Dakar 2023, sedma etapa: z Audijem bolj ali manj konec

7. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Tehnične težave preostalima dirkalnikoma odvzele več ur in tako tudi možnosti za vidnejšo uvrstitev. Nasprotna je situacija pri Toyoti.

Današnja etapa na Dakarju je znova minila v znamenju dežja. Pravzaprav se je vse skupaj začelo že včeraj, ko so dirkači zaradi slabo označenih preusmeritev v bazni tabor prišli precej kasneje kot bi morali, po vrhu vsega pa tudi dodobra premočeni. Še posebej so pri tem upravičeno tarnali motociklisti razreda Originals, ki so bili obsojeni na servisiranje v poznih urah in na še manj počitka, kot sicer.

Preberite še: Dakar 2023, šesta etapa: kaos že pred startom, dva Audija udeležena v nesreči, posredoval reševalni helikopter

Prav zato so bili verjetno veseli odločitve vodstva tekmovanja, ki se je v poznih večernih urah (po lokalnem času) odločilo, da jim danes nameni prost dan. No, ne povsem prost, še vedno so morali namreč prevoziti dobrih 500 kilometrov od Riyadha do Al Duwadimija, vendar pa so povsem izpustili special, kjer sicer poteka merjenje časa, kar pomeni, da so lahko varčevali z močmi – in seveda tudi z materialom, ki verjetno že čuti obrabo.

Med avtomobilisti pa je bil danes dan za dirkače iz ozadja. Na zahtevni etapi so imeli najboljši po včerajšnji etapi precej težav z navigacijo, kar je izpostavil tudi Nasser Al-Attiyah. Kot prvi na včerajšnji etapi je namreč odprl današnjo preizkušnjo, pomanjkanje kolesnic pa je pomenilo, da se je na progo podal nekoliko bolj pazljivo, s tem pa izgubil precej časa. Skozi cilj je tako prišel šele kot 14., 19 minut za zmagovalcem etapeYazzedom Al-Rajhijem.

Al-Rajhi se je namreč po tehničnih težavah na progo podal šele kot 40., kar pa je pomenilo idealne razmere za poln napad in tako je brez težav skozi cilj prišel kar devet minut pred drugim najboljšim Vaidotasom Zalo. Tretji je bil veteran Guerlain Chicerit.

Sicer pa je današnji dan prinesel tudi nov zanimiv razpored v skupnem seštevku. Al-Attiyah namreč sedaj za dobro uro vodi pred moštvenim kolegom Henkom Lateganom, tretji pa je že Brazilec Lucas Moares. Danes enajsto uvrščeni dirkač ekipe Overdrive namreč velja za novinca na dirki in tako za zagotovo največje pozitivno presenečenje letošnjega Dakarja. Ob tem velja omeniti, da ga do Lategana loči le deset minut.

Največje negativno presenečenje pa bo očitno tudi letos – in še v večji meri kot lansko leto – ekipa Audija. Po tem, ko sta včeraj bitko za visoka mesta izgubila tako Sainz kot Peterhansel, se je danes iz nje poslovil še Mattias Ekstrom. Po tem ko se je z Al-Rajhijem boril za etapno zmago, je bil na 196. kilometru zaradi tehnične okvare prisiljen zaustaviti dirkalnik. Na pomoč mu je sicer priskočil Sainz, vseeno pa sta skozi cilj prišla na repu razpredelnice z zaostankom več kot treh ur in 20 minut. V skupnem seštevku sta tako sedaj uvrščena na 21. oziroma 102. mesto.

Jutri je pred dirkači povratek v Riyadh, a ne po enaki poti kot danes. Čaka jih namreč nekaj več in sicer 346 dirkaških kilometrov., skupaj pa bodo prevozili 822 kilometrov. Special bo ob tem odprla vožnja skozi doline in mimo visokih gora, nato pa se bo nadaljevala preko odprte puščave. Do cilja jih bo nato ločilo še 200 hitrih kilometrov, preden bodo naposled prišli do težko pričakovanega dneva za počitek, ki sledi v ponedeljek.