Dakar 2022, enajsta etapa: Reši ga lahko le čudež

Po današnji etapi je dirka za avtomobiliste odločena. Med motociklisti je se še odprto.

Dakar 2022, enajsta etapa: Reši ga lahko le čudež (foto: A.S.O.) A.S.O.
13. 1. 2022

Za dirkači na Dakarju je bil danes predzadnji dan dirkanja, a hkrati še zadnji, ko so imeli dirkači realne možnosti za večji napredek. Jutri je namreč pred njimi še 680 kilometrov vožnje, od tega pa special zajema le krajši odsek, dolg 164 kilometrov. Na današnjem, ki je meril 346 kilometrov smo bili zato priča vožnji na polno, tudi s strani Sebastiena Loeba, ki si verjetno še kako želi, da bi jutri v zrak dvignil pokal skupnega zmagovalca…

Preberite še: Dakar 2022, deseta etapa: Gospod Dakar (končno) upravičil svoj vzdevek in skoraj dosegel nov mejnik

… in očitno še preveč. Francoz je namreč danes znova nanizal odlično predstavo, Al-Attiyah mu je bil kos le na samem začetku speciala, a je nato v odseku za nevtralizacijo vozil prehitro in si tako nabral pribitek petih kazenskih minut in tako namesto, da bi proti Katarcu pridobil nekaj dragocenih minut, izgubil 40 sekund. Jutrišnja zmaga je tako bolj ali manj izgubljena, v kolikor njegov tekmec ne bo storil kakšne večje napake. A glede na njegove izkušnje in prednost več kot pol ure večjega tveganja z njegove strani ne pričakujemo.

Zaradi Loebove napake pa se je še enkrat več, že 41. v karieri na najvišjo stopničko na Dakarju povzpel Carlos Sainz, ki se medtem v skupnem seštevku bori za deseterico. Z zaostankom 57 minut za Sebastianom Halpernom je ta sicer težko dosegljiva. Je pa zato četrta etapna zmaga za Audi zagotovo obliž na rane in dokaz, da gre za ekipo, ki bo v prihodnjih letih ob nekaj več sreče lahko krojila sam vrh puščavske dirke.

Nekoliko bolj srečni kot včeraj pa so lahko danes pri KTM-u. Vtis je namreč z etapno zmago popravil Kevin Benavides, ki je za vsega štiri sekunde ugnal Sama Sunderlanda. Ta je tako po le enem dnevu znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pred zadnjim dnem, pred zadnjo etapo ima ob tem pred Pablom Quintanillo že šest minut in 52 sekund prednosti. Ne veliko in vsekakor ne dovolj za lagoden zaključek, vseeno pa bo moral Čilenec, ob tem, da je prednost do Walknerja na tretjem mestu le 23 sekund, jutri povsem odpreti ročico za plin.

Razlog za opazen zaostanek Quintanille je sicer mogoče iskati v dejstvu, da je 35-letnik skupaj z Lucianom Benavidesom, Joanom Barredo in Adrienom Van Bevernom otvoril današnjo etapo. Četverica se je namreč na zahtevnem začetku brez oprijemljivih orientacijskih točk zgubila in posledično pridelala do kar 20 minut izgube.Prav Qintanilla jo je sicer na koncu odnesel najbolje, saj je skozi cilj pripeljal kot šesti, sedem minut in 40 sekund za starejšim Benavidesom.

V razredu Originals pa bo Simon Marčič na koncu, če ne bo prišlo do večjih sprememb in zapletov, dirko končal kot osmi v skupni razvrstitvi svojega razreda. Čeprav je današnji dan končal na 11. mestu, je njegov največji konkurent, Albert Martin Garcia zašel v težave in skozi cilj pripeljal kot 28. z zaostankom dobrih petih ur.

Jutri je torej pred dirkači še zadnje dejanje letošnjega Dakarja, še zadnja etapa od Bishe do Jeddaha. Peščene sipine so dirkači pustili za seboj, puščave pa še ne. Kljub temu organizatorji obljubljajo dirkačem lahek teren, kakršnega so skozi letošnjo dirko dodobra spoznali.