Dakar: poslavlja se edina ekipa, ki je nastopila na vseh izvdbah relija

Uradno pojasnilo je sprememba prioritet kupcev Yamahe.

Dakar: poslavlja se edina ekipa, ki je nastopila na vseh izvdbah relija (foto: Yamaha) Yamaha
18. 2. 2022

Japonski proizvajalec motociklov Yamaha velja za eno najmočnejših imen na področju motokros enduro motociklov, tudi v tekmovalnem pogledu. Nenazadnje gre za eno izmed ekip, ki je zadnja leta nastopala s kar petimi tekmovalci, hkrati pa gre še zadnjo ekipo, ki je na Dakarju prisotna že vse od prve dirke davnega leta 1979. Očitno pa se tudi to obdobje, dolgo več kot štiri desetletja počasi končuje.

Preberite še: Yamaha Tenere 700 World Raid - še tretja različica za še bolj ekstremne želje

Letošnja dirka, na kateri sta Adrien van Beveren in Andrew Short v skupni razvrstitvi osvojila četrto oziroma osmo mesto je bila namreč kot vse kaže zadnja za japonsko moštvo. Tako so danes sporočili tiskovni predstavniki podjetja, ki so ob tem napovedali, da se Yamaha s koncem letošnjega leta povsem umikajo iz prvenstva serije Dakar, pa tudi Cross-Country svetovnega prvenstva, ki poteka pod okriljem organizacije FIM.

Ostajajo med SSV-ji

»Yamaha ima dolgo in bogato zgodovino na dirkah relija Dakar. Vse se je začelo s prvo dirko leta 1979, od tedaj pa smo bili vselej zraven. Gre tudi za projekt, do katerega čutim osebno pripadnost, saj sem tam dvakrat sodeloval tudi sam, poleg tega pa sem tesno sodeloval z Jean-Claude Olivierjem, ki je ne le zmagoval na etapah, pač pa bil del ekipe v njenih najboljših pionirskih letih. A čeprav je Dakar ostal zvest koreninam, četudi je zapustil Afriko, se je svet v tem času močno spremenil. Kupci naših vozil za brezpotja namreč na svet gledajo drugače, iščejo pa tudi drugačne produkte, mi pa jim moramo ustreči,« je dejal Eric de Seynes, predsednik in generalni direktor Yamahe v Evropi.

Yamaha se iz Dakarja poslavlja po treh letih relativno povprečnih rezultatov. Četrto mesto van Beverna je bilo najboljše po prihodu relija Dakar v Savdsko Arabijo, saj je lansko dirko prav vseh pet dirkačev moštva končalo predčasno, leta 2020 pa je najboljšo uvrstitev z osmim mestom dosegel Franco Caimi. Sicer pa Yamaha Dakarja vseeno še ne zapušča povsem. Z dirkalnikom YXZ1000R bodo namreč še naprej nastopali v razredu SSV.