Japonska znamka že s prihodnjim letom povsem opušča zgolj bencinske modele

24. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Od prihodnjega leta dalje pri japonski znamki Nissan ne bodo več predstavljali izključno bencinsko gnanih avtomobilov.

Evropska okoljska zakonodaja postaja iz leta v leto bolj omejujoča do avtomobilov z motorji z notrajnim zgorevanjem. Še bolj pa se bo vse skupaj sapletlo z uvedbo najnovejšega okoljskega standarda za vsa nova vozila, Euro 7. Ta bo namreč še precej bolj strog kot aktualni Euro 6 D-temp, proizvajalci pa bodo morali pokazati precej domišljije, če bodo želeli na ceste spraviti zgolj benconsko ali dizelsko gnane avtomobile.

Preberite še: Uradno: Micra prihaja, to pa so prva znana dejstva; morda sledi novo ime

Radikalno, a hkrati nikakor presenetljivo odločitev pa so sedaj sprejeli pri Nissan. S prihodnjim letom namreč pri Nissanu ne bodo več predstavili nobenega novega avtomobila, ki bi ga poganjal zgolj motor z notranjim zgorevanjem. Vsi novi avtomobili bodo tako opremljeni bodisi s hibridnimi, bodisi z električnimi pogonskimi sklopi.

Velik del že narejen

Kot pojasnjuejo pri Nissanu gre za velik korak za znamko v Evropi, kjer ob tem že pripravljajo šest povsem novih, a kot poudarjajo sami, zelo različnih modelov. K temu naj bi pripomogli tudi zelo razoliki pogonski sklopi, ki jih trenutno razvijajo. Omenjeni avtomobili naj bi močno pripomogli k temu, da bo 75 odstotkov vseh novih vozil znamke, izdelanih do leta 2026 elektrificiranih, do leta 2030 pa naj bi bila naposled popolna elektrifikacija modelne palete do konca desetletja.

Čeprav gre za drzen načrt, pa se zdi, da je za Nissan povsem izvedljiv. Medtem, ko je njihova modelna paleta v drugih (predvsem večjih) evropskih državah (kot je Slovenija) nekoliko bolj pestra, pa je pri nas že sedaj elektrificiran velik del ponudbe. Kar dva modela izmed petih in sicer Leaf ter Ariya sta namreč na voljo zgolj z električnim pogonom, kot hibrida pa sta že na voljo Juke in Qashqai. Brez elektrificirane opcije tako ostaja le še Micra, ki pa se pravzaprav že poslavlja in s prihodnjim letom pričakuje naslednico.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"