Dakar 2022, druga etapa: na vrhu se pojavljajo nova-stara imena

Po debaklu na pri etapi so dirkači Audijeve ekipe dokazali, da je njihov dirkalnik lahko povsem konkurenčen. Razočaranje za Sandersa.

Dakar 2022, druga etapa: na vrhu se pojavljajo nova-stara imena (foto: A.S.O.) A.S.O.
3. 1. 2022

Drugi dan letošnjega relija Dakar je, kot smo napovedovali, postregel s pravo peščeno puščavo in pripadajočimi sipinami. Takšen teren naj bi bil, kot smo že pisali, po godu specialistom za klasičen reli Dakar oziroma dirke po Afriki, na kar je opozoril tudi včerajšnji drugouvrščeni, Francoz Sebastien Loeb. Vendar pa je Francoz očitno leto na Dakar prišel precej bolje pripravljen kot lansko leto, ambicije pa so temu primerne.

Preberite še: Dakar 2021, prva etapa: hladen tuš za Audijevo zvezdniško ekipo

Prav Loeb je namreč skozi cilj današnje etape pripeljal prvi in kar tri minute in pol pred Nasserjem Al-Attiyahom. S tem se je Katarcu v skupnem seštevku približal na manj kot 10 minut, ob enem pa dosegel svojo 15. zmago na reliju Dakar ter prvo za ekipo Prodrive. S 15 etapnimi zmagami se je na večni lestvici zmagovalcev izenačil z rojakoma, Jeanom-Louisom Schlesserjem in Brunom Sabyjem.

Po katastrofalni prvi etapi pa je žarek upanja posijal na Audijevo ekipo. Tretje mesto je z zaostankom petih minut in 52 sekund za Loebom danes osvojil Carlos Sainz, le dobri dve minuti za njim pa je kot četrti skozi cilj pripeljal Stephane Peterhansel v drugem Audiju. S tem sta oba veterana dokazala, da Audijev dirkalnik vendarle je dovolj konkurenčen, v kolikor ga ne pestijo težave. To je nato z devetim mestom potrdil še Mattias Ekstrom.

Precej večji preobrat pa se je zgodil med motociklisti. Po dveh dneh prevlade je namreč Daniel Sanders je namreč že v začetku etape peljal precej počasneje kot konkurenti, nekaj časa pa je bil celo na 28. mestu. Na koncu je nato skozi cilj pripeljal z zaostankom slabih 25 minut, kar pa je bilo še vedno skoraj 26 minut bolje kot Pablo Quntanilla, ki je dan končal na 26. mestu.

Prvo mesto v skupnem seštevku je tako z današnjo zmago prevzel Sandersov moštveni kolega, Britanec Sam Sunderland, ki je bil danes drugi (pet minut in pol za Joanom Barredo Bortom ter 21 sekund pred Kevinom Benavidesom). Drugi v skupnem seštevku je Adrien Van Beveren (danes osmi), tretji pa je po novem Sanders, ki za Sunderlandom zaostaja tri minute in pol.

V razredu Originals by Motul je tudi danes slavil Litvanec Arunas Gelazninkas, ki je tako še utrdil vodstvo v posebni razvrstitvi pred Milanom Englom in Charanom Moorjem. Iztok Marčič je dan zaključil na devetem mestu in se v skupnem seštevku dvignil za eno mesto, na 12.

Jutri je pred dirkači novih 636 kilometrov okrog današnjega cilja, mesta Al Qaisumah, pri čemer pa je special nekoliko krajši in meri le 255 kilometrov. Pri tem naj bi bil prvi del proge tehnično nekoliko bolj zahteven, drugi pa lažji in posledično vsaj na papirju hitrejši, a hkrati zahtevnejši z vidika navigacije.