MXGP: se nam obeta najbolj razburljiv zaključek sezone v zgodovini? Preveri dejstva pred finalom!

Sezona svetovnega prvenstva v motokrosu je v samem finišu, saj je za najboljšimi motokrosisti sveta že šestnajst od osemnajstih dirk za leto 2021. In bolj kot se bližamo koncu, bolj se stvari v elitnem razredu zaostrujejo, saj so vodilni trije v skupnem seštevku v razliki pičlih treh točk.

MXGP: se nam obeta najbolj razburljiv zaključek sezone v zgodovini? Preveri dejstva pred finalom! (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
5. 11. 2021

V razredu MXGP so zadnjih nekaj dirk vse oči uprte v Febvreja, Gajserja in Herlingsa, kar je ob dejstvu, da imajo 614, 613 in 611 točk v skupnem seštevku, povsem razumljivo. Najbolje je v letošnji sezoni začel Tim Gajser, ki je z dominantno dirko v Rusiji dokazal, zakaj je štirikratni svetovni prvak. Prav s toliko naslovi pa se lahko pohvali tudi Jeffrey Herlings, ki je udaril naslednji in prevzel rdečo številčnico.

Kasneje v sezoni sta se tako Tim kot Jeffrey soočala s poškodbo, kar jima je močno otežilo delo. Kljub temu, sta v točkovanju ostala v samem vrhu, a s tem Romainu Febvreju omogočila, da se jima močno približa. Francoz, ki je letos na najvišji stopnički stal zgolj enkrat pa se jima ni le približal, temveč je na zadnji dirki v Pietramurati celo prevzel rdečo številčnico.

Prav slednja dirka, torej šestnajsta v letošnji sezoni in obenem tretja v Trentinu pa je v motokrosističnem svetu dvignila nemalo prahu. Trije mušketirji so drug drugemu prvič v sezoni začeli kazati zobe, kar so navijači pozdravili z navdušenjem. Evforijo ob progi sta prekinila Herlingsova padca, pri čemer je drugi izgledal sila neugoden, saj je tovarniški voznik KTM-a na ciljnem skoku pristal kakšnih deset do petnajst metrov predaleč. K sreči se Nizozemec ob tem ni poškodoval, tako da je lahko vstal in nadaljeval z dirko.

Jeffrey Herlings je tako začel borbo iz ozadja in se hitro prebijal v ospredje, vendar je vse kazalo, da bo v najboljšem primeru njegov domet šesto mesto, torej tik za petouvrščenim Pradom in četrtouvrščenim Cairolijem. Na tej točki pa so stvari postale zanimive, saj je Jeffreyev timski kolega Prado kljub dejstvu, da velja za enega izmed najbolj 'širokih' in s tem neugodnih voznikov na stezi, v enem izmed zavojev na široko odprl vrata ter Herlingsu omogočil prehod na peto mesto.

V zadnji krog je tako Nizozemec vstopil na petem mestu s približno desetimi sekundami zaostanka za moštvenim kolegom Cairolijem, ki pa je le dva zavoja pred ciljem upočasnil ter spustil Nizozemca na četrto mesto, s čimer mu je podaril dve zlata vredni točki v boju za letošnji naslov.

Preberite še: Gajser le še točko oddaljen od rdeče številčnice

Grozilna pisma Cairoliju

Dejstvo je, da delo KTM-ove ekipe ni prepovedano, vendar navijači nad potezo 9-kratnega svetovnega prvaka niso bili navdušeni. Na socialnih omrežjih je bilo moč zaslediti veliko neprimernih in žaljivih komentarjev, prav tako pa je Antonio Cairoli na svojem Facebook profilu celo delil svoje mišljenje o nedeljski dirki z namenom, da bi sledilce pozval naj mu nehajo pisati grozilna pisma. V intervjuju po dirki pa je še dodal: »Najprej bi rad razčistil to, da na današnji dirki ni bilo nikakršnih timskih ukazov. Sam sem se odločil, da bom spustil Herlingsa, saj vem kako pomembna je sleherna točka v letošnjem boju za naslov. Prav tako sam nisem imel najboljšega dne, kar me ni uvrščalo na zmagovalne stopničke, zato je bilo odločitev še toliko lažje sprejeti.«

Jeffrey Herlings

»Za mano je izjemno zahteven dan. Druga vožnja je bila prava polomija, a sem jo k sreči odnesel brez poškodb in s tem ostal v boju za naslov. V tem boju pa sta mi danes močno pomagala moja moštvena kolega Jorge Prado in predvsem Antonio Cairoli, ki me je v zadnjem krogu druge vožnje spustil in mi tako podaril dve točki, ki jih bom v finalu v Mantovi še kako potreboval. Priznati moram, da česa takega od Cairolija nisem pričakoval, zato to potezo še toliko bolj cenim, a obenem vem, da bi jaz zanj naredil enako. Ves dan sem imel občutek, da mi krije hrbet in da sva skupaj v tem in če se malo pošalim lahko z gotovostjo trdim, da če bi bil dekle, bi se po vsej verjetnosti želel poročiti z njim.«

Tim Gajser v finale z okrepitvami

V Trentinu smo bili priča timskemu delu KTM-ove ekipe, česar 'oranžni' ne zanikajo. Pravijo, da je na tej točki v prvenstvu to logična in razumljiva odločitev, vendar pa se lahko ob tem postavimo v Gajserjeve čevlje. Medtem ko imata njegova največja rivala v letošnji sezoni moštvenega kolega (v primeru KTM-a celo dva) pa Tim v tej bitki, zaradi odsotnosti njegovega timskega kolega Mitcha Evansa, ostaja povsem sam in se tako ne bori zgolj s Febvrejem in Herlingsom temveč z vso ekipo Kawasakija in KTM-a.

To pa se bo na zadnjih dveh dirkah spremenilo, saj se tudi v tovarniški ekipi Honde dobro zavedajo, kaj je na nitki. Gajserju se bo v ekipi pridružil Ruben Fernandez, ki je letošnjo sezono v ekipi Livie Lancelot vozil v razredu MX2 in z nekaj podiumi in rdečo številčnico, ki jo je nosil na začetku sezone, močno opozoril nase.

Odgovor, kdo bo postal letošnji svetovni prvak bomo dobili v Mantovi, kjer bosta v nedeljo in sredo potekali zadnji dve dirki sezone. Ta dramatičen zaključek sezone z letnico 2021 pa bo potekal na isti stezi, kot letošnji pokal narodov, na katerem je od favoritov za naslov vozil zgolj Jeffrey Herlings, ki je tudi slavil posamično zmago v razredu open. Kot že rečeno, na tej dirki ni bilo Gajserja, ki dobro ve, kako se soočiti s pritiskom, saj je bil tako lani kot tudi predlani v istem položaju, iz katerega si je priboril naslov svetovnega prvaka. Povrh tega pa ne smemo pozabiti na navijače, ki Tima spremljajo prav na vseh dirkah in mu tako nudijo moralno podporo, ki lahko odtehta tudi timsko pomoč.

Preberite še: MXON: Zmagoslavje Italijanov, Slovenci brez uvrstitve v A finale