Novi Corvette Z06 zveni kot Ferrari - poslušajte!

27. 10. 2021
Deli

Čeprav v Evropi še vedno ni naprodaj, pa se je Chevrolet Corvette po dramatičnem zasuku filozofije v zmogljivi različici Z06 še bolj približal evropskim superšportnikom.

Športnik s sredinsko nameščenim atmosferskim V8, ki ima ploščato ročično gred? To mora biti Ferrari! A dobro premislite, V8 v italijanskem poskočnem konjičku je od leta 2015 namreč prisilno polnjen. Torej? Pravilen odgovor je novi Chevrolet Corvette Z06! Ta se je v osmi generaciji oddaljil od svojih ameriških korenin in sedaj precej bolj spominja na evropske eksote. Mark Reuss, predsednik General Motorsa, kljub temu pravi, da Z06 določa ameriškega superšportnika. Poglejte (in poslušajte) video - V8 zveni precej evropsko!

Z06 je pripravljen na dirkališče - tudi brez strehe

Novi aluminijasti motor (aluminijasti so tudi bati, ojnice pa so iz titana), 5,5-litrski V8 zmore 679 “konj” (500 kilovatov) in 623 Nm največjega navora pri 6.300 vrtljajih, zavrti pa se vse do 8.600. Ima suhi karter, pripravljenost na dirkanje pa je že dokazoval v dirkalniku C8.R. Z njim nova Corvette Z06 do 100 km/h pospeši v manj kot treh sekundah. Moč se preko osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika in elektronsko nadzorovane zapore diferenciala prenaša na zadnji par koles.

Na voljo je tudi različica s trdo streho, ki jo je mogoče ročno sneti. Konstrukcija pa je tako čvrsta, da jim zato podvozja ni bilo potrebno posebej nastaviti. Zmogljivi Z06 sicer hitro prepoznamo po agresivnejši maski in izrazitejših blatnikih, ki so naredili prostor 9,4 cm širšemu koloteku. Kolesa so 20-palčna spredaj in 21-palčna zadaj, mogoče pa je izbrati tudi platišča iz ogljikovih vlaken, ki so lažja za 18,6 kg. Na voljo pa je tudi Brembov karbonski zavorni paket.

Kup možnosti v notranjosti

Notranjost izgleda precej imenitno, čeprav pri Chevrolettu omenjajo prihranek pri teži in možnost karbonskih elementov, ki prinašajo več dirkaškega vzdušja. Na voljo so trije različni sedeži, zanimivo pa je pravzaprav, koliko kombinacij ponuja Corvette Z06 - sedem barv oblazinjenja, šest barv varnostnih pasov, prav tako šest barv zavornih čeljusti in sedem različnih oblik platišč.

Čeprav Corvette Z06 v marsičem torej spominja na italijanske športnike, pa na veselje kupcev tako kot vse kaže ne bo pri ceni. Te sicer pri Chevroletu niso razkrili, govori pa se, da naj bi zanjo tovarna priporočala ceno okrog 85.000 dolarjev. Kakšna bo dejanska cena v salonih, kjer zadnje čase letijo v nebo pa je seveda druga vprašanje.

Preberite še: