Dakar 2022, tretja etapa: 'če bi se le začelo drugače...'

Tako nekako po treh dneh najverjetneje razmišljajo pri Audiju, kjer so danes osvojil tri izmed prvih petih mest, vključno s prvim po zaslugi Carlosa Sainza.

Dakar 2022, tretja etapa: 'če bi se le začelo drugače...' (foto: A.S.O.) A.S.O.
4. 1. 2022

Tretja etapa letošnjega relija Dakar je bila hkrati že druga krožna na tretji ponovitvi relija v Savdski Arabiji, potekala pa je okrog mesta Al' Qaisumah. Ob tem je na papirju veljala kot pisana na kožo Avstralcu Danielu Sandersu, ki si je po včerajšnjem neuspehu, ko si je privozil precejšen zaostanek želel nekoliko boljše uvrstitve. A na koncu se mu stvari niso izšle po načrtih.

Po tem, ko je bil dobro na poti je namreč moral narediti krajši postanek za odmor in okrepčitev, kar mu je vzelo nekaj minut dragocenega časa. Dan je zato zaključil na petem mestu, slabe tri minute za zmagovalcem današnje etape, Joaquimom Rodrigesom. Za Portugalca je bila to sicer šele prva etapna zmaga na relijih Dakar, kjer nastopa od leta 2017. Za njim so v cilj prišli Toby Price, novinec Klein Mason, Skyler Howes, Sanders in tako dalje.

Preberite še: Dakar 2022, druga etapa: na vrhu se pojavljajo nova-stara imena

Premešan vrstni red po koncu današnje etape med motociklisti je posledično prinesel tudi povsem novo sliko v skupni razvrstitvi. Sam Sunderland ima namreč po današnjem 17. mestu v skupnem seštevku le še štiri sekunde prednosti pred Van Bevernom. Tretji je Mathias Walkner, četrti Skyler Howes, peti Sanders, med vodilnim Sunderlandom in 10. Aaronom Marejem pa znaša razlika le 18 minut in 41 sekund.

Zanimivo pa je bilo na drugi strani dogajanje med avtomobilisti, kjer je svojo prvo letošnjo etapo slavil Carlos Sainz pred Henkom Lateganom v Toyoti (ki je do 126. kilometra celo vodil) in moštvenim kolegom Peterhanslom na tretjem mestu. Četrti je bil Nani Roma, peti pa Mattias Ekstrom. Sainz je tako slavil že jubilejno 40. etapno zmago na Dakarju, kar trije dirkalniki med prvimi petimi pa so po slabem začetku drugi dan zapored prinesli nekaj veselja v Audijev tabor.

Loeb znova žrtev tehničnih težav

Kar dve tehnični težavi pa sta doleteli Sebastiena Loeba. Po dveh predrtih gumah v uvodnih kilometrih sta namreč s sovoznikom utrpela še poškodbo diferenciala, zaradi česar sta se morala zanesti le še na dvokolesni pogon. Skozi cilj je tako pripeljal šele kot 38., dobrih 33. minut za Sainzem in 28. minut za Al-Attiyahom, ki je bil sicer danes osmi. V skupni razvrstitvi razlika med njima tako znaša 37 minut in 40 sekund, tretji pa je Lucio Alvarez s poltovarniško Toyoto ekipe Overdrive. Carlos Sainz pa medtem vztrajno napreduje v skupnem seštevku. Trenutno je namreč na 26. mestu z dvema urama in 19 minutami zaostanka za vodilnim. Ob dobrih predstavah v prihodnjih dneh bi se zato morda znova lahko vrnil v boj za skupno zmago. A čaka ga težko delo.

Simon Marčič je današnji dan znova končal višje kot dan poprej in sicer na osmem mestu, s čimer v skupnem seštevku razreda Original sedaj zaseda 11. mesto, le tri sekunde za 10. Davidom Gaitsom.

Jutri je pred dirkači 707 kilometrov dolga etapa od Al Quaismuah do Riada, ki bo postregla z najdaljšim specialom na letošnji preizkušnji, dolgim 465 kilometrov, v katerih bodo tekmovalci deležni hitrega uvoda, raznolikih peščenih sipin in pa skalnate puščave na zaključku. Vsekakor ena izmed težjih letošnjih etap.