Iz Češke prihaja nov supešportnik 115 let stare znamke, za katero najverjetneje še niste slišali

17. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Iz Češke prihaja nov supešportnik 115 let stare znamke, za katero najverjetneje še niste slišali (foto: Praga)
Praga

Namesto na elektroniko in sodobno tehnologijo se bodo Čehi zanašali na nizko težo in surovo moč.

Znamka Praga večini avtomobilskih navdušencev najverjetneje ni najbolj znana. Nekoliko bolj bodo morda zastrigli z ušesi poznavalci dirkalnih avtomobilov ali avtobusov in letal, saj gre za znamko, ki je dejavna na različnih področjih mobilnosti. Sedaj pa se, v starosti kar 115 let in po tem, ko je dirkaški svet relativno dobro sprejel njihov dirkalni avtomobil R1, Čehi podajajo še v svet superšportnih cestnih avtomobilov.

Preberite še: Euro NCAP izvedel najbolj obsežna testiranja doslej - in le en avtomobil ni prepričal povsem!

O podrobnostih novega avtomobila Čehi za zdaj še molčijo, razkrivajo pa, da bo šlo za avtomobil, ki ga bo mogoče uporabljati v vsakodnevnem prometu, a bodo njegov pravi dom vseeno dirkališča. Vodstvo znamke razkriva, da avtomobil, ki ga nameravajo razkriti 23. novembra, ni zgolj prototip, pač pa čisto pravi avtomobil, ki gre trenutno skozi zadnjo fazo razvoja.

In če bi slučajno pomislili, da so se pri Pragi odločili predelati model R1 za cestno rabo, ste se zmotili. Omenjeni dirkalnik, ki je bil prvič predstavljen že leta 2013, poganja pa ga Renaultov turbinsko podprt štirivaljnik z močjo od 335 do 395 'konjev' (246-291 kilovati) si namreč z novincem deli zgolj filozofijo, medtem ko naj bi bilo vse drugo narejeno na novo. Domnevamo sicer, da bo cestni avtomobil dobil tudi bolj ali manj enak motor.

Vsekakor pa je znano, da bo novinca poganjal izključno bencinski motor, kar je bilo tudi eno od vodil znamke pri njegovem razvoju. Poleg tega so želeli ustvariti čim lažji avtomobil (ki bo prinesel kar najboljše razmerje med motorno močjo in maso), zaradi česar je školjka vozila v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken. In če bi vas slučajno novinec zamikal, potem pohitite z naročilom, prihodnje leto bodo namreč izdelali zgolj 12 avtomobilov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol