Ena najboljših avtomobilskih kolekcij dobila kupce, izplen pa je bil presenetljiv

7. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Medtem ko so nekateri avtomobili močno presegli pričakovane izkupičke, drugi niso dosegli pričakovanih vrednosti, med njimi tudi Bugatti EB 110 SS.

Minuli konec tedna je bila v Londonu pod okriljem dražbene RM Sotheby's verjetno ena najtežje pričakovanih avtomobilskih dražb v zadnjem obdobju. Na dražbi, kjer je bilo zgolj za vstopnino in dostop do kataloga s predstavljenimi eksponati treba odšteti kar 100 funtov, je namreč na nove kupce čakalo 18 avtomobilov iz tako imenovane kolekcije Gran Turismo, ene najbolj cenjenih zbirk športnih avtomobilov polpretekle zgodovine.

O tem, kateri avtomobili so bili – in sicer posamično – na voljo, smo sicer pred časom že pisali, večina pa jih je naposled našla nove lastnike. Za posamezen avtomobil so v povprečju iztržili več kot milijon funtov; zgolj za osem izmed najbolj zaželenih avtomobilov, in sicer Ferrarije 288 GTO, F40, F50, Enzo in LaFerrari, Bugatti Chiron Super Sport 300+, Lamborghini Miuro in Audi Sport Quattro Group B so namreč iztržili kar 21,3 milijona funtov ali slabih 24,5 milijona evrov.

Preberite še: Naprodaj verjetno najboljša avtomobilska zbirka, zajeti so VSI najpomembnejši Ferrariji zadnjih 35 let

Kljub temu pa dražba za nekatere ni bila popolna. Medtem ko sta Ferrarija F50 in 288 GTO nov dom našla za nekoliko nižji znesek od pričakovanega (cena obeh je še vedno presegla tri milijone evrov), pa Bugatti EB 110 Super Sport novega lastnika sploh ni dobil, saj je bil najvišji ponujeni znesek preprosto premajhen. Za nekoliko slabši rezultat vseh treh avtomobilov gre sicer razloge iskati v nekaterih kozmetičnih napakah, ki pa so bile pričakovane, saj so bila vozila redno v uporabi.

Slednje velja tudi za eno od presenečenj na dražbi, in sicer za Lamborghini Countach LP5000S. Cena je namreč presegla pol milijona evrov oziroma je dosegla kar 477.500 funtov (548.675 evrov), kar 156.400 funtov ali skoraj 180.000 evrov več od pričakovanj. Velja omeniti, da gre za avtomobil z relativno velikim številom prevoženih kilometrov (51.800) in temu primernimi znaki uporabe, ki pa mu je ceno dvigovalo dejstvo, da gre za enak avtomobil, kot so ga uporabljali v filmu Volk z Wall Streeta.

No, za največje presenečenje pa je poskrbel Rolls-Royce Silver Shadow letnik 1974. Ostarela britanska limuzina je bila namreč ocenjena na zmernih 30.000 funtov, a dejstvi, da gre za vozilo, ki je bilo nekdaj v lasti Fredieja Mercuryja in da bo šel celoten izkupiček v dobrodelne namene, sta ceno pognala v višave. Za avtomobil so namreč iztržili kar 286.250 funtov ali 328.918 evrov, skoraj 10-krat več od pričakovanj.