Dakar 2022, deseta etapa: Gospod Dakar (končno) upravičil svoj vzdevek in skoraj dosegel nov mejnik

Na drugem mestu je dirko končal moštveni kolega, Carlos Sainz. Med motociklisti znova menjava na samem vrhu.

Dakar 2022, deseta etapa: Gospod Dakar (končno) upravičil svoj vzdevek in skoraj dosegel nov mejnik (foto: A.S.O.) A.S.O.
12. 1. 2022

Pred letošnjim Dakarjem je bilo po tihem pričakovati, da bo si Audi, čeprav novinec na dirki, uspel pokoriti celotno konkurenco in že kar takoj slaviti. A kruta resnica je prišla že prvi dan, ko so vse tri dirkače začele pestiti različne težave. Ob tem je smola najbolj spremljala ravno najbolj prekaljenega med trojico, Stephana Peterhansla. A naposled je deseta etapa prinesla vsaj nekaj zadoščenja tudi francoskemu dirkaču.

Preberite še: Dakar 2022, deveta etapa: ...in Toyota vrača udarec!

Današnjo etapo je namreč Francoz s primernim vzdevkom 'Monseur Dakar' odpeljal brez napak, situacijo pa je nadzoroval od štarta do cilja. Še najmočnejšo konkurenco mu je tako predstavljal Carlos Sainz, ki je na letošnjem Dakarju že slavil, vseeno pa je na današnji etapi za moštvenim kolegom zaostal dve minuti in šest sekund. Na tretje mesto se je medtem prebil rdeči dirkalnik moštva Bahrain Rai Xtreme, za volanom katerega pa ni bil Sebastien Loeb, temveč Orlando Terranova.

Loeb se je namreč za čim boljšo uvrstitev boril s Henkom Lateganom, pri čemer je Južnoafričan nekoliko boljši in je skozi cilj pripeljal kot četrti, Loeb pa 14 sekund za njim. S tem je za slabo minuto in pol ugnal Nasserja Al-Attiyaha, a za izničenje velike prednosti je to, dve etapi do konca dirke, občutno premalo. Sainz je medtem z današnjim drugim mestom v skupnem seštevku napredoval na 15., do konca relija pa bi se lahko prebil na 12. mesto ali celo višje, če bi kdo izmed preostalih dirkačev odstopil

Med motociklisti je bila sicer današnja etapa znova zelo razburljiva, hkrati pa se je pri KTM-u ne bodo spominjali prav radi. Terjala je namreč odstop Kevina Benavidesa, Matthias Walkner, doslej vodilni v skupnem seštevku pa je pred ciljem storil navigacijsko napako, zaradi česar je izgubil preveč časa, da bi še lahko zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Prbo mesto je tako prevzel Adrien Van Beveren pred Pablom Quintanillo in Samom Sunderlandom. Walkner je tako padel na četrto mesto, četverica pa se nahaja znotraj osmih minut in pol.

V razredu Originals je Simon Marčič skozi cilj prišel kot deveti, četrto mesto Alberta Martina Garcie pa je pomenilo, da sta dirkača znova zamenjala mesti v skupnem seštevku. Sedaj ju loči tri minute in pol. Jutri je pred dirkači predzadnja etapa letošnjega Dakarja, ki bo potekala okrog Bishe, v petek pa se bodo nato podali prti cilju, pristaniškem mestu Jeddah.