Cene naftnih derivatov regulirane! Kakšne bodo v prihodnje?

14. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli
Cene naftnih derivatov regulirane! Kakšne bodo v prihodnje? (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Ukrep bo začel veljati že z jutrišnjim dnem, cene se bodo močno znižale.

Vlada je na današnji seji potrdila predlog, o katerem je bilo v zadnjih dneh v Sloveniji največ govora. Tako kot drugod po Evropi so namreč tudi v Sloveniji maloprodajne cene naftnih derivatov močno poskočile. Vlada se je v skladu s tem in z željo da umiri nadaljnjo rast cen odločila, da bo cene naftnih derivatov v prihodnje zamrznila oziroma znova regulirala sama. To izjemo so sicer v zakonu dopustili že ob sprostitvi cen pred nekaj leti.

Preberite še: Cene goriva gredo nebo; lahko v Sloveniji zmanjka goriva?

Najvišja maloprodajna cena bo tako že od jutri za 95-odstotni bencin znašala 1,503 za liter, dizelsko gorivo pa bo stalo 1,541 za liter. Ukrep velja od jutri dalje in vsaj 30 dni. Cena je bila izračuna na podlagi sedemdnevnega povprečja goriv, ki ga pristojno ministrstvo posreduje Evropski komisiji. Kot poudarjajo na pristojnem ministrstvu, pa tudi pri največjem domačem trgovcu z naftnimi derivati, Petrolu, je goriva sicer v Sloveniji dovolj.

Cene lahko tudi navzdol

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v izjavi po seji dejal: „Nekateri domači dobavitelji so bili preveč in predolgo časa vezani na dobavo surove nafte iz Rusije. V odvisnosti od trenutne krize je zato mogoče pričakovati višanje in nižanje cen nafte tudi v prihodnje, v nobenem primeru pa ne želimo zaščititi samo ene strani. Moramo poskrbeti za dobavitelje oziroma naftne trgovce. Naš interes ni, da bi v Sloveniji ostal prisoten le en dobavitelj pogonskih goriv, zato bomo v skladu s situacijo v naslednjih 30 dneh reagirali po potrebi.“

Počivalšek je ob tem dejal, da s to potezo ne želijo vplivati na trgovanje naftnih trgovcev, dopušča pa tudi možnost pocenitev goriva, v kolikor se bo izkazalo, da sta postavljeni ceni za liter 95-oktanskega bencinskega oziroma dizelskega goriva previsoki. Nadaljnjih ukrepov pa na področju cen nafte in naftnih derivatov v prihodnjih dneh ne načrtujejo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"