Dizli izgubili še eno bitko, kaj jih čaka?

20. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prodaja še naprej upada, razlogov za to pa je več.

V svetu avtomobilizma imajo dizelski motorji še vedno kar precej velik krog privržencev, ki stavijo na tovrstne pogonske sklope zaradi kvalitet, ki jih roko na srce dejansko tudi imajo: med njimi sta zadostna količina navora običajno že pri nizkih motornih vrtljajih in pa ugodna poraba. Ne glede na to pa se v luči gonje proti njim, ki jo je pred dobrimi šestimi leti sprožila afera dizelgate njihova priljubljenost vztrajno zmanjšuje.

Preberite še: To je najcenejši električni avtomobil pri nas!

Sedaj so dizelski avtomobili dosegli nov pomemben mejnik. No, bolje rečeno so mejnik dosegli električni avtomobili. V mesecu decembru se je namreč po poročanju Automotive news Europe prvič zgodilo, da je prodaja novih električnih avtomobilov v Evropski Uniji presegla prodajo novi dizelskih avtomobilov. Pri tem je govora o povsem električnih avtomobilih in ne kombinaciji prodaje vseh elektrificiranih avtomobilov, kamor spadajo še priključni in klasični hibridi.

Razlog tudi ukinitve

Električni avtomobili so namreč v zadnjem mesecu lanskega leta zabeležili 21-odstotni tržni delež med vsemi novimi avtomobili, medtem, ko je prodaja novih dizlov predstavljala 19 odstotkov prodaje vseh novih avtomobilov. Glavnino prodaje, ki se še vedno giblje nad 55 odstotki tako še naprej predstavljajo bencinsko gnani avtomobili.

Prodaja novih avtomobilov z dizelskimi motorji je sicer močno upadala skozi celotno leto 2021. Do konca septembra je bilo tako v Evropi prodanih le 2,3 milijona novih avtomobilov, opremljenih z dizelskimi motorji, kar je kar 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2020. Občuten upad njihove prodaje gre sicer pripisati tudi dejstvu, da se številni proizvajalci že odločajo za umik tovrstnih motorjev iz ponudbe nekaterih svojih modelov, takšen trend pa se bo najverjetneje nadaljeval tudi v prihodnje. Hkrati je ponudba električnih avtomobilov iz dneva v dan večja, tudi v segmentu cenovno dostopnejših vozil

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol