AutoWallis se širi po Sloveniji, v njihovi lasti je pristalo še eno veliko podjetje

8. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Bo nova širitev pomenila tudi spremembo na področju distribucije voziil posameznih znamk?

Slovenski avtomobilski trg doživlja nove spremembe na področju prodaje avtomobilskih zastopnikov in trgovcev. Po tem, ko je pred dnevi v javnost prišla informacija, da bo podjetje Renault-Nissan Slovenija prešlo v izraelske roke, je sedaj na plan prišla informacija, da svoj vpliv na slovenskem trgu širi še eno mednarodno podjetje, ki je na naših tleh že prisotno in sicer madžarska skupina Auto Wallis.

Preberite še: Pomembna sprememba: Renaultova slovenska podružnica v izraelskih rokah

Podjetje, ki je na naših tleh prisotno že od leta 2020 in skrbi za distribucijo znamk kot sta Opel in BMW je namreč sedaj izpeljalo še odkup dejavnosti in nakup nepremičnin domačega podjetja Avto Aktiv. Gre za podjetje, ki v petih slovenskih mestih (Kranju, Kopru, Ljubljani, Novi Gorici in Trzinu) skrbi za prodaj vozil znamk BMW, Toyota, Land Rover, Jaguar, Toyota in Suzuki. Hkrati imajo v Trzinu tudi edino pooblaščeno delavnico v Sloveniji za karoserijska popravila vozil znamke Tesla.

Večjih sprememb ne bo, le večja učinkovitost

Prav mreža prodajnih mest vozil znamk BMW in Mini je bila sicer glavni povod za odločitev o prevzem podjetja s strani Madžarov. BMW Slovenija je namreč, kot rečeno že pod okriljem AutoWallis, podjetje pa po uspešno izvedeni pridobitvi sedaj obvladuje več kot 50-odstotni delež slovenskega trga za znamki BMW in MINI. AutoWallis med drugim načrtuje optimizacijo nabave, IT sistemov, zalednih, marketinških in logističnih dejavnosti za svoje slovenske hčerinske družbe, kar bo še izboljšalo učinkovitost slovenskega maloprodajnega sektorja.

Sicer pa podjetje Avto Aktiv skrbi tudi za distribucijo vozil znamke Suzuki za Slovenijo. Kakšne spremembe prinaša prevzem za omenjeno znamko smo povprašali Petra Verčiča, direktorja podružnice Magyar Suzuki Zrt. v Sloveniji, ki nam je dejal, da je za to malo verjetnosti: „Če bi Wallis želel prevzeti distribucijo Suzukija, bi tovarna morala ukiniti celoten oddelek in vse podružnice, Wallis pa bi moral uvozniške firme v vsaki državi oz. eno za več držav na novo ustanoviti.“

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"