda pa je to tudi urbana legenda, res pa je, da je gospod Saab med relijem zaradi agresivnega sloga večkrat končal na strehi …

No, tegale Saaba, ki sem ga vozil, seveda nisem preskusil na ta način, saj bi mi lastnik izstavil boleč račun. Zato pa je šlo s tem predelanim modelom 99, ki so ga v trboveljski delavnici Ekoen avto d.o.o. pripravili za vztrajnostne relije po pravilih FIVA, vseeno kar hitro (no, za zmogljivosti iz sedemdestih …) in zabavno. Ampak veteranski dirkalnik za vztrajnostne relije je vendarle posebna zgodba …

V naslednji epizodi Avto Magazin TV predstavimo primerjalni test treh različic Renaultovega Clia: TCe 90, TCe 100 LPG in E-Tech 140. V testu bomo primerjali njihove pogonske sklope, izmerili porabo ter ugotovili, katera različica predstavlja najbolj smiselno izbiro za potencialnega kupca.

Preberite še:

Značke: