Primerjalni test: Volkswagen Polo, Seat Ibiza in Ford Fiesta

Se še spomnite, kaj smo vam obljubili, ko smo objavili test sedmih manjših družinskih avtomobilov, med katerimi pa ni bilo čisto svežega Pola?

Primerjalni test: Volkswagen Polo, Seat Ibiza in Ford Fiesta (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
20. 12. 2017

V primerjalnem testu malih družinskih avtomobilov smo obljubili: "Seveda bomo novi Polo, takoj ko ga dobimo v roke, postavili vštric z najboljšim s testa – torej s Seatovo Ibizo." In smo ga: Pola smo pobrali neposredno s slovenske predstavitve, izbrskali še enako motorizirano Ibizo in jima, ker je bila v omenjenem primerjalnem testu edina, ki se je približala Seatu, dodali še Fiesto. Jasno je sicer, da bo vrstni red med udeleženkama primerjalnega testa iz prejšnje številke ostal enak, a ne nazadnje se je Fiesta izkazala za najboljšo na precej področjih, odlično jo je bilo imeti pri roki za primerjavo s Polom. Torej? Je Polo boljši od Ibize? Je dražji od Ibize? Kje so njegove prednosti in slabosti? Berite naprej!

Ker smo že spoznali Seatovo Ibizo, ni bila motorna oprema novega Pola nikakršno presenečenje. Skupina Volkswagen zdaj že nekaj let avtomobile vseh bolj množičnih znamk opremlja z litrskimi trivaljniki, seveda so pripravili različne variante zmogljivosti, kar uravnavajo z dodatki drugačnih turbopuhal. A tako pri Ibizi kot pri Polu sta bila pod pokrovom identična motorja, torej s 115 'konji'. Kot smo že ugotovili v primerjavi, kjer je zmagala Ibiza, je takšna motorizacija za avtomobile tega razreda povsem dovolj. To velja tudi za Polov motor. Pa vendar smo bili pri primerjavi obeh primerkov iz istega koncerna presenečeni – s podobnimi zmogljivostmi, precej poskočna in prožna ter tudi dobro odzivna iz nižjih vrtljajev sta se med vožnjo zelo podobno izkazala. Drugače pa je bilo pri polnjenju goriva. Ibizin motor je bil vsekakor varčnejši. Prave razlage še nismo našli, a najbrž lahko razliko pripišemo različni masi avtomobilov ter morebiti temu, da Polov motor še ni bil tako dobro utečen kot Ibizin, saj smo za preizkus dobili Polo z le nekaj sto prevoženimi kilometri – bil pa je Polo pri mestnih hitrostih za odtenek tišji. Podobno majhna, kot je razlika pri motorizaciji, je v uporabi tudi razlika v legi na cesti. Te skorajda ni, nekaj je je bilo čutiti le pri voznem udobju na nekoliko slabših podlagah; tudi glede tega se je zdelo, da je Ibiza nalogo bolje opravila kot Polo – kot da bi zadnji hotel biti za odtenek športnejši.

Pa Fiesta? Razlika v zmogljivosti ni velika, a vendarle je Fiesta za malenkost manj poskočna iz nižjih vrtljajev, po drugi strani pa se zdi, da v srednjih vrtljajih svoj zaostanek spet zmanjša. Še enkrat lahko rečemo, da bi bilo verjetno povsem drugače, če bi v tej primerjavi imeli tisto z močnejšim motorjem (ki smo jo sicer tudi že lahko preizkusili).

Že pri prvem testu, v obsežnejši konkurenci, sta tudi glede svežine oblike prevladovala avta, ki v tokratnem testu izzivata Pola. Pri Fordu so Fiestin karakter 'razcepili' in ponudili tri različne izvedenke: športno ST-Line, elegantno Vignale ter različico Titanium, ki združuje ti dve osebnosti. Lahko rečemo, da je Fiesta ohranila značilno obliko, a hkrati so nos avtomobila poenotili s trenutnimi oblikovalskimi smernicami, ki vladajo pri Fordu. Pri Seatu smo navajeni, da jim vodilni v Volkswagenovem koncernu dopuščajo več svobode pri snovanju oblik svojih avtomobilov. Vse to je lepo razvidno, če Ibizo in Pola postavimo vštric. Medtem ko Polo ohranja umirjeno in prepoznavno obliko ter se na neki način poskuša identificirati kot mali Golf, je pri Ibizi zgodba popolnoma drugačna. Ostre linije, strmo padajoči in zašiljeni robovi tvorijo precej agresivno in vpadljivo obliko. Vse to pa začinjeno s prepoznavnimi LED-podpisi v lučeh. 
Zanimivo je, da se zgodba v notranjosti ne ponovi. Pravzaprav je Polo v tem elementu bolj razgiban in všečen, Ibiza pa je, presenetljivo, razen plastičnega elementa v barvi karoserije, precej zadržana. Ker oba avta izhajata iz enake platforme, so tudi notranji proporci podobni. Mogoče je v Polu zaznati malce več zračnosti nad glavami, v Ibizi pa kakšen centimeter več v širino. S prostornostjo za potnike v obeh ne bo težav, ne glede na to, ali se znajdete na sprednjih ali zadnjih sedežih. Če boste v vlogi voznika, boste zlahka našli idealen položaj za volanom, tudi če sodite med visokorasle. Pri Fiesti na tej točki pride do težave, saj je vzdolžnega pomika malce premalo, a se vsaj za hrbti spredaj sedečih ustvari pravo razkošje prostornosti. Tudi pri izbiri materialov ter kakovosti in natančnosti izdelave bi dali prednost Fiesti. Plastika je kakovostnejša in mehkejša na otip, volanski obroč je prijetno debel, vsi gumbi na armaturi pa pri povratnih informacijah dajejo občutek res dobre izdelave.

Škoda, da Polo ni premogel popolnoma digitalnih merilnikov, ki jih poznamo iz drugih Volkswagnov (kar poglejte testa obeh Golfov v tej številki revije). Njegovi merilniki so namreč tisti del, ki od prejšnjega Pola tako rekoč ni napredoval, in to se jim vidi že na prvi pogled. Če kombinacijo (sicer preglednih) analognih merilnikov in ne prav visokoločljivega LCD-zaslon(čk)a med njimi v Ibizi (glede na status, ki ga ima Seat znotraj koncerna) razumemo, bi tule pričakovali kaj več. Odlagalnih površin je dovolj (in so tipično volkswagnovske) in, konec koncev, je, kot smo pri Polu navajeni že od nekdaj, vse pri roki.

Infozabavni sistem Pola je tako rekoč enak kot v Ibizi, kar je seveda logično, oba avtomobila sta nastala na isti platformi. To pomeni, da je zaslon zelo jasen in živih barv, da so (v nasprotju z najboljšim infozabavnim sistemom, namenjenem Golfu in večjim VW-jem) ohranili vrtljiv gumb za nastavitev glasnosti in da se odlično razume s pametnimi mobilniki. K temu pripomoreta tudi dva USB-vhoda spredaj, to, da zadaj ni nobenega (in enako velja za Fiesto in Ibizo, dvakrat USB spredaj in nič zadaj), pa mu glede na velikost avtomobila vendarle odpustimo.

Za Ibizo lahko torej zapišemo tako rekoč enako kot za Polo, ne le pri merilnikih in infozabavnem sistemu, ampak kar glede celotne notranjosti, od njene osvetlitve do osvetlitve prtljažnika in kljukic za obešanje vrečk v njem pa seveda njegove velikosti in prilagodljivosti: zaslužita si najvišje ocene – tako kot Fiesta.

In tudi Fiesta ima le analogne merilnike s (preglednim, a ne dovolj uporabnim) LCD-zaslončkom med njimi (ki v primerjavi s tistima v Polu in Ibizi hkrati prikazuje manj podatkov, a je, zanimivo, tudi manj prijazen očesu), oddolži pa se z res odličnim infozabavnim sistemom Sync 3 z zelo preglednim in jasnim zaslonom, dobro grafiko in uporabniškim vmesnikom. Škoda, da je malce preveč od rok (a le za tiste, ki si vozniški sedež porinejo povsem nazaj) in da za nočno grafiko niso izbrali malenkost manj svetlih barv. A na splošno je zaradi velikosti in ločljivosti zaslona, njegove odzivnosti in grafike Fiestin Sync 3 tule malce v prednosti.

Tokrat so bili vsi trije tekmeci opremljeni s šeststopenjskimi menjalniki in vsi so imeli pod motornim pokrovom sodobne turbobencinske trivaljnike, ki so se najprej začeli uveljavljati prav v njihovem avtomobilskem razredu in so v njem še vedno tudi najbolj uveljavljeni.

Neposredna primerjava med avtomobili na testu je nemogoča, saj uvozniki težko zagotovijo natanko tak avtomobil, kot bi si ga želeli. V primerjavi smo zato upoštevali različice z motorjem testnega avtomobila, ročnim menjalnikom in opremo, ki bi jo želeli v avtomobilu: samodejnim vklopom luči, tipalom za dež, samozatemnitvenim vzvratnim ogledalom, vstopom in zagonom motorja brez ključa, infozabavnim sistemom z vmesnikom Apple CarPlay, DAB-radijem, parkirnimi tipali spredaj in zadaj, nadzorom mrtvih kotov, omejevalnikom hitrosti, prepoznavanjem prometnih znakov in električnim pomikom zadnjih šip. Avtomobil je moral biti opremljen tudi s sistemom za zaviranje v sili AEB, ki veliko pomeni prav tako na ocenjevanjih testnih trčenj agencije EuroNCAP, saj avtomobil brez njega ne more več osvojiti petih zvezdic.

V želji po navedenem seznamu opreme je pogosto treba poseči po najvišjih paketih opreme, a v primeru Forda Fieste, Seata Ibize in Volkswagna Pola ni bilo tako, saj lahko v želji po opisani opremi izhajate že iz različic s srednjimi stopnjami opreme. Res pa je tudi, kot smo na primer ugotavljali pri Fordu Fiesti, da lahko po želji našega uredništva opremljen avtomobil sicer sestavite že na osnovi srednje opreme Shine, vendar bi vas Fiesta z želeno opremo in višjim paketom Titanium stala le nekaj evrskih stotakov več. Poleg tega bi dobili precej druge opreme, ki je v paketu Shine ni. Seveda je končna cena prav tako odvisna od popustov, ki jih ponujajo vse znamke in lahko pripomorejo k temu, da dobro opremljen avtomobil iz prodajnega salona odpeljete za precej bolj ugodno ceno.

Kaj pa stroški vožnje, ki so precej odvisni od porabe goriva? Na normnih krogih se je s 4,9 litra porabljenega bencina na 100 kilometrov najbolje izkazala Seat Ibiza, ki je z decilitrom več oziroma natanko petimi litri porabljenega bencina na 100 kilometrov sledila Ford Fiesti. Na tretjem mestu je bil Volkswagen Polo, ki je kljub enakemu motorju, kot ga je imela Ibiza, porabil 5,6 litra goriva na 100 kilometrov.

In kaj to pomeni v evrih? 100 tisoč kilometrov, ki bi jih prevozili s Polom, bi vas (glede na porabo z normnega kroga) stalo 7.056 evrov. Enako razdaljo bi s Fiesto prevozili za 6.300 evrov, vožnja z Ibizo pa bi nas stala 6.174 evrov. Za prijetno bencinsko motoriziran avto v vseh treh primerih ugodne številke in še en dokaz, kako zelo je napredovala bencinska motorna tehnika – ter tudi potrditev, kako majhne so razlike med vsemi tremi. Na koncu, to je jasno, lahko pri marsikaterem kupcu prevladajo povsem subjektivno mnenje, čustva, lahko tudi pripadnost znamki.

Volkswagen Volkswagen Polo 1.0 TSI

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 16.660 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Pospešek (0-100 km/h): 11.1 s
Največja hitrost: 200 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,7l/100km

Tehnični podatki

Motor: 3-valjni – vrstni – turbobencinski, 999 cm3
Prenos moči: na prednji kolesi
Mase: masa vozila 1.115 kg/ nosilnost 535 kg
Zunanje mere: 4.053 mm x 1.751 mm x 1.461 mm
Notranje mere: Širina: spredaj 1.480 mm/ zadaj 1.440 mm Dolžina: spredaj 910-1.000 mm/ zadaj 950 mm
Prtljažnik: 351-1.125 l
Seat Seat Ibiza 1.0 TSI

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 17.313 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Pospešek (0-100 km/h): 9,3 s
Največja hitrost: 195 km/h
Poraba po ECE, mešan cikel: 4,7l/100km

Tehnični podatki

Motor: 3-valjni – vrstni – turbobencinski, 999 cm3
Prenos moči: na prednji kolesi
Mase: masa vozila 1.140 kg/ nosilnost 410 kg
Zunanje mere: 4.059 mm x 1.780 mm x 1.444 mm
Notranje mere: Širina: spredaj 1.460 mm/ zadaj 1.410 mm Višina: spredaj 920-1.000 mm/ zadaj 930 mm
Prtljažnik: 355-823 l
Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 74 kW

Osnovni podatki

Cena osnovnega modela: 18.810 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
Pospešek (0-100 km/h): 10,5 s
Največja hitrost: 183 km/h

Tehnični podatki

Motor: 3-valjni – vrstni – turbobencinski, 993 cm3
Prenos moči: na prednji kolesi
Mase: masa vozila 1.069 kg/ nosilnost 576 kg
Zunanje mere: 4.040 mm x 1.735 mm x 1.476 mm
Notranje mere: Širina: spredaj 1.390 mm/ zadaj 1.370 mm Višina: spredaj 930-1.010 mm/ zadaj 920 mm
Prtljažnik: 292-1.093 l