Dakar 2023, šesta etapa: kaos že pred startom, dva Audija udeležena v nesreči, posredoval reševalni helikopter

6. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Stephane Peterhansel je že odstopil, usoda Sainza še neznana.

Letošnji dan bo, kot vse kaže, v veliki meri krojilo vreme. Potem ko je bila peta etapa zaradi obilnega dežja predčasno prekinjena, so se zaradi razmočenega terena organizatorji odločili nekoliko spremeniti tudi današnjo in jutrišnjo etapo ter lokacije baznih taborov. A dirka poteka dalje, z vsemi najboljšimi in najbolj izkušenimi dirkači vred.

Preberite še: Dakar 2023, peta etapa: Loeb nestrpno, na bok tik pred ciljem

Ti so namreč danes dominirali v razvrstitvi motociklistov, saj je bil recimo najboljši novinec šele Neels Theric na 22. mestu in skoraj 20 minut za najboljšimi. Na vrh se je tokrat zavihtel Luciano Benavides, mlajši od obeh bratov iz Argentine, ki letos še ni prikazal odmevnejšega rezultata. Minuto za njim je skozi cilj pripeljal Sklyer Howes, ki ostaja na prvem mestu v skupni razvrstitvi, tretji je bil Toby Price.

Očitno pa včerajšnji padec ni pustil večjih posledic Barredi Bortu. Španec je namreč danes osvojil četrto mesto, po prihodu v cilj skrajšanega, 357 kilometrov dolgega speciala pa je izjavil, da je le vesel, da se pri svojih letih (avgusta bo slavil 40. rojstni dan) še vedno lahko bori za najvišja mesta. Razlike so bile sicer spet majhne, saj je več kot 10 minut na 16. mestu zaostal Sebastian Bühler, do desetega mesta pa je bila razlika od zmagovalca komaj štiri minute in osem sekund. Howes tako še naprej ostaja v vodstvu.

Med avtomobilisti se na drugi strani vse bolj zdi, kot da se vsi borijo proti Nasserju Al-Attiyahu. Katarski veteran je namreč tudi danes slavil etapno zmago, le da tokrat slabe tri minute in pol pred Sebastienom Loebom. Hkrati se zdi, da sta se tudi letos od dirke ali pa vsaj možnosti za dobro uvrstitev po današnji etapi poslovila oba najtrofejnejša dirkača Audija, Carols Sainz in Stephane Peterhansel.

Slednji je namreč doživel nesrečo, pri čemer je bil udarec tako hud, da je njegov sovoznik Edouard Boulanger utrpel poškodbo hrbtenice in so ga morali s helikopterjem prepeljati v bolnišnico. Na isti točki je nato nesrečo doživel tudi Sainz. Obseg poškodb njegovega dirkalnika ni znan, najverjetneje pa škoda ni tako huda, saj je dirkač čakal na asistenco in vsaj za zdaj ni najavil odstopa. Kljub temu ga v času do zaključka redakcije še ni bilo na cilju.

Na dirki pa medtem ostajata oba naša dirkača. Toniju Mulcu sicer ni uspelo ponoviti včerajšnjega dosežka. Tudi po zaslugi pribitka šestih kazenskih minut je namreč v cilju za najboljšim zaostal 25 minut in 20 sekund ter tako zabeležil 27. mesto v skupnem seštevku in osmo v razredu Rally 2. Pribitek ga je sicer stal stopničk v njegovem razredu. V skupni razvrstitvi razreda je sicer na 10. mestu, generalno pa 29.

Po izredni smoli včeraj se je uspelo nekoliko zbrati tudi Simonu Marčiču. Kot smo izvedeli sinoči, je namreč utrpel poškodbo moussa (sicer namenjenega prav temu, da dirkač ne ostane brez zraka v pnevmatiki), zaradi česar je bil prisiljen do naslednje kontrolne točke peljati zgolj po platišču. Tam se mu je po nekaj urah čakanja vseeno nasmehnila sreča, da je od dirkača, ki mu je odpovedal agregat, dobil rabljeno, a uporabno zadnjo gumo ter tako prišel do cilja.

Danes je Marčič skozi cilj prišel kot 52., v skupnem seštevku pa je 60. V svojem razredu Originals je na sedmem mestu, do konca dirke pa se z nekaj sreče utegne prebiti do petega.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol