Cene goriva gredo nebo; lahko v Sloveniji zmanjka goriva?

5. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli
Cene goriva gredo nebo; lahko v Sloveniji zmanjka goriva? (foto: Profimedia)
Profimedia

Za komentar smo povprašali največjega naftnega trgovca v državi, kjer pa zaenkrat še ne pričakujejo pretresov.

V zadnjih mesecih smo bili v Evropi priča hitri rasti energentov, tako elektrike kot tudi plina ter nenazadnje naftnih derivatov. Situacija pa se je v zadnjih dveh tednih še izdatno poslabšala zaradi rusko-ukrajinskega spora. Evropa je nenazadnje kar 27 odstotkov svoje surove nafte do nedavnega uvozila iz Rusije, zaradi česar je v prihodnjih tednih in mesecih pričakovati precej težav na področju distribucije – pa tudi cen.

Cene surove nafte so tako na svetovnih trgih že dosegle 110 dolarjev za sod, kar je največ po letu 2014, pričakovati pa je nadaljnjo rast. Hkrati nekatere evropske države, kot so Srbija in Poljska že omejujejo prodajo goriva na 100 litrov za kombije oziroma 50 litrov za osebne avtomobile. Spet v drugih so maloprodajne cene goriva presegle magično mejo dveh evrov za liter goriva.

Nafta bo: a za kakšen denar?

Situacija v Sloveniji je tako še med znosnejšimi, saj so maloprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizla v okoliških državah nižje le na Madžarskem, kjer so podražitve z zakonom prepovedane že od novembra. Ker pa gre v evropskem pogledu za majhen trg, ki posledično nima večjega vpliva na gibanje cen surove nafte, je pričakovati, da se bo tudi pri nas situacija v prihodnjih tednih še poslabšala.

Preberite še: Madžarski bencinski trg pred kolapsom? Bencinski servisi se že zapirajo!

Za komentar smo tako povprašali pri največjem naftnem trgovcu, družbi Petrol, kjer pa zaenkrat še mirijo pred morebitnimi težavami, predvsem na področju dobave goriv. Omenjeni krizi navkljub namreč pri Petrolu nimajo težav z dobavo naftnih derivatov ali zemeljskega plina, zalog pa so zaenkrat dovolj velike, da z distribucijo naftnih derivatov v prihodnje ne pričakujejo težav.

Ne glede na to, da distribucija naftnih derivatov pri Petrolu poteka brez težav, pa bo trenutna situacija vseeno prinesla nekatere spremembe. Pri podjetju tako že ocenjujejo, da se bodo v prihodnje posluževali novih dobavnih poti pogonskih goriv. Bo pa nastala situacija zagotovo, tako kot je tudi že, v prihodnje še močneje vplivala na rast naftnih derivatov. Do kakšne mere pa je zaenkrat nemogoče napovedati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol