Dakar 2023, deveta etapa: El Matador končal v bolnišnici, Mulec šesti!

10. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Toni Mulec je odlično začel drugo polovico letošnje dirke in dosegel enega najboljših rezultatov na reliju Dakar za Slovenijo.

Po dnevu počitka se je danes v Kaarju nadaljeval reli Dakar. Pred dirkači je bila ena izmed krajših etap, prevoziti so morali 'le' 686 kilometrov, pri čemer je bil special na poti od Riyadha do Haradha dolg 358 kilometrov. A očitno predolg vsaj za nekatere izmed glavnih favoritov, ki so se v prvem delu dirke že soočali s težavami. Pri tem imam v mislih predvsem nesrečnega Španca, Carlosa Sainza.

Preberite še: Dakar 2023, osma etapa: Sainz kljub vsemu še ni vrgel puške v koruzo, Loeb znova na vrhu

El Matador bo namreč tudi letošnji Dakar, sicer pa drugega, odkar se je pridružil Audiju, verjetno želel čim hitreje pozabiti. Po tehničnih težavah in nesreči pred nekaj dnevi je bila namreč želja po dobri uvrstitvi danes premočna in tako je doživel novo nesrečo. Sredi speciala se je namreč ob skoku čez sipino prevrnil preko sprednjega dela in obstal na mestu. Med čakanjem na asistenco pa so bile bolečine v hrbtu prehude, zaradi česar se je odločil za odstop in počakal na helikopter, ki ga je odpeljal na opazovanje v bolnišnico.

Audijevo čast, kolikor je je še ostalo, bo tako sedaj reševal Mattias Ekstrom, ki je bil danes četrti, skupno pa je 27. Brezkompromisen pa je bil današnji napad Sebastiana Loeba, ki je kljub časovnemu pribitku dveh minut in desetih sekund osvojil etapno zmago, slabo minuto pred Viadotasom Zalo in dodatno minuto pred Chicheritom.

Loeb je z današnjim rezultatom nekoliko zmanjšal zaostanek za Moraesom, ki tako znaša še dobrih 21 minut. Proti slednjemu je danes Loeb pridobil deset minut in pol, minuto in pol pa je pred Moraesom skozi cilj pripeljal tudi Al-Attiyah, ki je tako še naprej trdno zasidran na prvem mestu v skupnem seštevku.

Za manjše, a še kako dobrodošlo presenečenje med motociklisti pa je danes poskrbel slovenski dirkač Toni Mulec. Osvojil je namreč odlično šesto mesto v skupnem seštevku in pa prvo mesto v svojem razredu. Hkrati je bil tudi najboljši in edini novinec na dirki, ki se je uspel uvrstiti med prvo deseterico na današnji etapi, ki jo je slavil Luciano Benavides pred Tobyjem Priceom in Skylerjem Howesom.

Šesto mesto Mulca sicer ni najboljša slovenska uvrstitev med motociklisti na Dakarju, saj je Miran Stanovnik pred leti dosegel drugo mesto, a v času, ko je bilo na Dakarju prisotnih precej manj profesionalnih dirkačev, pa tudi tovarniških ekip. Oba rezultata sta zato hvale vredna dosežka, vseeno pa sta zaradi različnih razlogov bolj ali manj neprimerljiva. Dejstvo pa je, da je Mulec, sedaj 26. v skupnem seštevku in deveti v razvrstitvi Rally 2, z današnjim rezultatom nakazal, da lahko do konca dirke doseže še marsikaj.

Precej dober dan pa je na drugi strani tudi za Marčičem. Mariborčan je namreč danes skozi cilj prišel kot 42., dobrih 51 minut za najboljšim, kar kaže na to, da so bili motociklisti danes relativno tesno skupaj. Hkrati je s tem zasedel peto mesto v seštevku razreda Originals, pet minut pred Davidom Gaitsom. Za slednjim, ki je sedaj v skupnem seštevku peti tako sedaj zaostaja za eno uro in osem minut.

Sicer pa je današnja dirka prinesla spremembo na prvem mestu v skupnem seštevku motociklistov. Nanj se je namreč znova vrnil Skyler Howes, ki je že vodil na začetku letošnje dirke, a ima pred Tobyjem Priceom le tri sekunde prednosti. Tretji je s petimi minutami zaostanka Kevin Benavides, četrti pa Adrien van Beveren. A Francoz ima ob tem že 15 minut in 40 sekund zaostanka, zato bo moral do konca dirke za višjo uvrstitev nekoliko bolj 'odpreti plin'.

Jutri je pred dirkači etapa med Haradahom in Shaybahom, ki bo ob 624 kilometrih skupne dolžine postregla z najkrajšim specialom, dolgim le 114 kilometrov. Po njeni zaslugi bodo dirkači vstopili v peščeno področje 'Praznega teritorija' (Empty Quarter) zaradi česar je znova pričakovati hud tempo v bitki na čas.

*Po naknadnem pregledu časov in pribitkov je Mulec zdrsnil na osmo mesto, a z enakim zaostankom.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan