Aplikacija Google Maps dobiva pomembne novosti

19. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Najprej bodo na voljo V Aziji in ZDA, od njih pa bi imelo lahko imelo nekaj koristi tudi precej Slovencev.

Aplikacija Google Maps že dolgo velja za eno najbolj priljubljenih na področju avtomobilske navigacije, hkrati pa je ob vse večjem številu LCD zaslonov in infozabavnih sistemov tudi v cenovno dostopnih avtomobilih velja za 'krvnika' klasičnih navigacijskih sistemov, nameščenih na vetrobransko steklo. Pravzaprav ji precejšen delež voznikov daje prednost pred navigacijskimi napravami proizvajalcev avtomobilov, za kar gre zasluga storitvi Android Auto.

Preberite še: Priljubljena navigacijska rešitev povzroča preglavice po ZDA, zagode pa jo lahko tudi vam

Drugi razlog za priljubljenost Google Maps storitve pa so tudi stalne nadgradnje. Pri tem ne mislimo le na nadgrajevanje v smislu posodabljanja cestnega omrežja, pač pa tudi dodajanja novih funkcij v aplikacijo. Pred dnevi so tako pri Googlu za letošnje poletje napovedali prihod še dveh novih.

Brez presenečenj s stroški

Prva novost je uvedba prikaza znakov 'STOP' in pa semaforjev na križiščih, kar bo voznikom, ki morda ne poznajo mesta v katerem se nahajajo pomagalo pri iskanju bližnjic oziroma križišč brez semaforjev. S tem bodo morda pridobili še nekaj časa.

Druga, morebiti še pomembnejša novost pa je uvedba funkcije izračuna potnih stroškov. Če je aplikacija do sedaj navedla zgolj informacijo, da je na trasi vključena plačljiva cesta, pa bo sedaj dodatno vključevala tudi izračun stroškov vožnje oziroma stroškov cestnin. Podatke naj bi jim posredovale lokalna podjetja, ki sicer določajo višino cestnin. Tako bo odločitev, ali izbrati plačljivo ali brezplačno cesto, še posebej v državah, kjer se zaračunava cestnina po dejanski uporabi (elektronsko ali klasično cestninjenje).

Pri Googlu sporočajo, da bo storitev najprej na voljo v Združenih državah Amerike, na Japonskem, v Indiji in v Indoneziji, nato pa tudi drugod po svetu. Kdaj bo prišla v Evropo zaenkrat torej še ni znano.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"