Dakar 2023, tretja etapa: Vreme krojilo razplet, etapa predčasno prekinjena

3. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Zaradi slabih vremenskih razmer so morali organizatorji dirko za vse štirikolesnike najprej prekiniti, nato pa odpovedati nadaljevanje.

Čeprav reli Dakar poteka v puščavi, kjer laiki ne bi pričakovali težav z vremenom, pa so prav te danes močno krojile razplet tretje etape letošnje dirke v Katarju. Sredi današnje etape se je namreč vreme tako poslabšalo (močan dež), da so bili organizatorji prisiljeni v prekinitev dirke in naposled tudi k odpovedi etape v vseh razredihi: tako med avtomobilisti, kot tudi tovornjaki, motociklisti in štirikolesniki.

Preberite še: Dakar 2023, druga etapa: Nekateri so se ogreli kasneje

Najhitrejši avtomobilisti so tako uspeli prevoziti 378 kilometrov (od 447, kolikor je znašala dolžina današnjega speciala) oziroma do tretje kontrolne točke, preden so jih zaustavili, večini pa ni uspelo priti niti do tja, saj so jih organizatorji zaustavili že na drugi točki pri 335. kilometru. Karavana dirkačev se je nato počasi in v strnjeni koloni v izogib morebitnim nesrečam odpravila proti novemu taboru v mestu Ha'il, kjer je bil sicer cilj današnje preizkušnje.

Motociklisti so sicer v večinoma uspeli priti do omenjene tretje nadzorne točke, zaradi česar so organizatorji tudi uspeli najprej razglasiti (začasne) končne rezultate današnje etape. To je z naskokom dobrih šest minut Daniel Sanders pred Skylerjem Howesom in Masonom Kleinom. Peterico sta nato zaključila Kevin Benavides in Joan Barreda Bort, ki je za danes premočnim Sandersom v cilj pripeljal z zaostankom 11 minut in pol. Z odlično današnjo predstavo je Sanders pred Kleinom prevzel vodstvo tudi v skupnem seštevku.

Najboljši slovenski dirkač. Toni Mulec je z zaostankom dobrih 42 minut dan končal kot 32. in je v skupni razvrstitvi napredoval na 42. mesto. Simon Marčič na drugi strani do prekinitve dirke ni uspel priti do tretje kontrolne točke, zato je njegova današnja uvrstitev do zaključka redakcije še neznana. O njej vas bomo obvestili po koncu četrte etape, ki se bo začela in končala v mestu Ha'il.

Med avtomobilisti pa bodo organizatorji upoštevali rezultate oziroma čas, ki so ga tekmovalci potrebovali za prihod do druge nadzorne točke.

Druga kontrolna točka pa je bila vseeno predaleč za španskega dirkača, Carolsa Sainza, do današnjega dne vodilnega v skupnem seštevku. Ta je namreč na 278 kilometru utrpel okvaro zadnjega levega vzmetenja, kar mu je prineslo kar 30 minutni zaostanek, spet pa je imel  slab dan tudi Loeb, ki je izgubil dodatnih 20 minut. Končni rezultati današnje etape bodo sicer znani v popoldanskih urah, kot kaže pa bo po današnjem dnevu vodstvo v skupnem seštevku prevzel Nasser Al-Attiyah, ki je bil za dobrih 13 minut hitrejši od Yazeeda Al-Rajhija.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan