Dakar 2022, osma etapa: Audi naravnost dominantno!

Nemška avtomobilska znamka je ob pomoči svojih treh dirkačev zasedla kar tri izmed prvih štirih mest.

Dakar 2022, osma etapa: Audi naravnost dominantno! (foto: A.S.O.) A.S.O.
10. 1. 2022

830 kilometrov. To je razdalja najdaljše letošnje etape relija Dakar, s katero so se dirkači spopadli danes, pri kateri pa je 'le' 395 kilometrov, slabo polovico predstavljal special, na katerem so tudi merili čas. Hkrati je bila to etapa, ki je po besedah organizatorjev najbolje poosebljala smisel letošnjega Dakarja, saj je bila skoraj v celoti peščena, četrtina etape pa je bila speljana preko zahtevnih, do 1.000 metrov visokih sipin.

Preberite še: Dakar 2022, sedma etapa: vrnitev odpisanih?

Očitno pa so bili ti pogoji naravnost pisani na kožo Mattiasa Ekstroma. Audijev dirkač je namreč dosegel svojo prvo dakarsko etapno zmago, hkrati pa je postal tudi drugi Audijev zmagovalec dirk za Dakar – ob tem pa za dobre tri minute ugnal Sebastiena Loeba na tretjem mestu. A za Francoza je današnje tretje mesto vredno zlata, saj je v boju za skupno zmago proti 11. Al- Attiyahu pridobil kar 8 minut in 40 sekund ter se mu tako približal (na še vedno zajetnih) 37 minut in 58 sekund.

Za Audi je prva etapna zmaga zagotovo velik uspeh, a razlogov za veselje imajo precej več. Drugo mesto, le 49 sekund za Švedom si je namreč pripeljal Stephane Peterhansel, piko na i pa je s četrtim mesto postavil Carlos Sainz, ki je za Loebom zaostal za vsega tri sekunde. Loeba je sicer danes znova zaustavila predrta pnevmatika, zaradi česar je šlo tudi tokrat nekaj časa po zlu.

Po tem, ko se je od dirke poslovil Daniel Sanders, je Sam Sunderland ostal edini dirkač ekipe GasGas, ki nadaljuje z letošnjim Dakarje. In očitno mu je to dalo dovolj zagona, da nadaljuje s polno paro, saj je danes znova slavil in sicer slabe tri minute pred Pablom Quintanillo ter dobre štiri minute pred Matthiasom Walknerjem. Četrti je bil Ricky Brabec, peti pa znova Mason Klein.Sunderland, Walkner, Van Beveren in Quintanilla so sicer tudi štirje dirkači z vrha, ki jih loči le pet minut in pol ter so tako najverjetnejši kandidati za končno zmago. Joan Barreda Bort na petem mestu medtem zaostaja že dobrih 14 minut in pol, pri čemer je več kot 11 minut in pol pridelal danes, kar daje sumiti, da morebiti še vedno čuti posledice padca na peti etapi.

Se je pa danes z dirke poslovil Ross Branch. Bocvanski dirkač je bil eden izmed trojice tovarniških dirkačev Yamahe, ki pa se danes iz zaenkrat neznanih razlogov ni pojavil na štartu. Pri japonskem moštvu zadeve ne želijo komentirati, dejali so, da gre za občutljivo temo, ugibamo pa lahko, da so bile poškodbe, ki jih je utrpel ob padcu na peti etapi, zaradi katerega je bil odpeljan s helikopterjem, pri čemer pa tedaj na prvi pogled ni bil huje poškodovan. Zaradi prevoza je sicer prejel 15 ur in pol kazni.

Simon Marčič je danes z novo potno knjigo skozi cilj prišel kot 10., a pred Albertom Garcio, kar pomeni, da se je znova povzpel na osmo mesto v skupnem seštevku. Za sedmim Johnom Kellyjem ob tem zaostaja za dobro uro. Sicer pa jutri dirkače čaka najkrajša letošnja etapa, dolga le 491 kilometrov, ki bo potekala okrog mesta Wadi Al-Dawasir. Ob tem bodo dirkači deležni nekaj manj peska, a naloga naj zato ne bi bila nič lažja.