Hrvaški policisti se modernizirajo, takšen je nov način za plačevanje prometnih kazni

24. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Plačevanje kazni na licu mesta v gotovini že s prihodnjim tednom ne bo več mogoče.

Med slovenskimi vozniki – pa drugimi vozniki po Evropi – velja predsodek, da policisti na Balkanu radi zaustavljajo voznike in jim nalagajo denarne kazni za neobstoječe prekrške. Ta denar policisti nato seveda pospravijo v svoj žep in s tem nekoliko 'oplemenitijo' sicer precej skromne mesečne prihodke. Vsaj na Hrvaškem pa sedaj ta praksa odhaja v zgodovino, saj bodo tamkajšnje policijske ukinile možnost plačevanja prometnih kazni z gotovino.

Preberite še: Kje točiti gorivo, ko greste na dopust?

Ministrstvo za notranje zadeve na Hrvaškem je namreč za potrebe policije kupilo kar 600 novih POS terminal, ki so jih razporedili po celotni državi. Po poročanju portala b92 bodo omenjeni portali nameščeni v avtomobilih policijskih patrulj, tako v avtomobilih, kot tudi na motociklih. Hkrati bo nekaj terminalov nameščenih še na samih policijskih postajah ter na mejnih prehodih.

Za 'polovičko' le tri dni

Nov način plačevanja kazni bo prišel v uporabo s prvim julijem prihodnje leto, veljal pa bo za kazni višine 2.000 kun (266 evrov) za fizične osebe in 5.000 kun (664 evrov) za pravne osebe. Posamezniki v prekršku bodo tako lahko na licu mesta prejeli plačilni nalog ter ga – v polovičnem znesku – plačali še isti trenutek. Odrezek POS terminala, tako imenovani slip pa bo služil kot dokaz, da je bila globa poravnana.

V kolikor pa prekrškar zaradi takšnega ali drugačnega razloga (prenizkega stanja na bančnem računu, s seboj nima bančne kartice ipd.) ne bo mogel poravnati kazni na licu mesta, čeprav bi jo želel, pa bo dobil obvestilo o prekršku. Polovično kazen bo nato mogoče poravnati v roku treh dni od nastanka prekrška, pri čemer pa bo potrebno potrdilo o plačilu posredovati organu, ki je plačilni nalog izdal. V kolikor mu to ne bo uspelo, bo moral v roku osmih dni plačati dve tretjini celotne kazni, po osmih dneh, pa bo znesek narastel na 100 odstotkov.

 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu