Cene goriva po svetu: tu so rekordi!

17. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Najvišjo ceno za liter bencina so zabeležili v Hong Kongu.

Cene surove nafte se postopoma umirjajo in so po rekordih v prejšnjih dveh tednih znova zdrsnile pod 100 dolarjev za sodček, ne glede na to, o kateri vrsti nafte je govora. Kot smo zapisali v ponedeljek smo bili vrnitve regulacije cen goriva znova deležni tudi v Sloveniji, hkrati z njo pa je sledilo še občutno znižanje cen pogonskih goriv – ki sicer ni bilo tako občutno, kot podražitev pred tem.

Cene surove nafte so se 17. marca tako gibale pod 100 dolarjev za teksaško nafto oziroma malenkost nad 100 dolarji za nafto Brent, v Sloveniji pa bo cena za liter goriva v prihodnjem mesecu znašala 1,503 evra za liter 95-oktanskega bencina oziroma 1,541 evra za liter dizelskega goriva, kar je sicer še vedno ena izmed najvišjih vrednosti v zgodovini Slovenije. Ob tem pa je seveda zanimiv pregled cen za liter surove nafte drugod po svetu.

Preberite še: Cene naftnih derivatov regulirane! Kakšne bodo v prihodnje?

Na spletni strani www.globalpetrolprices.com je tako mogoče primerjati cene goriv po različnih državah po svetu in hiter pogled na razpredelnico pokaže, da je bencin že tradicionalno še vedno najcenejši v Venezueli, kjer je za liter bencina potrebno odšteti 0,025 dolarja ali le dobra dva evrska centa. Podobne so nato tudi cene v Libiji in Iranu, omenjene tri države pa so tudi edine, kjer je za liter bencina potrebno odšteti manj kot deset centov.

V Evropi na prvem mestu Monako

Slovenija se je na drugi strani s ceno 1,503 evra oziroma 1,66 dolarja za liter (v razpredelnici so še stari podatki iz 14. marca, dneva pred zadnjo pocenitvijo) znova nekoliko dvignila po lestvici in se uvrstila med Laos ter Belize. Cene bencina so v Sloveniji pod evropskim povprečjem, nižje pa so tako le v Bosni in Hercegovini, Srbiji, na Poljskem, na Cipru, v Bolgariji, Severni Makedoniji, Moldaviji, Malti in na Madžarskem, kjer je gorivo s ceno 1,405 dolarja na liter najcenejše.

Najdražje je tako danes gorivo v Hong Kongu, kjer je 14. marca cena goriva dosegla že 2,879 dolarjev za liter, kar je 40 centov več kot kjerkoli drugje na svetu. Je pa zato že na drugem mestu prva evropska država na lestvici. To je Monako, kjer je potrebno za liter bencina odšteti 2,477 evra. Slovenija ima tako podpovprečno nizke cene tudi v primerjavi z okoliškimi državami.

Medtem, ko je gorivo na Madžarskem cenejše kot v Sloveniji, pa je po podatkih z dne 14. marec potrebno na Hrvaškem za liter bencina odšteti 1,819 dolarja (1,66 evra), v Avstriji 2,175 dolarja (1,97 evra), v Italiji pa že 2,4 dolarja oziroma 2,17 evra. Govora je seveda o povprečnih zneskih, saj se še posebej v Italiji na različnih bencinskih servisih cene lahko močno razlikujejo – tudi po več 10 centov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"