Akcija 'hitrost' na teh 600 lokacijah bodo policisti jutri merili hitrost

23. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ob vsaki tovrstni akciji se delež prekrškarjev občutno zmanjša, kar pa po besedah policistov še ni dovolj

V tem tednu slovenski organi pregona opravljajo prvo letošnjo akcijo poostrenega nadzora hitrosti na naših cestah z imenom Speed oziroma Hitrost. Kot smo že poročali gre za usklajeno akcijo evropskih prometnih policij, ki jo usklajuje organizacija Roadpol, kar pomeni, da enaki nadzori potekajo tudi v drugih državah Evropske Unije, ne le zgolj v Sloveniji.

Preberite še: Policisti znova v akciji, tokrat zaradi motoristov. A prežali ne bodo zgolj nanje

Akcija pa bo svoj vrhunec doživela jutri, v četrtek, 24. marca, ko bodo policisti hitrost merili na kar 600 različnih lokacijah. Nadzor seveda ne bo potekal na vseh lokacijah sočasno, saj bo v njej sodelovalo 188 policistov z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Največje število različnih lokacij so policisti sicer pripravili na področju Policijskih uprav Maribor in Celje, celoten seznam lokacij in urnik kontrol pa si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Seznam lokacij policijskih kontrol 24. marca

Tovrsten nadzor hitrosti sicer slovenski policisti izvajajo že več kot sedem let, pozitivni vplivi pa so očitni. V povprečju namreč na ta dan hitrost prekorači le 3,5 odstotka vseh voznikov. Med rednimi nadzori prometa je namreč ta delež precej višji in znaša kar osem odstotkov.

Kot poudarjajo policisti so se za javno objavo lokacij merjenja hitrosti – kot tudi v minulih letih – odločili predvsem zato, ker voznikov ne želijo kaznovati z denarnimi kaznimi, temveč želijo spremeniti njihove navade. Njihov cilj je namreč, da bi se vozniki omejitev hitrosti držali tudi tedaj, ko policisti ne bi izvajali takšnih maratonov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja