Formula 1 - Kaj se dogaja z Lewisom Hamiltonom?

Sedemkratnemu svetovnemu prvaku Lewisu Hamiltonu letos na stezah ne gre najbolje od rok. Glavni krivec je seveda nekonkurenčen dirkalnik, a zadnje čase se zapleta tudi v besedne dvoboje z ljudmi, ki so mu v preteklosti že stali ob strani.

Marsikdo se je v zadnjem času že vprašal, kaj se dogaja z Lewisom Hamiltonom. Kam je šel njegov žar, njegova zagrizenost, njegov dirkaški »ubijalski« instinkt? Še malo, pa se bo prepiral z vsem in vsakim, ki si bo upal (upravičeno ali ne) nasprotovati njegovemu mnenju.

Družbeno angažiranje okoli najrazličnejših tem – od okoljevarstva do enakosti, pravic temnopoltih, obrobnih skupin in še koga – je že v zadnjih letih poskrbelo za nekaj začudenih pogledov. Svojo moč, ki jo prinesejo uspehi, je dokazal, ko je ekipo Mercedes pripravil do tega, da so dirkalnik obarvali v črno. Ali pa, da je celo srenjo formule ena motiviral, da so (ne pa vsi) dirkači pred dirko klečali v znak protesta proti neenakosti.

Nelson Piquet se brani, da so njegove oznake napak razumeli

Njegov zadnji besedni dvoboj z Nelsonom Piquetom pa je spet poskrbel za veliko dvignjenega prahu.

Lani novembra je trikratni svetovni prvak Piquet v intervjuju Hamiltona nekajkrat imenoval »mali črnec«. Ta izjava je v javnost prišla malo pred dirko v Silverstonu in ni šla mimo neopaženo. Še več, Hamilton se je nanjo odzval in dejal, da je bil vedno tarča kritik in grdih opazk zaradi barve kože. Piquet se je sicer opravičeval, da ta beseda v brazilski portugalščini in običajnem pogovornem jeziku ni tako slabšalna, kot se morda zdi na prvi pogled. A ne glede na to pusti takšna raba jezika slab priokus, sploh ker je v istem intervjuju druge dirkače nazival po imenu in priimku. Zdaj Piquetu grozi celo kazen, in sicer da ga kljub vsem opravičilom ne bodo več spustili v paddock formule ena.

Nekoč zaveznik, zdaj kritik

A kot da to ni bilo dovolj, je malo olja na ogenj prilil še nekdanji šef formule ena, Bernie Ecclestone. Ta je v preteklosti Hamiltona podpiral, zato so njegove kritične besede naletele na veliko začudenje. »Mislim, da je vse skupaj precej zaigrano. Da je komaj zlezel iz dirkalnika v Bakuju, je bilo pretiravanje. Kot da je bolelo samo njega. Zadnjih nekaj dirk sem opazil, da mu manjka prava iskrica v očeh, da se mu enostavno ne ljubi več dirkati,« je povedal Ecclestone. In dodal, da ga ima najverjetneje tudi šef ekipe Mercedes Toto Wolff počasi dovolj.

»S takim odnosom je bolje, da konča s kariero. Wolff pa bi lahko privarčeval precej denarja,« je še dodal. Hamilton namreč na sezono dobi 40 milijonov funtov, do sedaj pa je z izjemo tretjega mesta in dirke v Silverstonu pokazal bore malo,« meni Ecclestone. »In zakaj, za vraga, se mora vedno znova pojavljati v tistih groznih oblekah? Menim, da je to samo iskanje pozornosti.«

Moda Hamiltona bolj zanima

Enako oster je bil tudi Jackie Stewart, nekdanji odlični dirkač. Tudi on je mnenja, da je Hamilton zamudil pravi trenutek, da bi se umaknil iz formule ena. »Počasi prihaja čas, ko bo moral Lewis resno razmisliti o umiku. Mladi so hitrejši in bolj lačni uspeha. Škoda, da ni tega storil že pred začetkom sezone, sebi in drugim bi privarčeval veliko razočaranja. Naj se raje začne ukvarjati s čim drugim. Moda bi bila zanj odlična, v tem očitno uživa.«

Po teh komentarjih pa je tudi Hamiltonu »počil živec«. Obregnil se je ob takšna in drugačna mnenja in se vprašal, zakaj formula ena sploh še namenja pozornost mnenjem starejših dirkačev. »Ne mine dan, da se nekdo ne obregne vame. Ti dirkači že desetletja nimajo popolnoma nobenega vpliva. Govorijo o našem športu, ki se je tako zelo spremenil od časov njihovega dirkanja. Več prostora in pozornosti moramo nameniti mlajši generaciji, prihodnost je njihova.«

A ob tem velja vseeno poudariti, da so to sicer res starejši dirkači in ljudje, ki jih malce »povozil čas«, da pa imajo kot nekdanji večkratni prvaki in lastniki celotnega cirkusa tudi oni enako pravico do tega, da povedo, kaj si mislijo. In da o tem seznanijo vse, ki jih ta šport zanima. Vsak posameznik pa ima potem pravico, da se odloči, ali se s tem strinja ali ne. Dokler seveda vse ostane v nekih mejah sprejemljivega in korektnega. Za rasistične opazke ne sme biti prostora nikjer, tudi v formuli ena ne.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol