1.000-kilovatni Mustang Mach-E je lahko najbljši vsestranski dirkalnik (video)

23. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli

Težav mu ne počnejo ne oval, ne dirkanje skozi ovinke, pa tudi ne 'klasična' gymkhana.

Ford je svojemu prvemu globalnemu električnemu avtomobilu namenil ime Mustang Mach-E in čeprav številni avtomobilski navdušenci ter ljubitelji dvovratnega športnika nad to potezo proizvajalca odkrito vihajo nosove, si v računovodstvu ameriške znamke manejo roke. Naročila za Mach-E se namreč vrstijo hitreje od pričakovanj, morda tudi zato, ker se pri Fordu novinca trudijo prikazati kot avtomobil s pravim športnim karakterjem. Ta trud s sedaj pripeljali do skrajnosti.

Omenjena skrajnost sliši na ime Mustang Mach-E 1400, gre pa za, kot namiguje ime, za 1.029 kilovatov (kar je enako 1.400 'konjem') močan dirkalnik, narejen na osnovi zgoraj omenjenega križanca, kar je jasno že na prvi pogled. Karoserijsko avtomobil namreč še vedno močno spominja na izvirnik, od katerega ga ločijo le nekoliko širši koloteki ter številni aerodinamični dodatki na sprednjem in zadnjem delu vozila.

Krilca pa so na avtomobil nameščena z razlogom in imajo kaj pokazati. Preko 1.000 kilogramov potiska k tlom ustvarijo krilca pri hitrosti 257 kilometrov na uro, kolikor lahko avtomobil doseže v idealnih razmerah, kar je verjetno že precej blizu teže celotnega avtomobila ob dejstvu, da je celotna kabina podrejena zmogljivosti ter tako osiromašena vsakršnega udobja.

Celoten projekt je delo Fordovega športnega oddelka Ford Performance in pa podjetja RTR, specializiranega za predelave športnih avtomobilov omenjene znamke. Pri tem so v skupen razvoj avta namenili preko 10.000 ur dela, velik del tudi na račun njegovih sposobnosti v različnih okoljih, najsi bo to na ovalnem dirkališču, pri vožnji na zavitem dirkališču ali pa celo med drsenjem blatnik ob blatniku s slovitim Hoonicornom Kena Blocka. Vse primerjave si lahko ogledate v spodnjem videu.

Mach-E 1400 pa še na en način želi dokazati, da je pravi Mustang. Električno srce oziroma srca avtomobila so si namreč izposodili pri Mustangu Cobra Jet 1400, predstavljenem aprila letos, kjer se je omenjena tehnika v največji meri izkazala pri pospeševanju v ravni liniji. Več o slednjem si lahko preberete na tej povezavi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja