Dakar 2023, deseta etapa: po Mulcu danes na vrh še Marčič!

11. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Mariborčan je danes v tesni in hitri etapi z relativno veliko razliko ugnal vso konkurenco razreda

Danes je bila pred dirkači nekoliko krajša etapa (med katero so morali dirkači še vedno prevoziti preko 600 kilometrov), ki se hje končala s 114-kilometrskim sprintom in posledično vstopom v področje 'Empty Quarter' oziroma največjo katarsko puščavo, kjer dirkače čaka pravi pekel. Kratka etapa je od dirkačev zahtevala, da od začetka do konca dajo vse od sebe, zato nikakor ni mogoče reči, da je za dirkači lahek dan.

Preberite še: Dakar 2023, deveta etapa: El Matador končal v bolnišnici, Mulec šesti!

No, med avtomobilisti je po včerajšnji odlični predstavi svojo dnevno formo uspel ohraniti Sebastian Loeb. Skozi cilj najkrajšega speciala je namreč uspel priti v času 1:48:32 in kar za dobre tri minute ugnal Mattiasa Ekstroma na drugem mestu ter še za nekaj več kot dodatni dve minuti Lucasa Moraesa na tretje mestu. Z zaostankom petih minut in tri četrt je bil četrti Nasser Al-Attiyah, peti pa Yazeed Al-Rajhi.

Majhne razlike niso prinesle sprememb v skupni razvrstitvi v skupnem seštevku, kjer pa je Loeb vseeno iz dneva v dan bližje Moaresu. Tretja zaporedna etapna zmaga je bila začinjena tudi z najhitrejšim časom v prvih 30. kilometrih dirke, končno prednost pred Ekstromom pa je ustvaril že po 60. kilometrih.

Ekstrom je sicer od današnjega dne naprej tudi uradno edini dirkač Audija, ki še nastopa na dirki. Po tem, ko smo včeraj poročali, da so Sainza odpeljali v bolnišnico, se je Španec vrnil v bivak, zaradi česar še ni bil izločen iz dirke, vseeno pa je dobil časovni pribitek 23 ur. A njegov dirkalnik Audi RS Q e-tron je bil po zadnji nesreči preveč poškodovan, da bi lahko nadaljeval z dirko.

Zanimiva pa je bila danes situacija tudi med motociklisti, kjer sta oba vodilna v skupnem seštevku po včerajšnjem dnevu ob majhnih razlikah končala nekoliko nižje. Ob zmagi Rossa Brancha, drugem mestu van Beverna in tretjem Michaela Dochertyja je bil Skyler Howes z dobrimi sedmimi minutami in pol zaostanka šele 18., pol sekunde počasnejši Toby Price pa mesto za njim. Oba sta po dirki priznala, da sta danes vozila nekoliko bolj rezervirano in varno, sta pa zato prvo mesto v skupnem seštevku prepustila Kevinu Benavidesu.

Razlog za veselje pa imamo tokrat znova tudi Slovenci, le da tokrat ne po zaslugi Tonija Mulca, temveč Simona Marčiča. Mariborčan je namreč na današnji etapi ugnal vso konkurenco razreda Original. Pred veteranom Mariom Patrarom je ob tem slavil za skoraj tri minut, special pa je odpeljal v času 2:08:03. S tem se je v skupnem seštevku razred peto uvrščenemu Davidu Gaitsu približal na eno uro in dve minuti zaostanka.

V skupnem seštevku je bil Marčič danes 39. (generalno gledano je sedaj 54.) kar pa je še vedno devet mest za Tonijem Mulcem, ki ni uspel ponoviti včerajšnjega uspeha. S časom dveh ur in ene minute je končal kot 30. v skupni razvrstitvi in 11. v razredu Rally 2. Tam po desetih etapah še vedno drži skupno deveto mesto, a je zaostanek do Jacoba Argubrighta na osmem mestu že 43 minut.

Z jutrišnjim dnem se etape na letošnjem Dakarju pričnejo krajšati, zaradi česar bo priložnosti za opazno zmanjšanje časovnih zaostankov vse manj. Jutri jih tako čaka le še 427 kilometrov, od tega 274 v obliki speciala. A etapa bo daleč od lahke. Dirkače namreč čaka zgolj in samo pesek vseh barv in oblik, po vrhu vsega pa se bodo v primeru nesreč ali težav znašli v velikih težavah, saj ne bodo imeli možnosti pomoči spremljevalnih tovornjakov.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel