Avtomobilska združitev leta 2019 prestavljena na 2021

12. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli
Avtomobilska združitev leta 2019 prestavljena na 2021 (foto: PSA)
PSA

Evropska Unija še ni podala soglasja o združitvi.

Ko sta lansko leto koncerna FCA in PSA podpisala dogovor o združitvi (pri čemer bi bili obe strani enakovredni, vseeno pa bi krmilo podjetja prevzel dosedanji šef PSA, Carlos Tavares), smo govorili o avtomobilski združitvi leta. Dogovor je bil podpisan ob koncu decembra, kljub temu pa do same združitve do sedaj še ni prišlo in tudi nekaj časa še ne bo.

Za nov zaplet je pred dnevi poskrbela Evropska Unija oziroma njen urad za varstvo konkurence, ki je združitev ustavil zaradi premoči skupnega podjetja na trgu lahkih gospodarskih vozil, od obeh podjetij pa zahteval, da na omenjenem področju predstavita koncesije. Za omenjeno potezo sta imeli podjetji časa vsega dva dni, zaradi česar jima zaradi kratkega roka naposled ni uspelo storiti.

Omenjeni zaplet bo tako precej zavlekel proces združevanja. Po koncu prvega dela preučevanja delovanja obeh podjetij s strani 17. junija bo sedaj namreč sledil podroben štirimesečni pregled delovanja in stanja obeh podjetij s strani urada za varstvo konkurence, ki bo nato podala mnenje o tem, ali je združitev mogoča ali ne.

Iz PSA in FCA poteze EU uradno ne želijo komentirati, ob tem pa pričakujejo, da bo zaradi zapletov do združitve predvidoma prišlo v prvem četrtletju leta 2021.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja