Dakar 2022: Pregled dogajanja na dan odmor; kdo je presenetil, kdo razočaral?

Po šestih etapah se počasi kažejo prava razmerja moči.

Dakar 2022: Pregled dogajanja na dan odmor; kdo je presenetil, kdo razočaral? (foto: A.S.O.) A.S.O.
8. 1. 2022

Dirkači letošnjega Dakarja so včeraj po dveh dneh preizkušenj v okolici Riada končno dobili svoj težko pričakovan počitek v glavnem mestu prestolnice Savdske Arabije. Pred njimi je namreč še šest etap, ki jih bodo vodile najprej na zahod proti Al Dawadimiju, nato na jug proti Wadi Al-Dawasirju ter nato proti cilju v smeri pristanišča Jeddah, od koder so se pred tednom dni podali na letošnjo dirko.

Med motociklisti je po šestih etapah situacija na vrhu precej izenačena in brez večjih presenečenj, saj prvo deseterico večino predstavljajo dirkači, ki so na omenjenih mestih večinoma končali že lansko dirko. V vodstvu je tako Sam Sunderland, za njim pa sledita Matthias Walkner in Daniel Sander, ki za prvim zaostaja le dobrih pet minut in pol.

Preberite še: Dakar 2022, šesta etapa: Na odmor brez velikega vsipa - a številni s težavami

Med najboljšimi motociklisti doslej sicer večjega vsipa (še) ni bilo. Doslej se je namreč iz dirke poslovilo zgolj sedem motociklistov, izmed favoritov pa zgolj Skyler Howes, ki je moral zaradi poškodb odstopiti po koncu pete etape.

Enega večjih presenečenj letošnje dirke je pripravil mladi Američan Mason Klein. Z rosnimi 20 leti je namreč eden najmlajših tekmovalcev na letošnji dirki, kjer tradicionalno izkušnje štejejo več kot mladostna energija. Kljub temu je s svojim dirkalnikom ekipe Bas Dakar KTM Racing Team po šestih dneh na 10. mestu v skupnem seštevku motociklistov. Ob tem ga krasijo konstantne vožnje, saj je kar štiri izmed šestih etap končal med najboljšimi šestimi dirkači, enkrat tudi kot tretji.

Drugo veliko presenečenje pa je pripravil Danilo Petrucci. Dikrač ekipe KTM, ki je letos zapustil karavano MotoGP morda ni tako visoko kot Klein v skupnem seštevku, a je splet okoliščin zahteval, da je osvojil peto etapo in dokazal, da se na Dakar počuti odlično

Nekaj manj razlogov za dobro voljo pa ima dirkač Honde, Ricky Brabec. Američan, ki je lani končal kot drugi je namreč po tednu dni na relativno skromnem 15. mestu 49 minut in 20 sekund za vodilnimi. Pred njim so tako tudi vsi moštveni kolegi in sicer Jose Ignacio Cornejo Florimo na 13., poškodovani Joan Barreda Bart na 9. in Pablo Quintanilla na 5. mestu.

Razvrstitev po 6/12 etap med motociklisti:

Mesto Dirkač Čas/zaostanek
1. Sam Sunderland (GasGas factory Team) 19:55:59
2. Mathias Walkner (Red Bull KTM Factory Racing Team) +0:02:39
3. Daniel Sanders (GasGas factory Team) +0:05:35
4. Adrien Van Beveren (Monster Energy Yamaha Rally Team) +0:07:43
5. Pablo Quintanilla (Monster Energy Honda) +0:15:43
6. Lorenzo Santolino (Sherco Factory) +0:18:22
7. Stefan Svitko (Slovnaft Rally Team) +0:24:29
8. Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing Team) +0:24:56
9. Joan barreda Bort (Monster Energy Yamaha Rally Team) +0:25:19
10. Mason Klein (Bas Dakar KTM Racing Team) +0:37:08

V razvrstitvi avtomobilskih dirkalnikov pa se na drugi strani zdi, kakor da Toyoti letos enostavno ni para. Zimzeleni Nasser Al-Attiyah nemreč po tem, sta Carlos Sainz in Stephane Peterhansel zapustila ekipo Minija očitno ostal brez prave konkurence. Pred Yazeedom Al-Rajhijem, ki mimogrede vozi njegov nekdanji dirkalnik si je namreč nabral že več kot tri četrt ure prednosti, Toyotina dirkalnika pa nato zasedata še četrto in peto mesto v skupni razvrstitvi.

Edini dirkač, ki se tako lahko postavi po robu Al-Rajhiju in A-Attiyah je tako Sebastien Loeb s svojim dirkalnikom, ki so ga izdelali pri podjetju Prodrive. Po lanskem odstopu je namreč Francoz letos na dirko prišel precej bolje pripravljen, kljub temu pa mu tehnične težave, predrte pnevmatike in napake pri navigaciji stalno preprečujejo, da bi se lahko pogosteje boril za etapne zmage. Če teh težav ne bi bilo, bi Al-Attiyahu predstavljal velik trn v peti, a takšen je pač Dakar - dirka, kjer znanje in izkušnje štejejo toliko kot sreča.

Med avtomobilsti na vrhu večjih presenečenj ni, pa tudi novinci se držijo precej bolj v ozadju. Še najbolj tako kaže sicer 53-letnemu Kitajcu Po Tianu z dirkalnikom ekipe Hanwei Motorsport Team, ki zaseda 38. mesto in za Al-Attiyahom zaostaja 7 ur in 51 minut. Mimogrede, Po Tian se je za nastop na dirki odločil po tem, ko je vodja ekipe, Han Wei pred dvema letoma končal kot odličen deseti.

V razredu avtomobilistov je doslej odstopil devet posadk, med njimi tudi dva iz širšega kroga favoritev in sicer Vanagas Benediktas v tovarniški Toyoti med peto etapo in pa Romain Dumas, dirkač Rebellion Racing dan kasneje. Kljub temu pa lahko za največja osmoljenca letošnje dirke označimo Stephana Peterhansla in Carlosa Sainza. Dirkača sta se na dirko podala v povsem novem, električnem dirkalniku znamke Audi, vendar pa se iz dneva v dan spopadata se tehničimi težavami. Zanje sta vsaj v neki meri kriva tudi sama, številni nepredvideni, a zamudni postanki pa so pripeljali do tega, da Španec zaseda 25., Francoz pa 73. mesto v skupnem seštevku. Čast Audijeve ekipe tako rešuje na papirju najšibkejši člen, Mattias Ekstrom, ki trenutno zaseda 14. mesto.

Razvrstitev po 6/12 etap med avtomobilisti:

Mesto Dirkač Čas/Zaostanek
1. Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing) 20:37:24
2. Yazeed Al-Rajhi (Toyota Overdrive) +0:48:54
3. Sebastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) +0:50:25
4. Giniel de Villiers (Toyota Gazoo Racing) +0:51:56
5. Lucio Alvarez (Overdrive Toyota) +1:06:58
6. Jakub Przygonski (X-Raid Mini JCW Team) +1:16:25
7. Vladimir Vasilyev (VRT Team) +1:22:08
8. Orlando Terranova (Bahrain Raid Xtreme) +1:24:00
9. Martin Prokop (Benzina Orlen Team) +1:30:30
10. Sebastian Halpren (X-Raid Mini JCW Team) +1:42:25

Po dnevu počitka se bo jutri Dakar nadaljeval, dirkači pa se bodo podali na pot proti mestu Al Dawadimi. Gre za 701 kilometer dolgo etapo preko neoznačenega teritorija, ki jo bodo prvih 100 metrov zaznamovale neskončne sipine in peščena morja, nato pa pa sledi področje, polno različnih stez in sledi, ki bi utegnile predstavljati nočno moro za navigacijo.