Se znate zaščititi pred koronavirusom tudi v svojem avtu - in mu pri tem ne škodovati?

Zaščititi se velja tudi med uporabo taksijev oziroma drugih vrst javnega prevoza.

Se znate zaščititi pred koronavirusom tudi v svojem avtu - in mu pri tem ne škodovati? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2020

Zadnje dni je tudi pri nas veliko tistih, ki zaradi dela od doma oziroma čakanja na konec karantene in odprtja delovnih mest svoje avtomobile uporabljajo veliko manj kot sicer. Kljub temu jih še vedno uporabljamo. Morda en avtomobil uporablja več ljudi in tako dejansko predstavljajo povsem mogoč vir za širitev virusa med posamezniki. Nenazadnje je virus najbolj obstojen na površinah, izdelanih iz kovine in plastike (prevladujočih materialih v avtomobilih), kjer se lahko obdrži tudi do pet dni. Kako se torej zaščititi pred njim in nadaljnjemu širjenju?

Med najbolj izpostavljenimi površinami v avtomobilu so brez dvoma volanski obroč, ročice za odpiranje vrat, ročica menjalnika, tipke klimatske naprave in radijskega sprejemnika oziroma zaslona infozabavnega sistema ter stropne svetilke ... Na karoseriji avtomobila so (znova) najbolj izpostavljene ročice za odpiranje vrat kabine in prtljažnega prostora in površine, na katere bi lahko pozabili: stebrički vrat, ki pogosto služijo kot površine, ki se jih dotaknemo ob zapiranju vrat.

Če torej eno vozilo uporablja več ljudi, je brez dvoma priporočljiva dezinfekcija pred uporabo. A kako se tega lotiti, ne da bi pri tem poškodovali površino, ki jo razkužujemo? Površine na avtomobilih so namreč lahko izredno občutljive na različne kemične produkte, ki se sicer uporabljajo za dezinfekcijo in čiščenje v stanovanjih ali kjerkoli drugje. A očitno v tem primeru še najbolj velja, da so preproste rešitve hkrati tudi najboljše.

Kot poudarjajo pri britanski organizaciji za varstvo potrošnikov Consumer Report (pa tudi pri drugih tovrstnih organizacijah po Evropi) in pri avtomobilskem proizvajalcu Škoda, je najboljša rešitev, tako kot tudi pri razkuževanju naših rok, uporaba alkoholne raztopine. Ta naj vsebuje vsaj 70 odstotkov alkohola, z njo pa je povsem varno in priporočljivo razkuževati tudi tekstilne in usnjene površine v avtomobilih. To je priporočljivo storiti vsakič, ko vstopimo v vozilo.

Poleg navedenih ukrepov je, še posebno, če v avtomobilu nismo sami, priporočljivo uporabljati tudi zaščitne maske, ki zadostujejo standardu FFP3. Nenazadnje nas pred okužbo – čeprav je verjetnost da se z virusom okužimo precej manjša kot na druge načine – klimatska naprava in filtri kabine, kot smo pred kratkim že zapisali, nikakor ne bodo zaščitili. Priporočljivo je tudi nositi maske, če se naokoli vozimo s taksiji (taksisti morajo v trenutnih okoliščinah sami poskrbeti za dezinfekcijo vozil, ne pa tudi za oskrbo z maskami), na bencinskih servisih pa je med črpanjem goriva obvezna še uporaba rokavic, k čemur pozivajo tudi bencinski servisi.