Continental predstavlja novost, ki bo povsem spremenila delovanje avtomobilov

Novost bo na trg prišla leta 2025, ni pa še znano, kateri avtomobilski proizvajalec jo bo prvi uporabil.

Continental predstavlja novost, ki bo povsem spremenila delovanje avtomobilov (foto: Continental) Continental
16. 11. 2022

Nemško podjetje Continental velja za enega od najpomembnejših inovatorjev na področju avtomobilske industrije, ne zgolj na področju izdelave pnevmatik, temveč tudi na drugih področjih. To so ne nazadnje dokazali tudi na nedavnem dogodku v sodelovanju s podjetjem BMW, kjer so bili močno vpleteni v razvoj modela iX. Hkrati je Continental izredno dejaven tudi na področju razvoja novih zavornih sistemov za avtomobile.

Tako so recimo na novo razvili tehnologijo zavornega sistema z zavornimi bobni za električne avtomobile. Zadnja inovacija pa je šla v povsem drugačno smer. Nedavno so namreč predstavili povsem nov patent tako imenovanega polsuhega zavornega sistema. Gre namreč za zavorni sistem, ki ne potrebuje hidravlične tekočine.

Preberite še: Zavorni bobni: zakaj se avtomobilska industrija (domnevno) vrača v preteklost?

Vse delo namreč opravljajo elektromehanske zavore, zaradi česar ima sistem kar nekaj povsem novih komponent. Nov sistem je po besedah Continentala še posebej primeren za vse sodobne avtomobile, narejene na modificiranih platformah. Tako imenovani zavorni sistem prihodnosti (Future brake system ali FBS, kot so ga poimenovali sami) je sicer zasnovan zgolj za zadnji kolesni par, medtem ko bodo avtomobili, opremljeni z njim na sprednji osi, še vedno ponujali klasični hidravlični sistem.

A to je zgolj prva faza novega sistema. Kot poudarjajo pri Continentalu, bodo namreč v prihodnosti takšen sistem razvili tudi za sprednji kolesni par. Zanimanje avtomobilskih proizvajalcev je veliko, saj so pri Continentalu že prejeli več naročil v skupni vrednosti kar dve milijardi evrov. Sistem naj bi sicer v sodelovanju z neimenovanim ameriškim avtomobilskim proizvajalcem na trgu predstavili leta 2025.