Dieselgate: poravnava - po en evro odškodnine za vsak avto?

Nekdanji generalni direktro Volkswagna ponudil znesek odškodnine, za katerega pa se zdi, da je prenizek.

Dieselgate: poravnava - po en evro odškodnine za vsak avto? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2021

Zadeva Dieselagte očitno dobiva svoj epilog tudi za, po mnenju številnih, najbolj odgovornega za nastanek afere, ki naj bi koncernu Volkswagen prinesla več deset milijard evrov škode, Martina Winterkorna. Kot smo poročali že prejšnji teden naj bi namreč nekdanji prvi mož podjetja sklenil poravnavo z nekdanjim delodajalcem, kateremu naj bi zaradi svoje krivde – ki jo sicer še vedno zanika – povrnil 10 milijonov evrov.

Po zadnjih poročilih nemških medijev in tiskovnih agencij (tudi Reuters in STA) pa naj bi bil znesek odškodnine, ki naj bi ga ponudil Winterkorn 11 milijonov evrov. Toliko naj bi bilo nenazadnje v več letih, ko so pri Volkswagnu, Audiju, Porscheju in drugih znamkah skupine uporabljali sporne motorje tudi prodanih novih vozil. Večina njih je kupce našla v ZDA in številnih evropskih državah, kjer proti Volkswagnu še vedno tečejo odškodninske tožbe.

Znesek verjetno prenizek

Ali bodo pri Volkswagnu sprejeli ponujeno odškodnino sicer še ni znano – odločitev naj bi padla v mesecu juliju, ko bo na to temo potekal tudi pogovor med vodstvom koncerna in pa delničarji družbe. Slednji bodo imeli tudi glavno besedo pri odločitvi.

Winterkorn je, poleg nekdanjega generalnega direktorja znamke Audi, Ruperta Stadlerja le eden izmed številnih visokih uradnikov, odgovornih za škandal, proti katerim so v Wolfsburgu napovedali odškodninske tožbe. Imena le-teh javnosti niso znana, skupen znesek odškodnin, ki naj bi jih zahtevali od njih pa naj bi znašal kar okrog milijarde evrov, zaradi česar se zdi, da bodo delničarji le stežka pristali na ponujeno vsoto.