Čakanja je konec, sezona 2020 je tu! (video)

Prvi marec se bliža in s tem tudi prva dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu v Matterley Basinu, kjer se bo začel srdit boj za naslov prvaka, katerega brani naš čudežni deček.

Čakanja je konec, sezona 2020 je tu! (video) (foto: MXGP) MXGP
27. 2. 2020

Za Tima Gajserja je bila lanska sezona polna presežkov, saj je tovarniški voznik Honde z več kot 200 točkami prednosti osvojil naslov svetovnega prvaka in dobil kar sedem zaporednih zmag, od tega tudi tisto v belgijskem Lommlu, torej na stezi, ki zaradi unikatne mivkaste podlage spada med eno izmed najtežjih na svetu. Češnja na vrhu torte pa je bila še zmaga na pokalu narodov, kjer je Makolčan s prvim in drugim mestom, slavil v kategoriji MXGP. Pozabiti pa ne smemo niti na nastop na Monster Energy Cupu v Las Vegasu, kjer je Tim s petim mestom dokazal, da se tudi v superkrosu lahko kosa z najboljšimi. Resnično lahko govorimo o sanjski sezoni, ki jo bo težko ponoviti, sploh zaradi dejstva, da je naslov vedno težje braniti, kot ga loviti (utrinke te nepozabne sezone si lahko ogledate v spodnjem videu). Kakorkoli pa lahko Slovenci ostajamo mirni, saj je po videnem sodeč, za našim asom odlično pripravljalno obdobje, kar se je na odprtih dirkah italijanskega državnega prvenstva zgolj potrdilo.

Zavedati pa se je potrebno, da k takšni sezoni stremi tudi konkurenca, ki bo v letošnjem letu izjemno močna. Podatek, ki govori sam zase je, da bo 1. marca v Matterley Basinu, kjer bo potekala uvodna preizkušnja sezone 2020, nastopilo deset ali celo več voznikov, ki se že lahko pohvalijo z zmago v svetovnem prvenstvu. Največja grožnja bo zagotovo prihajala iz ekipe tovarniškega KTM-a, ki se v novo desetletje podaja s kar tremi vozniki, ki imajo skupaj že kar petnajst naslovov svetovnega prvaka. V tej izjemni statistiki pomembno vlogo igra Prado, ki je kljub zlomu stegnenice v zimskem obdobju, že pripravljen na svojo krstno dirko v elitnem razredu (če odmislimo nastop na lanskem pokalu narodov).

S tremi vozniki pa se v 2020 podaja tudi tovarniška ekipa Yamahe, ki bo v zasedbi Seewer, Paulin in Tonus poskušala osvojiti tako željan naslov. Potem pa sta tu še Kawasaki, na katerem bo poleg Desalla vozil še Febvre, in pa Husqvarna, ki ima v svojih vrstah dobesedno največje orožje Arminasa Jasikonisa ter svetovnega prvaka iz leta 2017 Paulsa Jonassa. Velika neznanka pa je za letošnjo sezono predvsem moštvo Gas Gas, ki bo z Monticellijem in Coldenhoffom poskušalo izkoristiti vlogo nefavorita in tako presenetiti konkurenco.

V Anglijo tudi Pancar

Poleg Gajserja bo naše barve v razredu MX2 zastopal tudi Jan Pancar, ki se v novo sezono podaja z novim moštvom in posledično novim motociklom. 19-letnik se na Otok podaja samozavesten, prav tako pa je poškodba zapestja, ki jo je utrpel lani, zanj že preteklost.