Dakar 2022, sedma etapa: vrnitev odpisanih?

Sedma etapa je postregla z zanimivim razpletom med avtomobilisti in odstopom še enega favorita za končno zmago med motociklisti.

Dakar 2022, sedma etapa: vrnitev odpisanih? (foto: A.S.O.) A.S.O.
9. 1. 2022

Dan počitka po tednu dni dirkanja v peklenski vročini in puščavi je za dirkače na reliju Dakar nedvomno dobrodošel, nikakor pa to ni dovolj časa, da bi se puščavski lisjaki zares odpočili in si povsem obnovili zaloge moči. A nekateri so se na dirko očitno vrnili vsaj nekoliko prerojeni, predvsem pa so bili takšni njihovi avtomobili.

Preberite še: Dakar 2022: Pregled dogajanja na dan odmor; kdo je presenetil, kdo razočaral?

Z današnjo etapo med Riadom in Al Dawadimijem je tako opazno bolje od konkurence opravil Francoz Sebastien Loeb. Njegov Prodrive-ov dirkalnik je namreč celotno traso, dolgo 701 kilometer deloval brez najmanjših težav, 47-letnik pa je tako konkurenco ugnal za skoraj pet minut in pol, pri čemer je prve štiri minute in pol razlike do Al-Attiyaha nabral že v prvih 220 kilometrih speciala, razlika pa je vmes narasla že na šest minut.

Al-Attiyah pa danes bitke ni bil le z Loebom. Kar nekoliko presenetljivo se je namreč za čim boljšo etapno uvrstitev boril z obema najstarejšima Audijevima dirkačema. Očitno so se mehaniki ekipe iz Inglostadta resno poglobili v dirkalnika Carlosa Sainza in Stephana Peterhansla. Španec je namreč današnjo etapo končal na tretjem, Francoz pa na četrtem mestu. S tem se je Sainz v skupnem seštevku prebil na 21. mesto.

Sanders se poslavlja!

Med motociklisti večjih presenečenj ni bilo, so pa nekoliko na današnji etapi zobe pokazali dirkači iz ozadja. Najhitreje je namreč skozi cilj pripeljal Čilenec Jose Ignacio Cornejo Florimo, dirkače ekipe Monster Energy Honda, medtem ko je bil mlajši izmed bratov Benavides, Luciano, izvrsten četrti. Med deseterico sta se sicer prebila tudi Joaquim Rodrigues in Andrew Short.

Se je pa z današnjim dnem od boja za skupno zmago na koncu poslovil Daniel Sanders. Še pred začetkom speciala, ki bi ga moral kot zmagovalec šeste etape odpreti je namreč padel in si poškodoval levo roko. Avstralec je bil takoj odpeljan v bolnišnico, kako huda je poškodba pa zaenkrat ni znano.

Simon Marčič se je na današnji etapi znova boril z okvaro elektronske knjige z načrtom poti, zaradi česar je izgubil nekaj časa, dobil pa je tudi pribitek treh kazenskih minut. Ob tem je na svojem Facebook profilu zapisal, da naj bi okvarjeno knjigo že danes zamenjal z novo. Kljub temu je skozi cilj pripeljal kot deveti z zaostankom dobrih 35 minut. V skupni razvrstitvi razreda Originals je sicer izgubil eno mesto proti Albertu Martinu Garcii in tako sedaj zaseda deveto mesto.