Manj kilometrov in razpolovljeno število potnikov. To je usoda avtobusnega prevoza v naši bližini

10. 10. 2023 | Matjaž Gregorič
Deli

Medkrajevni avtobusni promet v Nemčiji umira na obroke, avtobusna podjetja opozarjajo, da bo treba najti rešitve.

Z avtobusi se je lansko leto še vedno peljalo bistveno manj potnikov kot pred pandemijo covida, ugotavlja nemški zvezni statistični urad (Destatis). Število potnikov v avtobusnem prometu (brez linijskih prevozov) je znašalo 37 milijonov, kar je 52 odstotkov manj kot v letu 2019.

Kilometri, ki so jih prepotovali vsi potniki skupaj, so znašali osem milijard, kar je tudi skoraj polovica prometne uspešnosti leta 2019. Tudi skupna kilometrina avtobusov je bila s 300 milijoni kilometrov za dobrih 50 odstotkov manjša kot v predkoronskem letu.

Poleg tega se je število avtobusnih potovalnih podjetij iv primerjavi z letom 2019 zmanjšalo za osem odstotkov, z 2970 na 2720 ponudnikov. Panoga, ki se prav tako spopada s pomanjkanjem voznikov, v prihodnje pričakuje nadaljnje padce.

Zvezno združenje nemških avtobusnih podjetij BDO opozarja, da politiki ne smejo nenehno postavljati v ospredje železnice, ampak morajo končno upoštevati pomen avtobusov v podnebju prijaznem okoljskem omrežju,« je dejala generalna direktorica BDO Christbuiane Leonard.

Preberite še: Delavci v Teslini nemški tovarni tarnajo nad slabimi delovnimi pogoji

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord