Dakar 2023, četrta etapa: dominacija Francozov!

Napeto je bilo v razredu motociklistov, kjer so o zmagovalcu odločale sekunde.

Dakar 2023, četrta etapa: dominacija Francozov! (foto: A.S.O.) A.S.O.
4. 1. 2023

Danes je bila na reliju Dakar na sporedu skoraj tradicionalna etapa dirke v Katarju in sicer pentlja okrog mesta Ha'il, kar pomeni, da so se dirkači soočili s peščenimi sipinami na začetku etape, pesek pa jih je nato spremljal vse do cilja s 574 kilometri dolžine (in 425 kilometrov dolgim specialom) nekoliko krajše etape, kjer je bila odlična navigacija oziroma sposobnost branja elektronske potne knjige ključnega pomena.

Preberite še: Dakar 2023, tretja etapa: Vreme krojilo razplet, etapa predčasno prekinjena

Danes je bila na reliju Dakar na sporedu skoraj tradicionalna etapa Dakarja v Katarju in sicer pentlja okrog mesta Ha'il, kar pomeni, da so se dirkači soočili s peščenimi sipinami na začetku etape, pesek pa jih je nato spremljal vse do cilja s 574 kilometri dolžine (in 425 kilometrov dolgim specialom) nekoliko krajše etape, kjer je bila odlična navigacija oziroma sposobnost branja elektronske potne knjige ključnega pomena.

Po nekaj težavah in pripetljajih v minulih dneh je bil danes dan, ko je v ospredje stopil Francoz Sebastian Loeb s svojim dirkalnikom britanske znamke Prodrive. No, brez težav vseeno ni šlo, saj je 20 kilometrov pred ciljem izgubil pomoč servo volana, a je prednost, ki si jo je priboril pred tem, zadoščala, da je na koncu slavil etapno zmago, pa čeprav zgolj 13 sekund pred rojakom Stephanom Peterhanslom. Slednji je ob prihodu v cilj poudaril, da je bil danes prvi dan letos, ko se ni boril s tehničnimi težavami temveč zgolj s progo in uro.

Za Audijem je sicer danes dober dan. Po zaslugi Carlos Sainza so namreč osvojili tudi tretje mesto (v cilj je prišel minuto in 50 sekund za Loebom), piko na i pa je s sedmim mestom dodal še Mattias Ekstrom.

Vseeno pa to ni zadoščalo za spremembo na vrhu kjer še naprej ostaja danes četrti Nasser Al-Attiyah. V skupnem seštevku ima namreč dobrih 18 oziroma slabih 19 sekund prednosti pred Yazeedom Al-Rajhijem (danes peti) in Peterhanslom, sledi Sainz. Loeb je medtem po včerjašnjih težavah z zaostankom ure in pol 14., kar pomeni, da lahko svojo uvrstitev do konca dirke še precej popravi.

Približno tako napeto kot med avtomobilisti pa je bilo tudi v razredu motociklistov. Tam je namreč s starta najbolje krenil Mason Klein in večji del etape tudi vodil, z vsako kontrolno točko pa je bila njegova prednost vse večja. Na 380. kilometru pa je bil naposled primoran zaustaviti motor, saj je utrpel okvaro sistema za vbrizg goriva. Nepredviden postanek ga je stal 10. minut in dobrega tempa, zaradi česar je skozi cilj pripeljal šele kot deseti z zaostankom dobrih 12 minut.

Današnja etapa je šla na drugi strani v roke Joanu Barredi Bortu, ki je letos zabeležil svojo prvo etapno zmago, sicer pa jubilejno 30. odkar je leta 2011 prvič nastopil na Dakarju. 16 sekund za njim je skozi cilj pripeljal Pablo Quntanilla, minuto in pet sekund pa Skyler Howes.

V skupnem seštevku medtem ostaja v vodstvu Avstralec Daniel Sanders, ki pa svojega vodstva po zaslugi današnjega osmega mesta ni utegnil povečati. Pred Howesom ima namreč le tri minute in pol prednosti (dodatne pol minute pred Kevinom Benavidesom), Klein pa je padel na šesto mesto, kjer ima zaostanek desetih minut in petih sekund.

Pohvale za današnjo predstavo pa si zaslužita tudi oba naša dirkača. Mulec je namreč skozi cilj pripeljal kot 21. in s tem izboljšal najboljšo uvrstitev (zaostal je za 31 minut), dobro pa se je s 46. mestom odrezal tudi Simon Marčič. Oba sta tako nekoliko izboljšala svoji mesti v skupnem seštevku. Mulec je napredoval na skupno 33. mesto, Marčič pa na peto v razvrstitvi Originals, pri čemer ga do stopničk v tem razredu loči le slabih 23 minut.

Jutri je pred dirkači nova daljša etapa, dolga 654 kilometrov, ki bo tako kot danes potekala okrog mesta Ha'il, kar daje slutiti, da bodo lahko v ospredju ista imena kot danes. Morda nova priložnost za dober rezultat slovenskih dirkačev?