MXGP: na koga in kaj moramo biti najbolj pozorni na uvodni dirki sezone

Le še par dni nas loči do začetka nove sezone svetovnega prvenstva v motokrosu, v kateri bomo imeli Slovenci zopet dva močna predstavnika.

MXGP: na koga in kaj moramo biti najbolj pozorni na uvodni dirki sezone (foto: HRC) HRC
18. 2. 2022

Motokrosistična elita je trenutno že zbrana v Angliji, natančneje v Matterley Basinu, kjer bo 20. februarja potekala uvodna preizkušnja sezone. Ikonična steza, ki je obenem najdaljša v koledarju  bo najhitrejše voznike sveta gostila že dvanajstič in glede na njeno konfiguracijo ni težko verjeti, da je to ena izmed ljubših stez večine voznikov.

Med njih spada tudi štirikratni svetovni prvak Tim Gajser, ki ima za sabo odlično pripravljalno obdobje. Večino zimskih priprav je Tim preživel na Sardiniji, kjer je ob koncu nastopil tudi na prvih dveh dirkah odprtega italijanskega državnega prvenstva. Na obeh preizkušnjah je Gajser stopil na najvišjo stopničko, kar je odličen obed za prihajajoče dirke.

Preberite še: S Timom Gajserjem o načrtih za novo sezono: "Težko bi rekel, da v sezono vstopam bolj ali pa manj obremenjen"

Odsotnost favoritov

Glede na razplet lanske sezone pa poleg Gajserja v ožji krog favoritov spadata še Romain Febvre in Jeffrey Herlings. Na žalost pa bosta morala oba uvodnih nekaj preizkušenj izpustiti, saj sta med pripravljalnim obdobjem tako Herlings kot Febvre staknila poškodbo. Slednji naj bi še vedno okreval po poškodbi noge, ki jo je utrpel na dirki superkrosa v Parizu ob koncu lanskega leta.

O Herlingsu pa smo pred tedni že pisali, ko je na treningu v Španiji po poročanju tovarniške ekipe KTM-a na pristanku enega izmed skokov, na katerem naj bi bil prekratek, nemudoma začutil bolečino in zaključil s treningom. Točnih podatkov o njunih poškodbah nimamo, a se govori, da bosta morala oba prvih nekaj dirk spremljati iz naslonjača.

Preberite še: Jeffrey Herlings poškodovan še pred začetkom sezone!

Potek dirk zopet po starih tirnicah

Po dveh sezonah polnih negotovosti in sprememb, se bodo stvari za leto 2022 zopet normalizirale. Tu ciljamo predvsem na vrnitev starih prizorišč v koledar ter vrnitev navijačev na prizorišča, ki po besedah večine dirkačev vzdušje dvignejo na povsem novo raven. Prav tako pa se zopet vračamo k dvodnevnemu formatu dirkanja, kar pomeni, da bodo kvalifikacije potekale ob sobotah in sicer v obliki dirke.

Vremenska napoved v znamenju Anglije

Kot kaže pa bo na uvodni preizkušnji v Matterley Basinu veliko vlogo igralo tudi vreme, saj napoved za vikend ni najbolj rožnata. Poleg obilice padavin, preglavice povzroča tudi močan veter, ki je po objavah na socialnih omrežjih sodeč danes že naredil veliko škode.