Dakar 2023, osma etapa: Sainz kljub vsemu še ni vrgel puške v koruzo, Loeb znova na vrhu

8. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Na počitek se z dobrim rezultatom odpravlja tudi Toni Mulec, Marčič znova z nekaj težavami.

Po nekaj kaotičnih dneh, ki so ga krojile težke vremenske razmere, odpoved etape med motociklisti in pa nesreče ter tehnične težave (predvsem v Audijevem taboru), so danes dirkači pred ponedeljkovim dnevom počitka znova bolj ali manj bili bitko s časom in drug z drugim. Če so se tako včeraj med avtomobilisti na vrhu razpredelnice po koncu etape znašli številni manj znani in neizkušeni obrazi, pa so danes veterani pokazali, da izkušnje na Dakarju običajno štejejo več kot pa mladostna energija in zagnanost.

Preberite še: Dakar 2023, sedma etapa: z Audijem bolj ali manj konec

Med prvo šesterico so bili namreč kar štirje dirkači s statusom dakarskih legend, kar pomeni, da imajo pod pasom vsaj deset nastopov na legendarni dirki. Tudi preostala dirkača pa nikakor nista neizkušena; govora je namreč o Henku Lateganu, ki je s Toyoto zasedel četrto mesto in pa zmagovalcu etape, Sebastianu Loebu. Francoska legenda relija je s tem že drugič stopil na najvišjo stopničko na letošnji dirki.

A kmalu bi se tja – po vseh težavah minule dni – kar nekoliko presenetljivo skoraj uvrstil Carlos Sainz. Španski 'El Matador' je namreč najhitreje prevozil special, nato pa je prekoračil omejitev hitrosti na delu poti do bivaka, kar ga je stalo petih kazenskih minut pribitka. Etapo je tako končal na tretjem mestu z zaostankom treh minut in pol za Loebom, mednju pa se je nato vmešal še Nasser Al-Attiyah. Znotraj petih minut za zmagovalcem je bil sicer tudi Lategan.

Današnji rezultat v skupnem seštevku tako na samem vrhu ni prinesel večjih sprememb. Al-Attiyah ostaja trdno v vodstvu, drugi je Lategan, tretji pa Moraes. Na četrto mesto se je nato prebil Loeb, ki za Brazilcem zaostaja dobre pol ure (do konca relija bi lahko z nekaj sreče prišel do drugega mesta, kjer je bil po koncu relija že dvakrat, zmago pa bi mu lahko prinesle težave ali odstop Al-Attiyaha), peti pa je Giniel de Villiers.

Še bolj napeto kot med avtomobilisti pa je bilo v razredu motociklistov. Tudi tu so namreč odločale sekunde in minute, tudi kazenske. Kar nekaj časa je namreč kazalo, da bo slavil Mason Klein, a je podobno kot Sainz prehitro vozil skozi povezovalno cono, zaradi česar je pridobil dve kazenski minuti pribitka in tako ga je Daniel Sanders ugnal za vsega 18 sekund. No, več kot tri minute je bil na koncu od obeh boljši bocvanski dirkač Ross Branch.

Kar nekaj težav pa je imel danes Skyler Howes. Skozi cilj je namreč pripeljal kot 20., po zaslugi pribitka ene kazenske minute pa je za Branchom zaostal za več kot 16. minut. S tem pa se je povsem stopila tudi njegova prednost v skupnem seštevku. Čeprav tam ostaja na prvem mestu, pa mu za ovratnik dihata tako Klein kot Kevin Benavides. Za njim namreč zaostajata zgolj 13 sekund, zaradi česar se nam obeta spektakularna druga polovica letošnjega Dakarja.

Nov najboljši dosežek pa je danes uspel Toniju Mulcu. Skozi cilj je namreč prišel s 15 minutami in pol za Branchom ter zasedel 19. mesto. S tem je za eno mesto izboljšal svojo dosedanjo najboljšo uvrstitev, hkrati pa ugnal tudi Skylerja Howesa. In če se mi je pred dvema dnevoma po zaslugi časovnega pribitka iz rok izmuznilo tretje mesto v razredu Rally 2, se je danes lahko veselil tudi tega. Skupno je tako v razvrstitvi Rally 2 deveti (z daleč največjim kazenskim pribitkom časa), v generalni razvrstitvi pa je napredoval na 27. mesto.

Nekoliko manj sreče je imel Simon Marčič, ki se je znova znašel v težavah. Med drugim je tako dobil 12 minut časovnega pribitka. Skozi cilj je tako pripeljal kot 48. in peti v razredu Originals. Ob tem velja omeniti, da ga je omenjeni pribitek stal četrtega mesta v razredu Originals, saj je četrto uvrščeni David Pabiska Marčiča kljub pribitku časa (sam je bil deležen pribitka v višini teh minut) ugnal za manj kot dve minuti. V razredu Originals je Marčič sedmi.

Dirkače vseh razredov sedaj čaka težko pričakovan dan odmora (kar je bilo čutiti po dobrem razpoloženju po današnji etapi), ki ga bodo preživeli v bivakih pred mestom Riyadh. Ta bo namenjen tudi servisnim ekipam, ki bodo lahko temeljiteje preverili stanje dirkalnikov, dirkači pa bodo preučili in pripravili načrte za drugi del dirke, ki se bo v torek nadaljevala s 686 kilometrov dolgo etapo do mesta Haradh.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel