Dakar 2022, peta etapa: predčasen konec za motocikliste voda na mlin Petrucciju

'Gospod Dakar' žrtvoval svoje vzmetenje za to, da je rešil uvrstitev moštvenega kolega, Carlosa Sainza. Burno v razredu motociklistov.

Dakar 2022, peta etapa: predčasen konec za motocikliste voda na mlin Petrucciju (foto: A.S.O.) A.S.O.
6. 1. 2022

Današnja etapa relija Dakar je bila letošnji poti ena izmed krajših, kljub temu pa je bila za motocikliste, dirkače v razredu štirikolesnikov ter za tekmovalce v razredu Dakar Classic na koncu še nekoliko skrajšana. Zaradi prevelike zasedenosti helikopterske ekipe prve pomoči so namreč organizatorji dirko nekaj minut po poldnevu po lokalnem času prekinili, naposled pa tudi skrajšali in zaključili.

Preberite še: Dakar 2022, četrta etapa: v znamenju številnih prehitevanj

Današnja trasa za motoriste je sicer potekala po različni trasi kot za avtomobiliste (jutri bosta trasi obrnjeni). To se je sicer zgodilo prvič v več desetletij dolgi zgodovini tekmovanja. Ne glede na zaplet pa bodo rezultati današnje etape obveljali in šteli za skupno razvrstitev, česar se zagotovo najbolj veseli Avstralec Toby Price. KTM-ov tovarniški dirkač si je namreč privozil prvo letošnjo etapno zmago.

A veselje je bilo kratkotrajno. Price je namreč prekoračil dovoljeno hitrost v nevtralizacijskem območju, zaradi česar so mu dodelili kazen šestih minut, svojo prvo etapno zmago pa je tako slavil novinec in nekdanji dirkač MotoGP, Danilo Petrucci. Avstralca je zaradi omenjene napake ugnal za minuto in 46 sekund, mednju pa so se kljub temu uvrstili še Ross Branch (ki je za Petruccijem zaostal le dve sekundi), Jose Ignacio Cornejo Florimo, kar kaže na to, kako tesno skupaj so bili danes vsi dirkači.

S šestim mestom je lahko zadovoljen še en novinec, Mason Klein, do desetega mesta pa so se nato zvrstili še Andrew Short, Kevin Benavides, Martin Michek in Luciano Benavides. Sicer pa ima danes največji razlog za nezadovoljstvo Joan Barreda. 'Bang Bang' je namreč med 265. in 270 kilometrom utrpel hud padec in poškodbo ramena. Kako huda je poškodba zaenkrat ni znano, ali bo nadaljeval pa bo jasno šele jutri zjutraj. Barreda je sicer dakarsko preizkušnjo predčasno končal že lani, ko mu je na zadnji etapi zmanjkalo goriva, na dosedanjih 11 preizkušnjah pa je do cilja prišel le šestkrat.

Barreda pa ni bil edini iz širšega kroga favoritov za zmago, ki je danes doživel nezgodo. Še nekoliko hujši padec je doživel Tyler Howes, ki je sicer pripeljal do cilja, a je zaradi udarca v glavo utrpel delno izgubo spomina in tako zaključil z letošnjo dirko. Poleg tega je utrpel tudi poškodbo ramena in gležnja.

Toyota na vrhu Audi znova s težavami

Tudi danes pa je med avtomobilisti skozi cilj prvi pripeljal dirkalnik Toyote Gazoo, le da tokrat za volanom ni bil Nasser Al-Attiyah, temveč Henk Lategan, ki je za slabi dve minuti ugnal Sebastiena Loeba, za 12 sekund več pa Lucia Alvareza. Al-Attiyah je medtem dan končal na sedmem mestu, a še vedno dovolj blizu moštvenemu kolegu in ostalim, da je vodstvo v skupnem seštevku ostalo neogroženo.

Na drugi strani pa se nadaljuje kalvarija obeh Audijevih upov. Po tem ko je na včerajšnji etapi odpovedalo vzmetenje Stephanu Peterhanslu, je enako usodo danes utrpel še Carlos Sainz. K sreči pa je bil v danem trenutku Francoz še vedno za Špancem, zato se je v pravem moštvenem duhu ustavil in mu ponudil svoj amortizer, sam pa nato počakal na pomoč podpornega tovornjaka. Nepredviden postanek je Sainza tako stal 'le' dobro uro (dan je končal kot 48.) Peterhansla pa dobre tri ure.

Şimon Marčič medtem nadaljuje v podobnem slogu kot lani in iz dneva v dan kaže boljše predstave. Danes je tako skozi cilj pripeljal kot sedmi v razredu in se tako v skupnem seštevku povzpel že na osmo mesto v razredu. Jutri je pred dirkači še ena krožna preizkušnja v okolici Riada, kjer bodo, kot rečeno, motociklisti in avtomobilisti zamenjali današnjo traso, nato pa sledi dan počitka pred drugo polovico letošnje dirke.