Dakar 2023, enajsta etapa: Loeb je neustavljiv, z dobrim ritmom tudi Marčič

12. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Francoz je osvojil še četrto zaporedno etapo na letošnjem Dakarju, drugo mesto vse bližje.

Letošnji Dakar je prešel v svojo sklepno, a hkrati tudi najtežjo fazo. Tekmovalci in material so že utrujeni, hkrati pa sedaj dirkajo po verjetno najtežjem predelu, največji katarski puščavi. A kdor je prišel do sem, bo najverjetnejše tudi do konca. Ne nazadnje so tako med avtomobilisti kot motociklisti številni favoriti že predčasno končali dirko (med njimi tudi Peterhansel in Sainz med avtomobilisti ter Barreda Bort med motociklisti). A spremeni se lahko še kaj.

Preberite še: Dakar 2023, deseta etapa: po Mulcu danes na vrh še Marčič!

To je ne nazadnje z nihanjem dnevne forme ali bolje rečeno nihanjem med popolnimi vožnjami in vožnjami, ki so ga zaradi napak stale tudi več 10 minut, letos že dokazal Sebastian Loeb. Vseeno se zdi, da je Francoz sedaj v naletu, saj je danes osvojil že peto letošnjo etapno zmago in hkrati četrto zapored. Tokrat je na 427 kilometrov dolgi etapi z 274 kilometrov dolgim specialom slavil pred rojakom Chicheritom in Ekstromom.

Prav zaradi omenjenih težav se namreč Loeb na koncu najverjetneje ne bo mogel boriti za zmago na dirki. Medtem ko ga do drugega mesta loči le še devet minut, je namreč od Al Attiyaha še vedno oddaljen uro in pol. Katarec je bil sicer danes peti z zaostankom slabih sedem minut, seveda pa lahko domnevam, da je ob tolikšni prednosti, ki jo ima pred konkurenco, že nekoliko umiril tempo in bolj kot k etapnim zmagam stremi k osvojitvi končne lovorike.

Motociklisti še naprej izenačeno

To pa je na drugi strani 'luksuz', ki si ga ne more privoščiti noben motociklist. Razmerje moči med njimi je namreč še vedno zelo izenačeno, kar se kaže tudi v številu različnih zmagovalcev na posameznih etapah. Teh je namreč sedaj že devet, pri čemer zadnje štiri etape dominirata Ross Branch in Luciano Benavides – slednji je slavil tudi danes.

Kljub temu mladi Argentinec ni pri vrhu skupne razvrstitve. Zaseda namreč šesto mesto, z 18 minutami zaostanka pa ohranja stik tudi s trenutno vodilnim v skupnem seštevku Skylerjem Howesom. Drugi je s pol minute zaostanka Toby Price, tretji Kevin Benavides. Velja omeniti, da je znotraj ene ure zaostanka še vedno kar 11 dirkačev, kot zadnji je to Španec Lorenzo Santolino.

Da včerajšnja zmaga v razredu Original ni bila zgolj preblisk, temveč pokazatelj odlične forme je danes potrdil Simon Marčič, ki je skozi cilj prišel kot tretji v svojem razredu in z zaostankom šestih minut. S tem je zaostanek za Davidom Gaitsom zmanjšal na 57 minut. Le predstavljamo si, kako daleč bi prišel, če na šesti etapi ne bi utrpel poškodbe moussa in s tem izgubil treh dragocenih ur. Glede na trenutno sliko bi se verjetno boril za tretje mesto. A to je Dakar, dirka, kjer sreča (oziroma smola) igrata ključno vlogo.

Toni Mulec je danes dirko končal na devetem mestu razreda Rally 2 (skupno 27.), kar je tudi njegova trenutna uvrstitev v skupnem seštevku. Ob tem je na eni strani dobrih šest minut izgubil proti Jacobu Argubrightu na osmem, na drugi pa prav toliko pridobil proti Stefanu Caimiju na desetem mestu.

Jutri je pred dirkači najkrajša etapa letošnje dirke. Čaka jih namreč le 376 kilometrov dolga etapa, pri čemer je special krajši od poti do bivaka. Meri namreč zgolj 185 kilometrov, za povrh vsega pa se merjenje časa začne že nekaj kilometrov po startu. A sipine ne bodo prizanašale nikomur, dirkači pa bodo morali iskati mejo med natančno (a počasnejšo) in agresivno (ter nevarno vožnjo), zato tudi tokrat ne bo časa za odmor.