Dakar 2022, prva etapa: hladen tuš za Audijevo zvezdniško ekipo

2. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

V težavah so se znašli vsi trije njihovi dirkači, tudi dva največja favorita za zmago, Peterhansel in Sainz.

Včerajšnji uvod v reli Dakar je bil ob 19-kilometrskem specialu resnično bolj kot ne le uvod, ki pa je očitno vseeno do neke mere nakazal dogajanje na letošnji dirki. Tako med motociklisti, kakor med motoristi sta se namreč na vrhu razpredelnice najhitrejših znašla ista dirkača, kot dan poprej na kvalifikacijah, le da je njuna prednost razumljivo precej večja.

Preberite še: Dakar 2022: 14-dnevni puščavski rodeo se je začel

Avstralec Sanders je tako naravnost dominiral na današnji preizkušnji in jo odpeljal brez napak, zaradi česar je hitro postalo jasno, da konkurenti upajo na to, da, razlika, ki jo bo ustvaril ne bo prevelika. A nekaj manevrskega prostora si je Avstralec vseeno pridobil, saj že po prvem dnevu tekmovanja pred Pablom Quintanillo vodi za tri minute in sedem sekund, pred Matthiasom Walknerjem na tretjem mestu pa že dobrih 11 minut. Do desetega mesta, na katerem je po nekaj težavah Skyler Howes je nato razlika že več kot 25 minut.

Prvi avtomobilisti so na drugi strani skozi cilj pripeljali kar dobro uro pred motociklisti. Nasser Al-Attiyah j tako za 333 kilometrov dolg special potreboval le dobre tri ure in pol in si tako privozil 12 minut prednosti pred Sebastienom Loebom. Slednji se je moral sicer spopasti s kar dvema predrtima pnevmatikama, čeprav je s predstavo in drugim mestom zadovoljen, pa je po koncu etape dejal, da bi bil z nekoliko tanjšimi pnevmatikami lahko še hitrejši.

Peterhansel pred odstopom?

Loeb je sicer izrazil skrb ob dejstvu, da so se mu težave pojavile na etapi, ki ni veljala za težjo, hkrati pa ni skoparil s hvalo na račun Al-Attiyaha. »Nasser in Mattheu (Baumel, Al-Attiyahov sovoznik) sta močna. To se vidi med vožnjo za njima. Lahko si privoščita vožnjo po bližnjicah in vrnitev na traso z visoko hitrostjo. Prelep prizor!« Hkrati je dejal, da se z novim sovoznikom dobro ujame in čeprav se je dan začel nekoliko slabše, se je končal po pričakovanjih.

Precej razlogov za slabo voljo pa imajo lahko pri Audiju. Njihov največji adut po včerajšnjih kvalifikacijah, Carlos Sainz je namreč na 250. kilometru utrpel okvaro kolesnih ležajev. Skozi cilj je zato prišel šele kot 44., dobri dve uri za Al-Attiyahom, zaradi česar se zdi, da so možnosti za novo zmago že po prvem dnevi zelo majhne. Še nekoliko slabše jo je odnesel Stephan Peterhansel, ki je imel pri zadnjem merjenju vmesnega časa na 200. kilometru po nesreči, v kateri je poškodoval zadnji del dirkalnika že pet ur in pol zaostanka. Zdi se da je njegovo nadaljevanje pod vprašajem. Tretji Audijev voznik, Mattias Ekstrom je dan končal na 37. mestu.

Jutri je pred dirkači malenkost daljša etapa, 568 kilometrov dolga pot  med Hailom in Al Atawiyo s 338 kilometrov dolgim specialom, kjer se bodo dirkači spoprijeli s številnimi sipinami. Med njimi bo tudi Simon Marčič, ki je skozi cilj pripeljal kot 13. z zaostankom ure in 31 minut za vodilnim v razvrstitvi Originals, Arunasom Gelazninkasom, a le šest minut za desetouvrščenmim Philippom Cavelusom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"