Nelson Piquet znova s predolgim jezikom, na rasistične izjave se je odzvala tudi FIA

Nekdanji svetovni prvak formule 1 Nelson Piquet je v intervjuju pred dirko v Silverstonu užalil Lewisa Hamiltona. Brazilec je kar nekajkrat uporabil besedo »neguinho«. V prevodu ga je torej označil za »malega črnca«. Piquet se je že opravičil in poudaril, da ni želel užaliti sedemkratnega svetovnega prvaka.

Nelson Piquet je še za časa svoje aktivne kariere veljal za dirkača, ki nima dlake na jeziku. V časih, ko sta bila z Nigelom Mansslom največja tekmeca za naslov prvaka in sta oba vozila za ekipo Williams, je Mansslovo ženo označil kot »zelo grdo«.

Svojega rojaka in prav tako ostrega tekmeca Ayrtona Senno pa je hladnokrvno proglasil za homoseksualca. Ta zgodba o Senni se nikoli ni povsem razjasnila, a dokazuje, da Nelson pogosto prej izreče besede preden dobro pomisli.

In podobno je bilo tudi zdaj. Na vprašanje, kako bi ocenil lanski dvoboj med Hamiltonom in Verstappnom v Silverstonu, ki se je končal s trdim Nizozemčevim pristankom v zaščitnem zidu, je dejal: »Mali črnec je kar zapeljal v ovinek, čeprav je bilo jasno, da ga brez zapleta s Verstappnom ne bi mogel speljati

Ob tem omenimo, da je Piquet vseeno bolj povezan s Verstappnom kot Hamiltonom. Negova hči Kelly, nekdaj spremljevalka ruskega dirkača Danila Kvjata, z njim ima tudi otroka, je že nekaj časa v romantični zvezi s Verstappnom. Tako sta Piquet in dirkač Red Bulla dejansko »družinsko povezana«. Kelly pa je tudi redna obiskovalka dirk formule 1.

Velja še dodati, da je bil Piquet tudi zaradi svojega "lahkotnega" življenskega sloga in številnih afer v zasebnem življenju pogosto sam tarča takšnih ali drugačnih komentarjev v medijih in tudi žaljivk.

0Znan pa je bil tudi po tem, da je občasno znal vseeno tudi izgubiti nadzor nad svojimi dejanji. To potrjuje njegova reakcija na napako dirkača Elisea Salazarja, katerega je Piquet prehiteval za en krog, na dirki v Nemčiji 1982.

Seveda je srenjo formule 1, posebej pa Hamiltona, zmotila oznaka »mali črnec«. Hamilton je ob tem dejal, da je zaradi barve kože že od malih nog tarča opazk in da se tudi sedaj, po vseh uspehih, še vedno srečuje s takimi žalitvami.

Nelson Piquet se je med tem že javil in dejal, da je bila ta beseda izrečena brez premisleka (kot je pri Nelsonu to več ali manj že običaj) in da z njo ni želel užaliti Hamiltona.

»Ne želim se zagovarjati za moje besede, želim pa jih pojasniti. Izrečena beseda v našem brazilsko-portugalskem pogovornem jeziku pomeni 'fant' ali 'oseba' in je v našem jeziku že zgodovinsko zelo razširjena in povsod uporabljena. Je pa očitno nisem uporabil v pravem kontekstu in nisem pričakoval, da bo tako narobe razumljena. Vsekakor pa nisem želel z njo nikogar užaliti,« je še povedal trikratni svetovni prvak Nelson Piquet.

Preberite še: Ni več mesta zanje: Mercedes ukinja dva priljubljena modela

A Lewis Hamilton s to razlago ni zadovoljen, saj je na twitterju zapisal, da so »take besede več kot le jezik. Tako arhaično razmišljanje ne bi smelo imeti prostora v našem športu. Veliko časa je že minilo, da bi se lahko ljudje kaj naučili. Čas je za akcijo

Kaj točno je s tem mislil Hamilton, še ni povsem jasno. A nekaj je tudi zagotovo. Še ko sem osebno veliko potoval na dirke v Brazilijo, sem v Sao Paulu in v drugih mestih srečaval domačine najrazličnejših barv kože. Od najbolj belih in svetlolasih fantov in deklet do pravih temnopoltih Brazilcev in Brazilk.

In ljudi vseh možnih barvnih odtenkov polti vmes, vključno z veliko Brazilci azijskega ali domorodnega indijanskega porekla. Zato bi človek nekako pričakoval, da če kdo nima težav z barvo kože ali etničnim poreklom, bi to morali biti Brazilci. So pa očitno njihove domače norme in pogovorni jezik nekaj, kar v drugih koncih sveta lahko razumemo v povsem drugačnem kontekstu. Nelson Piquet pa bi kot človek, ki je veliko prepotoval v svojem življenju, to lahko tudi že vedel.  

Po zadnjih informacijah, ki še niso uradne, naj bi krovni organizator dirk razmišljal, da bi Nelsonu Piquetu za vedno prepovedali vstop v paddock formule 1.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol