Fordovi avtomobili prihodnosti bodo postali 'jasnovidni'

25. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli
Fordovi avtomobili prihodnosti bodo postali 'jasnovidni' (foto: Ford)
Ford

Prva testiranja se že pričenjajo. 

Tehnologijo umetne inteligence so avtomobilski proizvajalci v prvi vrsti začeli uporabljati z namenom povečevanja varnosti v cestnem prometu. Ob naraščajoči količini prometa na cestah gre za vse bolj aktualno vprašanje, hkrati pa tehnologija ponuja vse več možnosti za hiter napredek in možnosti širitve tudi na področja, o katerih še pred nekaj leti ni bilo niti govora.

V mislih imamo komunikacijo med avtomobili (in drugimi udeleženci v prometu) ter samo prometno infrastrukturo, o kateri smo pred časom v Avto magazinu že pisali. Na omenjenem področju je namreč že nekaj časa aktiven tudi Ford, ki je sedaj dosegel fazo razvoja, ko bo prve rešitve pričel preizkušati tudi v realnem prometu.

Orodje, ki so ga razvili pri Fordu, bo omogočalo povezovanje vozil, obcestnih senzorjev in pa različnih podatkov o posameznih lokacijah, ki jih bodo zbirale lokalne oblasti ter na podlagi tega na eni strani razkrivalo kritične točke, na drugi pa iskalo razloge za nastanek prometnih nesreč. Na podlagi teh podatkov bo mogoče pripraviti preventivne ukrepe ter tako zmanjšati število nesreč.

100 senzorjev, 700 vozil

Ford bo tako v prihodnjih dneh v okrožju Oxfordshire, nedaleč stran od Londona pričel z 18-mesečnim preizkusom skupno 100 senzorjev in pa 700 osebnih ter gospodarskih vozil. S senzorji v vozilih bodo nato preučevali uporabo stopalk za plin in zavoro ter vrtenje volanskega obroča, senzorji v prometu pa bodo beležili morebitne nesreče in druge zaplete, do katerih bi lahko prišlo. Hkrati bodo ti senzorji spremljali tudi obnašanje nepovezanih udeležencev v prometu, kot so pešci ter kolesarji, ki veljajo za ene najbolj ogroženih.

»Projekt nam omogoča, da znanje o umetni inteligenci uporabimo za povečanje varnosti v cestnem prometu, hkrati pa daje možnost sodelovanja z raziskovalci na Univerzi v Loughboroughju ter tako odkrijemo nove možnosti integracije sistemov v ekosistem Fordove mobilnosti,« je dejal Peter Mildon, izvršni direktor podjetja Vivacity Labs, ki bo v sklopu podjetja dobavilo omenjene senzorje za spremljanje prometa.

Uspešno izveden projekt in rešitve, ki bi jih bilo moč uporabljati v vsakodnevnem prometu bi sicer lahko izdatno pripomogle k večji varnosti na cesti, pa tudi stroškom, ki nastanejo zaradi prometnih nesreč. Zgolj Velika Britanija namreč neposredno in posredno vsako leto utrpi za kar 35 milijard funtov (slabih 39 milijard evrov) škode, nastale iz naslova prometnih nesreč.