Dakar 2022, četrta etapa: v znamenju številnih prehitevanj

Etapa z najdaljšim specialom je bila med avtomobilisti ena izmed najbolj napetih doslej, tehnične težave dirkačev pa so preprečile, da bi bilo prehitevanj še več.

Dakar 2022, četrta etapa: v znamenju številnih prehitevanj (foto: A.S.O.) A.S.O.
5. 1. 2022

Dirkači na reliju Dakar so se danes odpravili proti glavnemu mestu Savdske Arabije, Riadu in čeprav današnja etapa ni bila najdaljša na letošnjem reliju, pa je bila to etapa z najdaljšim odsekom, na katerem se je meril čas. Po tihem smo zato pričakovali, da bo kateri izmed favoritov uspel pobegniti konkurenci in si ustvariti nekaj minut razlike. A vsaj med avtomobilisti tega ni uspelo storiti nikomur.

Preberite še: Dakar 2022, tretja etapa: 'če bi se le začelo drugače...'

Za današnjo zmago je tako velik del etape najbolje kazalo Yazeedu Al-Rajhiju v nekdanjem A-Attiyahovem dirkalniku, ki pa je bil zaradi prehitre vožnje na delu steze, kjer ne merijo časa kaznovan s pribitkom dveh minut, zaradi česar je dan končal šele kot peti. Že ta podatek pa kaže na to, kako skupaj so bili danes sicer dirkači.

Na prvem mestu je sicer etapo med avtomobilisti končal Nasser Al-Attiyah pred Sebastienom Loebom, tretji pa je bil Carlos Sainz. Ponovno pa je bil žrtev tehničnih težav Stephane Peterhansel. 'Gospod Dakar' je namreč med pristankom po preskoku sipine utrpel poškodbo amortizerja, hladilnika motorja ter ventilatorja, zaradi česar je moral počakat na pomoč podpornega tovornjaka, posledično pa si bo danes znova nabral nekaj dodatnih ur zaostanka.

Marčič med deset

Zanimiv vrstni red pa je bilo mogoče po današnji etapi spremljati tudi med motociklisti. Drugič letos je namreč slavil španski veteran, Joan Barreda Bart, ki je kljub pribitku ene kazenske minute uspel drugouvrščenega Pabla Quintanillo uspel ugnati za debele tri minute. Na tretjem mestu je dan končal Rui Goncalves, nobenemu izmed trojice pa se ni uspelo prebiti med najboljše tri v skupnem seštevku.

Po štirih dneh Dakarja tako še naprej vodi Sam Sunderland pred Matthiasom Walknerjem, tretji je Dadrien van Beveren, četrti Daniel Sanders, peti pa Lorenzo Santolino, ki za Sunderlandom zaostaja že več kot deset minut. Razlike se tako počasi a zanesljivo povečujejo.

Časovni pribitek petih minut pa je nekoliko skazil predstavo tudi Simonu Marčiču. Mariborčan je namreč po prihodu v cilj dobil dodatnih pet minut pribitka (skupno jih ima že 20), vseeno pa je dan zaključil med prvo deseterico v svojem razredu, kjer se sedaj nahaja tudi v skupnem seštevku, tri ure in pol za Arunasom Gelazninkasom. Mer motoristi v skupnem seštevku zaseda 65. mesto.

Jutri je pred dirkači nova krožna etapa, na kateri se bodo dirkači podali vzhodno od mesta Riad. S 560 skupnimi kilometri bo to ena izmed krajših etap, ki pa bo večinoma minila v znamenju blata oziroma zemlje in skal.