Novost pri BMW-ju: Avtomatska sklopka za začetek z novim bokserskim motorjem

Novost pri BMW-ju: Avtomatska sklopka za začetek z novim bokserskim motorjem (foto: BMW Motorrad)
BMW Motorrad

Tudi BMW bo svojim kupcem kmalu ponudil modele z 'avtomatskim' menjalnikom. Za začetek bodo na voljo v kombinaciji z novim bokserskim motorjem.

Kot pri nekaterih drugih, tudi v primeru BMW-ja ne gre za čisto pravo menjalniško avtomatiko, saj bo avtomatska le sklopka, ki se bo s pomočjo elektronike vklopila vsakokrat ko bo to potrebno.

Sistem ASA (Automated Shift Assistant) bo imel poleg avtomatske sklopke tudi možnost samodejenga pretikanja (Mode D), v okviru katere bo motocikel prestave izbiral sam. Tisti, ki si bodo želeli sami izbrati želeno prestavo pa bodo imeli na voljo način M, v katerem bodo lahko prestave izbirali s klasičnim nožnim vzvodom na levi strani motocikla.

Seveda bo nad dogajanjem ves čas bedela napredna elektronika, ki bo upoštevala številne parametre vožnje kot so pospeševanje, zaviranje, nagib, odprtost ročice plina in izbrani način vožnje.

BMW Motorrad

Sistem ASA deluje na principu sodelovanja dveh elektromehanskih aktuatorjev, ki upravljajo s sklopko, za optimalno usklajenost z motorjem, pa bo dodan elektronski TCU (Transimision Control Unit), ki bo povezan s centralnim računalnikom motocikla.

V vsakem primeru bo sistem ASA povezan tudi z aktivnim tempomatom, na podlagi česar lahko sklepamo, da bo vsaj še nekaj časa na voljo le z bokserskim motorjem, ki sta mu z letošnjo sezono konkretno narasli moč in prostornina.

Motocikle z avtomatsko sklopko smo sicer že imeli priložnost preizkušati in voziti, zato je lahko motoristična javnost nad napovedano novostjo pri BMW-ju, kjer so delovanje prav gotovo izpilili do potankosti, v vsakem primeru zadovoljna.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk