Ducati se je ponovno poklonil legendi Formule 1

Zgodba o Ducatijih, ki nosijo slavno ime dirkaške legende iz Formule 1, Ayrtona Senne, se je začela pisati marca 1994, le dva meseca pred njegovo tragično nesrečo.

Ayrton Senna ni bil samo ljubitelj hitrih avtomobilov, bil je tudi ljubitelj motociklov. Še posebej so mu bili pri srcu Ducatiji, zato Ayrton ni okleval, ko mu je Ducati ponudil možnost, da bi bilo njegovo ime zapisano na omejeni seriji modela 916 SP, motocikla, za katerega se je že ob predstavitvi vedelo, da bo postal legenda.

ducati

V seriji je bilo predvidenih le 300 motociklov, prvi pa so s tekočega traku, žal, prišli šele po tragični dirkaški nesreči, v kateri je Ayrton izgubil življenje. Tragedija ni bistveno vplivala na povpraševanje po Ducatiju 916 SP Senna, saj je bila celotna serija razprodana praktično takoj po tem, ko so napovedali prihod tega motocikla, je pa razumljivo, ta model postal eden izmed najbolj iskanih zbirateljskih motociklov.

Ducati 916 SP Senna ni bil edini Ducati, ki so ga okitili s slavnim imenom, v obdobju od leta 1994 do 1998 sta bili kupcem na voljo še dve omejeni seriji, ponovno pa je Ducati Senna oživel leta 2014, ko je bil samo na brazilskem trgu na voljo model 1199 Panigale Senna.

ducati

Peta serija, ki jo je Ducati ob 30-ti obletnici smrti predstavil v čast pokojnemu Ayrtonu Senni, pa bo prvič nastala na modelu Monster. Ducati Monster Senna bo obarvan v barve Ayrtonove čelade, ki v veliki meri ponazarjajo shemo brazilske zastave. Ker gre vendarle za serijo motociklov, ki imajo tudi visok zbirateljski potencial, so poskrbeli tudi za dobro mero detajlov kot so kovana platišča, karbonski blatniki, športni izpušni sistem Termignoni (skupna masa je nižja za 4 kilograme).

Monster Senna bo opremljen tudi z Öhlinsovim vzmetenjem in jasno tudi s ploščico s serijsko številko. Izdelanih bo 341 kosov, vzrok za to številko pa tiči v treh osvojenih naslovih prvaka in 41 zmagah. Točna cena še ni definirana, po strogo zaupnih kanalih pa smo izvedeli, da bo ta približno dvakrat višja kot pri standardnem modelu.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan